Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χαμένο τρίποντο του ΔΝΤ στην Ελλάδα

H αστοχία των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης και τα δημόσια οικονομικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα προγράμματα προσαρμογής. Είναι όμως το ΔΝΤ ο εύκολος σάκος του μποξ ή ένας μεροληπτικός παίκτης;

Το χαμένο τρίποντο του ΔΝΤ στην Ελλάδα
Το ΔΝΤ έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο της κυβέρνησης, που πολύ θα ήθελε να το βλέπει να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα, κρίνοντας από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα και άλλων στο παρελθόν.

Παρότι η ίδια έχει ζητήσει από το ΔΝΤ μέσω επιστολής του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου και επικοινωνίας του πρωθυπουργού να παραμείνει στο πρόγραμμα όπως έχει δηλώσει η κ. Λαγκάρντ.

Η δημόσια τοποθέτηση της Αθήνας εναντίον του Ταμείου δεν ήταν σοφή αφού όφειλε να αξιολογήσει τη θέση του Βερολίνου, που κινεί τα νήματα των Ευρωπαίων πιστωτών και των ΗΠΑ σε δεύτερη φάση.

Επιπλέον, το ΔΝΤ ήταν ο μοναδικός σύμμαχος της Ελλάδας στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Όμως, το πολιτικό κόστος των μέτρων που ζητά το Ταμείο φαίνεται ότι βάρυνε περισσότερο.

Η ελληνική πλευρά ίσως τα κατάφερνε καλύτερα, αν αντί για τις κορώνες επιχειρηματολογούσε πως οι εκτιμήσεις του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν συστηματικά λανθασμένες, τροχίζοντας την αξιοπιστία του.

Η χθεσινή γνωστοποίηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά μεγέθη θα πρόσφερε μια τέτοια ευκαιρία.

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ αναθεώρησε δραστικά προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016 και το 2017.

Η διατήρηση της μεσοπρόθεσμης εκτίμησης στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2019 και μετά δημιουργεί δικαιολογημένα προβληματισμό.

Το Ταμείο θα μπορούσε να ζητήσει τη λήψη νέων μέτρων αφού οι εκτιμήσεις του απέχουν πολύ από τον στόχο του 3,5% που θέτουν οι Eυρωπαίοι δανειστές για το 2018 και μετά.

Όμως, η διάθεση της Αθήνας να ψηφίσει τα νέα μέτρα για τη δραστική μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από το 2019 και μετά, σε συνδυασμό με τον δημοσιονομικό «κόφτη»,  περιορίζουν τις πιθανότητες για κάτι τέτοιο το 2018, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο προβλέπει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα 3,3% του ΑΕΠ το 2016, 1,8% το 2017 και 2% το 2018, πριν προσγειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά.

Αν μάλιστα η κυβέρνηση δεν διένειμε το ποσό των 680 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο, η εκτίμηση για το πλεόνασμα θα ήταν στο 3,7% του ΑΕΠ περίπου, το 2016.

Στη προηγούμενη έκθεση (Fiscal Monitor) τον Οκτώβριο του 2016, το Ταμείο προέβλεπε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2016, 0,7% το 2017 και 1,6% το 2018 και το 2019, για να σταθεροποιηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ από εκεί και πέρα.

Η απόσταση μεταξύ των δύο εκτιμήσεων για το 2016 και το 2017 είναι πράγματι τεράστια για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας δικαιολογημένα τροφή στην κυβέρνηση, ίσως την Κομισιόν και άλλους να επικρίνουν το Ταμείο.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ επικαλέσθηκε προσωρινούς παράγοντες, τουλάχιστον για πέρυσι.

Φανταζόμαστε ότι υπονοεί το υψηλό μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος προς το κράτος (λόγω ELA) και τη μη έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεών του προς ιδιώτες προμηθευτές κ.λπ. εκτός των άλλων.

Τι άλλο θα μπορούσε να είναι;

Οι συχνές και μεγάλες αναθεωρήσεις των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας παρατηρούν επίσης στελέχη του Ταμείου.

Αλλωστε το νούμερο για το πλεόνασμα του 2016 που θα ανακοινώσει η Εurostat την Παρασκευή θα αναθεωρηθεί, ίσως σημαντικά προς τα κάτω, τον επόμενο Οκτώβριο, αν το παρελθόν είναι οδηγός.

Το ίδιο συνέβη πέρυσι.

Οι μεγάλες αποκλίσεις των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για τα ελληνικά δημοσιονομικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο για τη μείωση της δημοσιονομικής προσπάθειας.

Όμως, είναι δύσκολο να συμβεί από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει φροντίσει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων με τη διανομή του βοηθήματος  στους συνταξιούχους τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συν φυσικά όλα τα άλλα θέματα που ταλανίζουν τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς κατά καιρούς.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v