Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι γαλλικές εκλογές και τα καταστροφικά σενάρια

Mε τα γκάλοπ να δείχνουν ότι η απόσταση που χωρίζει τα ποσοστά των τεσσάρων υποψηφίων είναι κοντά, ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα μπορούσε να ταρακουνήσει τη Γαλλία και την ευρωζώνη, επαναφέροντας το Frexit. Η θέση των αγορών.

Oι γαλλικές εκλογές και τα καταστροφικά σενάρια
Κάποιος θα πρέπει να ανατρέξει πίσω στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2002, για να βρει πότε οι εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Εκείνη τη χρονιά, η αποτυχία του Ζοσπέν, προεδρικού υποψηφίου του σοσιαλιστικού κόμματος, να περάσει στον τελικό γύρο, έφερε τον πατέρα της σημερινής εκπροσώπου της ακροδεξιάς κ. Λε Πέν αντιμέτωπο με τον Ζακ Σιράκ.   

Το αποτέλεσμα δεν εξέπληξε αφού ο κ. Σιράκ σάρωσε και έγινε εκ νέου πρόεδρος.  

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι ακόμη πιο διαφορετικά, γιατί οι δημοσκοπήσεις θέλουν την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν και τον σοσιαλφιλελεύθερο Εμανουέλ Μακρόν να περνάνε στον δεύτερο γύρο.

Όμως, η απόσταση που χωρίζει τα ποσοστά τους από τον Φρανσουά Φιγιόν, εκπρόσωπο του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, και τον Ζαν Λικ Μελανσόν, εκπρόσωπο της άκρας Αριστεράς, είναι σχετικά μικρή.

Ο Αμόν, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πάει πολύ άσχημα και θα μπορούσε να συμπαρασύρει το κόμμα του σε συντριβή στις εκλογές του Ιουνίου για το Κοινοβούλιο.  

Το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων εμφανιζόταν αναποφάσιστο  λίγες μέρες πριν από τις εκλογές καθιστά το αποτέλεσμα απρόβλεπτο.

Το τελευταίο γκάλοπ πριν από το χθεσινοβραδινό debate  ήθελε τον σοσιαλφιλελεύθερο υποψήφιο Μακρόν να παίρνει κεφάλι έναντι της ακροδεξιάς Λε Πεν.

Όμως, η δολοφονία του Γάλλου αστυνομικού και ο τραυματισμός δύο ακόμη σε τρομοκρατική ενέργεια χθες το βράδυ στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η τρομοκρατική ενέργεια, θεωρητικά τουλάχιστον, ευνοεί τη Λε Πεν και τον Φιγιόν, που εμφανίζονται πιο σκληροί σε θέματα δημόσιας τάξης και τρομοκρατίας.  

Όμως, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Με το ποσοστό ανεργίας στο 10% και άνω από το 2012 που ο Φρανσουά Ολάντ εκλέχτηκε πρόεδρος και την ανεργία μεταξύ των νέων στο 20% και άνω, αυτό είναι αυταπόδεικτο.

Όμως, ένα σημαντικό μέρος της γαλλικής κοινωνίας δεν είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τα προνόμιά του.

Από τη σκοπιά των αγορών, το χειρότερο δυνατό σενάριο θα ήταν να περνούσαν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου η κ. Λε Πεν και ο Μελανσόν, ένας ευφραδής, πολύπειρος πολιτικός που έχει κάνει πολύ καλή χρήση των κοινωνικών δικτύων.    

Κι αυτό γιατί η εκλογή του ενός από τους δύο θα μπορούσε να οδηγήσει σε Frexit και στο τέλος της Ευρωζώνης.

Το δεύτερο χειρότερο σενάριο θα ήταν να περάσουν στον δεύτερο γύρο ο Φιγιόν με τον Μελανσόν, καθώς υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει ο δεύτερος, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Εξυπακούεται ότι τα καλύτερα σενάρια από τη σκοπιά των αγορών και του ευρώ θέλουν είτε τον Μακρόν, είτε τον Φιγιόν να περνούν στον δεύτερο γύρο και να επικρατούν με αντίπαλο τη Λε Πεν.

Όμως, ακόμη κι αν αυτό συμβεί, δηλαδή επικράτηση είτε του Μακρόν, είτε του Φιγιόν, οι προκλήσεις θα είναι μεγάλες, γιατί οι αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις θα είναι ισχυρές.

Ως γνωστόν, ο 39χρονος Μακρόν, που ερωτεύθηκε και παντρεύτηκε την κατά πολύ μεγαλύτερη καθηγήτριά του, θέλει να μειώσει τις θέσεις στο Δημόσιο κατά 120 χιλ. και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 60 δισ. ευρώ.

Ο Φιγιόν θέλει να απολύσει 500 χιλ. δημόσιους υπαλλήλους, να μειώσει τις κρατικές δαπάνες κατά 100 δισ. ευρώ και να τελειώσει με την 35ωρη εβδομαδιαία εργασία, εκτός των άλλων.

Οι γαλλικές κρατικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ είναι μεγαλύτερες από εκείνες της Σουηδίας.

Και οι δύο θα χρειασθούν τη βοήθεια του κοινοβουλίου για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Αυτό θα είναι ευκολότερο για τον Φιγιόν αφού οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να κερδίσουν τις γενικές εκλογές τον Ιούνιο.

Όμως, θα είναι πιο δύσκολο για τον Μακρόν, που εγκατέλειψε τη θέση του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Ολάντ τον περασμένο Αύγουστο, για να ιδρύσει το κόμμα En marche.

Πάντως, το γεγονός δεν αλλάζει.   

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών στις 7 Μαΐου θα μπορούσε να συνταράξει τη Γαλλία και την Ευρωζώνη, φέροντας το Frexit, αν ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών της Κυριακής αναδείκνυε ως ζευγάρι υποψηφίων εκείνους που οι αγορές δεν θέλουν.  

Όμως, οι τελευταίες δεν θα ψηφίσουν τις δύο Κυριακές.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v