Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kωδικός «Βόρειος Kορέα»

Τα παίγνια πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας μαίνονται καθώς η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή  αυξάνεται. Τα σενάρια με τη «θυσία» της Σεούλ και το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας.

Kωδικός «Βόρειος Kορέα»
Θα πρέπει να ενδιαφερόμαστε γι’ αυτά που συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν στην περιοχή της Κορέας, όπου τη δεκαετία του 1950 η Ελλάδα έστειλε εκστρατευτικό σώμα για να πολεμήσει;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι καταφατική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Συρία πριν λίγες εβδομάδες και μάλιστα την ίδια ώρα που βρισκόταν στη Φλόριδα ο Κινέζος  πρόεδρος  Σι Τζινπίνγκ είχε πολλαπλούς αποδέκτες.

Κατ’ αρχάς, έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα ότι οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ τους για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους  σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Μ’ αυτό τον τρόπο εγκατέλειπε την προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ «η Αμερική πρώτα» και υιοθετούσε τη βασική αμερικανική στρατηγική μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ποντάροντας ταυτόχρονα σε ενίσχυση της δημοφιλίας του νέου προέδρου στο εσωτερικό.

Επιπλέον, στέλνοντας μια επιπλέον αρμάδα πολεμικών πλοίων στην Απω Ανατολή,  ο Τραμπ  αύξανε την πίεση στην Κίνα, που είναι ο βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ, να ασκήσει την επιρροή της ώστε να τερματισθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της τελευταίας.

Χθες, έγινε γνωστό ότι ο Λευκός Οίκος κάλεσε την Τετάρτη τους γερουσιαστές να πάνε εκεί για να ενημερωθούν -μια ασυνήθιστη κίνηση- για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα.

Επιπλέον, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, που χαρακτήρισε παγκόσμιο πρόβλημα.

Το ανέβασμα των τόνων δεν εκπλήσσει καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Κίνα να κινηθεί πιο αποφασιστικά.

Ο ίδιος γνωρίζει ότι η επιβολή επιπλέον κυρώσεων στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας δεν θα φέρει αποτέλεσμα από μόνη της.  

Υπό αυτές τις συνθήκες και ιδιαίτερα αν η παρέμβαση της Κίνας δεν αποφέρει καρπούς, οι πιθανότητες ενός στρατιωτικού χτυπήματος των ΗΠΑ σε πυρηνικές και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας αυξάνονται.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα μαζί με τους συμμάχους τους ότι η Β. Κορέα είτε έχει ήδη πυρηνικά όπλα στην κατοχή της είτε βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτησή τους.

Θεωρητικά τουλάχιστον αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες να χτυπήσει πρώτη  η Πιονγιάνγκ, η οποία έχει επίσης τραβήξει το σχοινί, στέλνοντας σήματα πως έχει πυρηνικά όπλα.

Οι γεωπολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των δικών τους πληροφοριών για τους ενδεδειγμένους στόχους πριν επιτεθούν.

Ακόμη, θα πρέπει να έχουν κατασταλάξει στο συμπέρασμα ότι μπορούν να καταστρέψουν ή να καταστήσουν ανενεργούς τους ανωτέρω στόχους επί πολλά χρόνια με συμβατικά όπλα.

Όμως, η κατάσταση περιπλέκεται από την ανάπτυξη πυροβολικού και άλλων δυνάμεων, π.χ. συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος (SAMs), στο δυτικό τμήμα των συνόρων με τη Ν. Κορέα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Σεούλ, πρωτεύουσα της Ν. Κορέας, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 μιλίων και θα μπορούσε να υποστεί μεγάλο πλήγμα από το βορειοκορεατικό πυροβολικό.

Επομένως, τυχόν αμερικανική επίθεση σε πυρηνικούς και στρατιωτικούς στόχους στη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να συνοδεύεται από την προσβολή του πυροβολικού σε μια μεγάλη περιοχή των συνόρων, για να περιορισθεί ο κίνδυνος για τη Σεούλ.

Τα βομβαρδιστικά Β-52 θεωρούνται ιδανικά για μια τέτοια επιχείρηση, αλλά είναι ευάλωτα στους πυραύλους SAMs.

Είναι λοιπόν πιθανόν να χρησιμοποιηθούν τα Β-2s, που είναι αόρατα στα ραντάρ, ισχυρίζονται οι επαΐοντες.

Αν η καταστροφή των SAMs  προηγηθεί, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποδεχτούν ότι η Σεούλ θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα από το βορειοκορεατικό πυροβολικό επί ώρες.

Αν στείλουν τα Β-52s για να ουδετεροποιήσουν το πυροβολικό, θα πρέπει να αποδεχτούν μεγάλες απώλειες αεροσκαφών.

Ακόμη και την επίθεση από εδάφους θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς, κυρίως αερομεταφερόμενων μονάδων.  
Όμως, όλα αυτά δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της κι αυτό είναι το πυροβολικό της, που θα μπορούσε να καταφέρει καίριο πλήγμα στη Σεούλ.

Αυτό εξηγεί επίσης την απροθυμία της Νότιας Κορέας να δει τις ΗΠΑ να επιτίθενται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας.

Ισως εξηγεί επίσης τη στάση της Πιονγιάνγκ απέναντι στις ΗΠΑ.

Πάντως, ένα πράγμα είναι σίγουρο.

Η κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή και δεν θα πρέπει να αγνοηθεί από κανέναν, συμπεριλαμβανομένων ημών.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v