Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To δίλημμα τoυ Μάριο Ντράγκι και η Ελλάδα

Μπορεί να μην είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για την ΕΚΤ, όμως αργά ή γρήγορα ο Μάριο Ντράγκι και Co. θα κληθούν να απαντήσουν σ’ ένα ερώτημα με συνέπειες για την Ελλάδα.

To δίλημμα τoυ Μάριο Ντράγκι και η Ελλάδα

Το θέμα της εκταμίευσης της δόσης, που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος, θα είναι στην ατζέντα του Eurogroup της 22ας Μαΐου, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα είναι εύκολο να ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, στο μέτρο που η κυβέρνηση περάσει τα μέτρα από τη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Όμως, μια συμφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα επιτρέψει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου είναι μια άλλη, πιο αβέβαιη υπόθεση.

Το θέμα ενδιαφέρει όλους τους εμπλεκόμενους και πρωτίστως την Ελλάδα αλλά και την ΕΚΤ.

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες εκτιμάται πως έχουν δανεισθεί με ενέχυρο πάνω από 30 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και πάνω από 40 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όμως, η  έκθεση του ευρωσυστήματος στη χώρα δεν σταματά εκεί, καθώς κατέχει ελληνικά ομόλογα και το κυριότερο έχει δανείσει επιπλέον δεκάδες δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού TARGET 2.

Mε άλλα λόγια, η ΕΚΤ έχει ζωηρό ενδιαφέρον και συμφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες καθώς υπάρχει κίνδυνος να εγγράψει ζημίες.

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα βοηθούσε στη μείωση της εξάρτησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, μειώνοντας ταυτόχρονα την έκθεση της τελευταίας.

Επομένως, η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE έχει επίσης πρακτικά οφέλη για την ΕΚΤ.

Όμως, ο Ντράγκι δεν θα ήθελε να βγάλει μια λανθασμένη απόφαση, που θα οδηγούσε σε διεύρυνση των ζημιών, αγοράζοντας περισσότερα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του  QE.

Τίθεται θέμα αξιοπιστίας.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα προηγηθεί  αξιολόγηση του χρέους  από την ΕΚΤ, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι ο Μάριο Ντράγκι θα έχει να αντιμετωπίσει επίσης τα «γεράκια» της ΕΚΤ, που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Αυτό προφανώς τον κάνει πιο προσεκτικό.

Τα πράγματα είναι κάπως απλά

Αν το Βερολίνο τα βρει με το ΔΝΤ και το τελευταίο αποφανθεί πως το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο και συμμετάσχει στο πρόγραμμα χρηματοδοτικά, τα χέρια του Ντράγκι θα λυθούν και το QE θα γίνει πραγματικότητα, καθώς θα είναι ευκολότερο να πεισθούν τα «γεράκια» του συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ ίσως ξεκινήσει αγορές ελληνικών ομολόγων μέσα στον Ιούλιο, διευκολύνοντας την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Είναι το καλό σενάριο, για το οποίο μιλάνε κυβερνητικά στελέχη.

Αν όμως Βερολίνο και ΔΝΤ δεν τα βρουν, η ΕΚΤ θα βρεθεί προ διλήμματος.

Είτε να αρκεσθεί σε κάποιες γραπτές δεσμεύσεις από το Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE χωρίς το ΔΝΤ, είτε να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Αυτό θα είναι το δίλημμα της ΕΚΤ και του κ. Ντράγκι ειδικότερα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v