Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αξιολόγηση «χορεύει» στα τύμπανα της πολιτικής

Η τεχνική συμφωνία και η ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή επιβεβαίωσαν ότι τα οικονομικά της αξιολόγησης είναι διαχειρίσιμα. Όμως, τα πολιτικά είναι περίπλοκα. Ο συμβιβασμός είναι πιθανός αλλά δεν θα είναι λύση.

H αξιολόγηση «χορεύει» στα τύμπανα της πολιτικής

Για να το κάνουμε λιανά.

Αν ο ESM δεν εκταμιεύσει 7 δισ. ευρώ και πλέον προς την Ελλάδα μέχρι περίπου τα μέσα Ιουλίου, η χώρα είναι πιθανόν να μην μπορέσει να αποπληρώσει στην ΕΚΤ τα ποσά που της οφείλει για τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο και διακρατεί η τελευταία.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και η ΕΚΤ θα υποστεί ζημία που θα κληθούν να καλύψουν εντέλει οι φορολογούμενοι των χωρών της Ευρωζώνης.

Αν ο ESM εκταμιεύσει τα χρήματα προς την Ελλάδα, όπως είναι το λογικό, τα ομόλογα θα φύγουν από τα βιβλία της  ΕΚΤ και θα αντικατασταθούν από ένα νέο δάνειο στον ισολογισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Από τη σκοπιά των δανειστών, το ρίσκο της μη αποπληρωμής από την Ελλάδα μεταφέρεται από τα βιβλία της ΕΚΤ στον ισολογισμό του ESM.

Απλά, στην περίπτωση της μη εκταμίευσης, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει άμεσα ενώ στην περίπτωση της εκταμίευσης από τον ESM, μπορεί να ελπίζει ότι ίσως καταφέρει να αποπληρώσει στο μέλλον.

Η τεχνική συμφωνία και η νομοθέτηση στην οποία προχώρησε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή ανοίγει τον δρόμο καθώς ολοκληρώνει το οικονομικό κομμάτι της δεύτερης αξιολόγησης.

Όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με το πολιτικό κομμάτι.

Ως γνωστόν, το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη γενναιόδωρων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να καταστούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας βιώσιμα, χωρίς να βασίζονται σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Το Βερολίνο θέλει μεν το ΔΝΤ να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν θέλει να εγκρίνει μεγάλες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους σ’ αυτή τη φάση για πολιτικούς λόγους.

Τα γενναία μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τη συζήτηση για την Ελλάδα στη Γερμανία πριν τις εκλογές και είναι κάτι που δεν επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση.

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση της δόσης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ με δάνειο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Σόιμπλε έχει μάλιστα τονίσει ότι θα απαιτηθεί  νέο πρόγραμμα που θα πρέπει να εγκριθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο, σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν πεισθεί να μπει στο υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το Eurogroup συνεδριάζει σήμερα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν θα προκύψει κάποια πολιτική συμφωνία στο ζήτημα του χρέους, που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα και η εκταμίευση να δρομολογηθεί.

Όμως, κανέναν δεν συμφέρει να ξαναμπεί η Ελλάδα στη δίνη της κρίσης του 2010-2012.

Επομένως, το ελάχιστο δυνατό είναι η εκταμίευση της δόσης των 7 και πλέον δισ. ευρώ, πριν τις λήξεις του Ιουλίου.

Το ζητούμενο είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για το χρέος.

Στο τέλος, κάποιος συμβιβασμός  θα πρέπει να υπάρξει.

Ένα σενάριο θέλει τον ESM να αποπληρώνει τα υφιστάμενα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και να μπαίνει το Ταμείο με ένα μικρό, νέο δάνειο πέριξ των 3 δισ. ευρώ  στο οικονομικό πρόγραμμα.

Το τελευταίο δάνειο θα μπορούσε να δοθεί χωρίς να χρειασθεί το ΔΝΤ να βγάλει το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο.

Όμως, ένα τέτοιο ντιλ Βερολίνου-ΔΝΤ δεν θα ικανοποιούσε πιθανόν την ΕΚΤ, ώστε να βάλει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, κάτι που είναι η βασική επιδίωξη της Αθήνας.

Η πολιτική, λένε, είναι αβέβαιη μπίζνα.

Όμως, αυτή θα αποφασίσει τι θα γίνει στο ελληνικό μέτωπο και λογικά θα υπάρξει συμβιβασμός που δεν θα επιδεινώνει το πρόβλημα αλλά και δεν θα δίνει λύση.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v