Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O άγνωστος Χ της εξίσωσης του QE και η ΕΚΤ

H έξοδος στις αγορές είναι συνάρτηση της συμμετοχής των ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) της ΕΚΤ. Όμως, η απόφαση της τελευταίας δεν είναι μόνο συνυφασμένη με τις διαβουλεύσεις για το χρέος.

O άγνωστος Χ της εξίσωσης του QE και η ΕΚΤ
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΔΝΤ και ασφαλώς την Ελλάδα να καταλήγουν σε συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η συμφωνία θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της περιβόητης δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση ενός σημαντικού ποσού, που θα επιτρέψει την αποπληρωμή της ΕΚΤ και άλλων κατόχων ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο.

Αναμένεται επίσης να περιγράφει με μεγαλύτερη σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 και τα οποία θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να βρεθεί κάποια φόρμουλα για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως ο βασικός στόχος είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει διαρρεύσει πως ο Μάριο Ντράγκι είναι διατεθειμένος να δώσει το πράσινος φως για το QE στις 20 Ιουλίου, αν το Eurogroup καταλήξει στις 15 Ιουνίου σε μια αναλυτική διατύπωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Προφανώς, κάτι παραπάνω ξέρουν.

Όμως, μια προσεκτική ανάγνωση δηλώσεων τόσο του κ. Ντράγκι, όσο και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΚΤ μάς κάνει πολύ πιο επιφυλακτικούς και εξηγούμαστε.

Ο κ. Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα διεξάγει τη δική της ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν λάβει κάποια απόφαση και αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η ανάλυση της ΕΚΤ θα είναι πιο ευρεία σε σύγκριση με εκείνες των υπόλοιπων θεσμών, π.χ. Κομισιόν και ΔΝΤ, έχει αναφέρει.

Ο κ. Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, ήταν πιο σαφής αναφορικά με τον προσδιορισμό της ευρύτητας, λέγοντας ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα θα είναι μέρος της ανάλυσης.

Με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών να προσεγγίζουν το 50% των συνολικών δανείων, είναι επόμενο να ανησυχεί η ΕΚΤ, παρά τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Πολύ περισσότερο, όταν η εικόνα του πρώτου τετραμήνου δεν ήταν καλή.

Δεν είναι λοιπόν μόνο το θέμα του χρέους που θα παίξει ρόλο στην απόφαση για αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ αλλά και η εκτίμηση για τον τραπεζικό τομέα.

Φυσικά, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE θα ενισχύσει, θεωρητικά, την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών και θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Ομως, αυτό θα πρέπει να «ζυγισθεί» απέναντι στο ενδεχόμενο να παραβιάσει τον κανόνα της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων, αν αγόραζε ελληνικά ομόλογα που θα έπρεπε αργότερα να απομειώσει.

Επομένως, η απόφαση για το QE θα είναι πιο περίπλοκη και αυτό σημαίνει πιθανή καθυστέρηση στη διαδικασία λήψης της απόφασης από την ΕΚΤ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v