Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γερμανικές εκλογές προηγούνται... της λογικής

H EKT μπορεί να έχει ευθυγραμμισθεί με το ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους, όμως τις αποφάσεις λαμβάνει το Eurogroup κι εκεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι μόνος.

Οι γερμανικές εκλογές προηγούνται... της λογικής
Η ελληνική κρίση έχει δώσει την ευκαιρία σε πολλούς αξιωματούχους στην ΕΕ και αλλού να προβαίνουν σε δηλώσεις κατά καιρούς, συχνά ανούσιες, για να τύχουν προβολής στα μίντια.

Όμως, υπάρχουν επίσης ξένοι αξιωματούχοι που δεν υπάγονται στον ίδιο κανόνα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ είναι ένας εξ αυτών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ φρόντισε να μας το υπενθυμίσει με την επιστολή που απέστειλε στο κοινοβούλιο της Ολλανδίας.

Στην επιστολή, ο ίδιος σημειώνει ότι είναι απαραίτητο η Αθήνα να ολοκληρώσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, για να ακολουθήσει η έκθεση προόδου προς το Eurogroup.

Όμως, ο διαχρονικά πιο αξιόπιστος αξιωματούχος με κριτήριο τις δηλώσεις του είναι ο άνθρωπος που οι περισσότεροι αντιπαθούν στην Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε.

Ο τελευταίος επανήλθε χθες με γραπτή του δήλωση σε συνέδριο στη Γερμανία, λέγοντας πως «η μαγική λέξη είναι “εμπιστοσύνη”», ενώ συμπλήρωσε σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

«Υστερα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα».

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε σε ευρωβουλευτές που τον επισκέφθηκαν πρόσφατα στο υπουργείο του πως θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα με συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρήματα, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Κύρτσο.

Αν ισχύει, η αναφερθείσα λύση είναι ίδια ή παραλλαγή εκείνης που προτάθηκε στο τελευταίο Eurogroup και απορρίφθηκε από τον κ. Τσακαλώτο.

Καλώς ή κακώς, αυτό υπαγορεύει η λογική για να ξεμπλοκαριστεί η δόση προς την Ελλάδα και να διευκρινισθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως προσδιορίσθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου του 2016, που θα εφαρμοσθούν μετά το πέρας του 3ου Μνημονίου.

Ο κ. Σόιμπλε μπορεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με το ΔΝΤ και δευτερευόντως την ΕΚΤ για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όμως στο Eurogroup παίζει σε δικό του γήπεδο, έχοντας τη στήριξη της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας.

Ο ανωτέρω χειρισμός ευνοεί τη γερμανική κυβέρνηση, που δεν θα ήθελε ούτε την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, ούτε μια λύση στο χρέος που θα δημιουργούσε προβλήματα στους χριστιανοδημοκράτες πριν τις εκλογές του φθινοπώρου.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται να είναι το φύλλο συκής που χρειάζεται η ΕΚΤ για να ξεκινήσει την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αν και είναι άγνωστο πότε θα την ολοκληρώσει, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και στη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Όμως, όλα αυτά δεν συνιστούν παρά άλλη μια φάση στο ελληνικό σίριαλ.

Κι αυτό γιατί τα μέτρα που καταγράφονται στην ανακοίνωση της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον Μάιο του 2016 δεν αρκούν για να καταστεί το ελληνικό χρέος φερέγγυο.

Στην ουσία, η όποια ουσιαστική λύση παραπέμπεται για μετά τις γερμανικές εκλογές, που η πολιτική θα είναι λιγότερο περιοριστικός παράγοντας στη λήψη γενναιότερων αποφάσεων στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Επομένως, οι γερμανικές εκλογές προηγούνται και τα υπόλοιπα έπονται.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v