Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας

Η μετατροπή της ύφεσης σε ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο συνιστά θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.  Παρ’ όλα αυτά, θα έπρεπε να προβληματίζει.

Η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο έγιναν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Αυτό δεν εκπλήσσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει και μάλλον δεν θα είναι η τελευταία.

Επί του πρακτέου.

Όταν η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 0,4% το 1ο τρίμηνο έναντι του προηγούμενου τριμήνου και του αντίστοιχου περσινού, με την αβεβαιότητα για την τύχη της αξιολόγησης να κυριαρχεί και νέα μέτρα λιτότητας να τίθενται σε εφαρμογή, το συμπέρασμα είναι απλό.

Οι πιθανότητες να αναπτυχθεί η οικονομία με ρυθμό 2% και άνω το 2017 έχουν ενισχυθεί, αν δεν υπάρξει κάποιο δυσάρεστο απρόοπτο.

Ιδίως όταν συνυπολογίσει κάποιος τα μηνύματα από τον τουρισμό, που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Όμως, ο ίδιος παρατηρητής θα πρέπει να προβληματισθεί όταν ρίξει μια ματιά στα επιμέρους στοιχεία του ΑΕΠ  που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα διαθέσιμα στοιχεία,  η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,5% και πιο συγκεκριμένα 1,5% για τα νοικοκυριά και 1% για το Δημόσιο.

Οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) σημείωσαν αύξηση 11,9%, οι εξαγωγές εμφάνισαν αύξηση 6,9%, αλλά οι εισαγωγές 15,2%.   

Είναι προφανές ότι το θετικό πρόσημο στη μεταβολή του ΑΕΠ σε όρους όγκου το πρώτο τρίμηνο οφείλεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στην κατανάλωση.

Αυτό γίνεται άμεσα κατανοητό, αν λάβει κάποιος υπόψη του το μεγάλο ειδικό βάρος της κατανάλωσης στην οικονομία που εκτιμάται κοντά στο 90% του ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την αρνητική συνεισφορά του εξωτερικού τομέα  και το πολύ μικρό ειδικό βάρος των επενδύσεων.

Κατά την άποψή μας, αυτό δείχνει πως η οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί, τουλάχιστον με ικανοποιητικούς ρυθμούς άνω του 1,5%, χωρίς τη βοήθεια της κατανάλωσης.

Παρότι ένα μέρος της  κατανάλωσης διοχετεύεται σε εισαγωγές, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να εμφανίζουν σημαντική αύξηση, διπλάσια σε σύγκριση με τις εξαγωγές το 1ο τρίμηνο.

Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εμπορευματικές εξαγωγές εμφανίζουν αύξηση 6,4% και οι εισαγωγές 18,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία, οι εξαγωγές αυξάνονται με ρυθμό 5,9% και οι εισαγωγές με 6,3%.

Για τα πλοία θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι θα έπρεπε να αφαιρεθούν, για να υπάρχει μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της υποβόσκουσας τάσης και έτσι είναι.

Όμως, τα πετρελαιοειδή αποτελούν απαραίτητο «καύσιμο» για τη λειτουργία της οικονομίας και οι τιμές του πετρελαίου το 1ο τρίμηνο δεν ήταν ακραίες, αν και υψηλότερες από τις αντίστοιχες πολύ χαμηλές του ίδιου διαστήματος το 2016.

Επομένως, τα πετρελαιοειδή θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον υπολογισμό και στη σύγκριση των εξαγωγών - εισαγωγών.

Είναι σαφές ότι η αύξηση των εξαγωγών δεν υπερβαίνει εκείνη των εισαγωγών στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ η αύξηση της αξίας των εισαγωγών είναι υπερδιπλάσια συγκριτικά, στη χειρότερη των περιπτώσεων.

Επομένως, η σημαντική αύξηση των εισαγωγών που οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της κατανάλωσης θα πρέπει να προβληματίσει, γιατί μπορεί να μετατραπεί σε αχίλλειο πτέρνα της οικονομίας.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v