Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H έξοδος προς τις αγορές χωρίς το QE

Όλα δείχνουν ότι η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει κάτι παραπάνω από τη δόση στο Eurogroup καθώς τα μέτρα για το χρέος μετατίθενται για αργότερα. Με τις ελπίδες για το QE να εξανεμίζονται, το ερώτημα είναι αν μπορεί να βγει στις αγορές δοκιμαστικά.

H έξοδος προς τις αγορές χωρίς το QE
Από τις δηλώσεις και τα συμφραζόμενα των κυριότερων πρωταγωνιστών του ελληνικού σίριαλ, π.χ. Λαγκάρντ, Σόιμπλε κ.λπ., προκύπτει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει σε όσα ήλπιζε από το επόμενο Eurogroup.

Aν η Αθήνα υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε μία εβδομάδα περίπου θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Μαζί φυσικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση μέχρι νεωτέρας, δηλαδή συμφωνίας των Ευρωπαίων πιστωτών στα μέτρα που καθιστούν το χρέος φερέγγυο κατά το Ταμείο, για να εγκρίνουν την εκταμίευση τα εθνικά κοινοβούλια.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα ήταν έκπληξη αν η ΕΚΤ έκρινε πως το ελληνικό χρέος είναι φερέγγυο, ώστε να συμπεριλάβει τα ελληνικά χρεόγραφα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων.

Αν όμως τα ελληνικά ομόλογα δεν συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕKT, θα μπορούσε η χώρα νε επιχειρήσει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη σχετικά πρόσφατα;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης όσο είναι στο μνημόνιο και τηρεί τους όρους του.

Επομένως, μια έξοδος στις αγορές θα ήταν ένα τεστ των διαθέσεων της αγοράς και ταυτόχρονα μια προσπάθεια για «χτίσιμο» της καμπύλης των επιτοκίων.

Το γεγονός ότι η χώρα δανείσθηκε στις αγορές το 2014 που δεν υπήρχε το QE είναι ενθαρρυντικό.

Το ίδιο ισχύει σήμερα για άλλες χώρες, π.χ. την Κύπρο. 

Επίσης, το διεθνές περιβάλλον δεν είναι άσχημο για τα ομόλογα γενικώς, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει υποτονικός παρά τα σημάδια ανάκαμψης.

Από την άλλη πλευρά, η εμπειρία της έκδοσης του 3ετούς ελληνικού ομολόγου τον Ιούλιο του 2014 δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να αλλάξουν όλα και πόσο ευάλωτη είναι μια τέτοια έκδοση.

Τον Ιούλιο του 2014, μια μεγάλη πορτογαλική τράπεζα βρέθηκε σε δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα να επηρεάσει άμεσα την ελληνική  έκδοση, αποδυναμώνοντας τη ζήτηση.

Αν λοιπόν κρίνουμε από τα ανωτέρω και την εντύπωση που έχουμε αποκομίσει από τους επαΐοντες, δεν θα στοιχηματίζαμε σε ελληνική δοκιμαστική έκδοση ομολόγου μέσα στον Ιούλιο χωρίς το QE.

Θυμίζουμε ότι η κυβερνητική διαρροή πριν λίγο καιρό μιλούσε για ανταλλαγή των ομολόγων του Απριλίου 2014 με νέα 5ετή ομόλογα.

Aν όμως οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονταν, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχυνόταν το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο και το διεθνές περιβάλλον ήταν ευνοϊκό με τη δίψα για υψηλές αποδόσεις ακόρεστη, η Ελλάδα θα μπορούσε να «δοκιμάσει τα νερά» σε 4 με 5 μήνες.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν να πιστεύουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ.   

Δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε μαζί τους.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v