Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι δύο ελπίδες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

H οικονομία δεν θα αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς, αν δεν μειωθούν δραστικά τα προβληματικά δάνεια. Όμως, ο Μάιος δεν ήταν καλός μήνας και οι στόχοι του 2017 κινδυνεύουν, αν δεν υπάρξουν βοήθειες από δύο μέτωπα.   

Oι δύο ελπίδες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας που προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί συνδέεται με την ικανότητα των εγχώριων τραπεζών να μειώσουν δραστικά το μεγάλο στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια.

Το τελευταίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενεργό διαχείριση των προβληματικών δανείων.

Είναι γενικά αποδεκτό  πως οι στόχοι για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) και δάνεια (ΜΕΔ) είναι πιο στρωτοί φέτος σε σχέση με τους πολύ πιο φιλόδοξους στόχους του 2018 και του 2019.   

Να θυμίσουμε ότι τα ΜΕΑ περιλαμβάνουν τα ΜΕΔ και δάνεια που έχουν ρυθμισθεί μέχρι 12 μήνες.

Όμως, η πορεία των προβληματικών δανείων προβληματίζει μέχρι στιγμής, θέτοντας υπό αμφιβολία την επίτευξη των στόχων.

Αυτό γίνεται πιο κατανοητό, αν συνυπολογίσει κανείς πως οι τράπεζες προέβησαν σε διαγραφές «κόκκινων» δανείων το 1ο τρίμηνο που αντιστοιχούν στο 35%-40% περίπου των προϋπολογισθέντων για ολόκληρη τη χρονιά, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Κοινώς, έχουν μειωθεί τα «πυρομαχικά» των διαγραφών που οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα επόμενα τρίμηνα του 2017 για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Αυτό προβληματίζει καθώς τα νέα από το δεύτερο τρίμηνο δεν είναι ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής και επομένως ο κίνδυνος να χαθούν οι στόχοι για τα ΜΕΔ του πρώτου εξαμήνου είναι ορατός.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ο Απρίλιος δεν ήταν καλός μήνας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ).

Ο  Μάιος ήταν καλύτερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά ούτε αυτός ήταν καλός. Τα ΜΕΑ ίσως υποχώρησαν, όμως τα ΜΕΔ κινήθηκαν ανοδικά, εκτιμούσαν.

Επομένως, ο στόχος για τα ΜΕΔ του 2ου τριμήνου κινδυνεύει να χαθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωση των ΜΕΑ το 1ο τρίμηνο. Ο δείκτης ΜΕΑ βρίσκεται στο 50,6%, ακριβώς όσο και ο στόχος.

Όμως, οι τράπεζες έχασαν τον στόχο για τα ΜΕΔ, τα οποία έφτασαν τα 75,2 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο. Ο δείκτης ΜΕΔ ανήλθε στο 36,7% συγκριτικά με τον στόχο του 36,0%.

Για να πιαστούν οι θεωρητικά εύκολοι στόχοι τόσο για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, όσο και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2017,  το δεύτερο εξάμηνο θα πρέπει να είναι πολύ καλό.

Με δεδομένο ότι σημαντικό μέρος των διαγραφών προβληματικών δανείων της χρονιάς θα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο 2017 και πωλήσεις δανείων δεν γίνονται, οι ελπίδες των τραπεζών εστιάζονται σε δύο τομείς.

Πρώτον, τη συνέχιση και επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης που καταγράφτηκε το 1ο τρίμηνο στο υπόλοιπο του 2017.

Οι οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν συνήθως με μια καθυστέρηση κάποιων μηνών και οι τράπεζες ελπίζουν ότι η θετική επίδραση θα αρχίσει να φαίνεται το δεύτερο εξάμηνο μέσω μείωσης των νέων ΜΕΔ και αύξησης των ρυθμισμένων δανείων που μετατρέπονται σε ενήμερα.

Δεύτερον, με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αφού πωλήσεις δανείων δεν γίνονται.

Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν πως θα μπορέσουν να πείσουν κάποιους στρατηγικούς κακοπληρωτές να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και να μειώσουν το στοκ των προβληματικών.

Μπορούν οι δύο ανωτέρω παράγοντες να γυρίσουν το παιχνίδι, βοηθώντας τις τράπεζες να πιάσουν τους στόχους του 2017 και κυρίως των ΜΕΔ;

Η αυτοψία θα δείξει.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v