Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ψιλά γράμματα του Eurogroup

Υπάρχουν λόγοι για να είναι κανείς ευχαριστημένος από την έκβαση του Eurogroup και άλλοι για να προβληματίζεται. Σίγουρα δεν προσφέρεται για το άνοιγμα σαμπάνιας. Όμως, δικαιολογεί το άνοιγμα ενός καλού γαλλικού κρασιού. Ο ρόλος των δανείων του EFSF.

Τα ψιλά γράμματα του Eurogroup

Η έκβαση του χθεσινού Eurogroup δεν προσφέρεται ούτε για θριαμβολογίες, ούτε για κλάματα.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βάζει τέλος σε μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας.

Απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Ιούλιο και εξασφαλίζει κάποια  κεφάλαια για την τόνωση της ρευστότητας και των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας. Επίσης, κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση  της μεγαλύτερης ελάφρυνσης του χρέους, αλλά δεν είναι αρκετά ικανοποιητικό. Ιδίως, αν ληφθούν υπόψη τα μη ρεαλιστικά ανταλλάγματα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ως προς το ΑΕΠ σε βάθος δεκαετιών.

Επιπλέον, αποδεικνύει κάτι ακόμη.

Αν η Ελλάδα είχε εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα  μέτρα της αξιολόγησης αρκετούς μήνες πριν, όπως θα μπορούσε, θα ανάγκαζε το Βερολίνο και το ΔΝΤ να «κουκουλώσουν» τις διαφορές τους για το χρέος με τον τρόπο που το έκαναν. Κάτι τέτοιο θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία δεν θα είχε πρόεδρο εκείνη την περίοδο τον Μακρόν, που επέμεινε στον μηχανισμό χρέους και στη σύνδεση της πληρωμής των μελλοντικών τοκοχρεολυσίων με τον ρυθμό ανάπτυξης. Ισως λοιπόν να μην έπαιρνε τον μηχανισμό για την πρακτική λειτουργία του οποίου υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά όπως αναφέραμε πριν από λίγες μέρες.

Κατά την άποψή μας, το άμεσο απτό αποτέλεσμα της χθεσινής απόφασης του Eurogroup  έχει δύο σκέλη.

Πρώτον, την εξάλειψη του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από τη χώρα τον Ιούλιο. Αυτό είχε προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό από τις αγορές, με μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων και άνοδο του Χρηματιστηρίου.

Όμως, αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω ευεργετικές επιπτώσεις στις αποδόσεις των ομολόγων, βοηθώντας περισσότερες εγχώριες επιχειρήσεις στην άντληση κεφαλαίων από τις κεφαλαιαγορές.

Δεύτερον, στην τόνωση της ρευστότητας της οικονομίας με την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους στους προμηθευτές του. Το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. της δόσης που αναμένεται να διατεθεί γι’ αυτό τον σκοπό θα έχει θετική επίπτωση στην οικονομία.

Θα βοηθήσει στην τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης και στην επίτευξη υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος, που ενδιαφέρει κυρίως τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Αφήνουμε στην άκρη τα περί της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τη στιγμή που δεν υπάρχει αναφορά στα κεφάλαια που απαιτούνται και ποιος θα τα βάλει.

Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση του Eurogroup είναι «φτωχή» στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους που η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει σημαία της.

Η επανάληψη της δέσμευσης ότι η οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα είναι μεν θετική, αλλά δεν προσθέτει κάτι καινούργιο. Το καινούργιο στοιχείο είναι ο «γαλλικός» μηχανισμός χρέους, που συνδέει την εξυπηρέτηση του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης.

Όμως, υπάρχουν πολλές ασάφειες και θα πρέπει να δούμε την τελική  δομή και λειτουργία του μηχανισμού, για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Αυτή θα είναι απόφαση των Ευρωπαίων δανειστών και σίγουρα δεν θα πάνε κόντρα στα συμφέροντά τους.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα, π.χ. επιμήκυνση των λήξεων, δεν υπάρχουν εκπλήξεις. «Το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει υπό την επιφύλαξη του τελικού DSA, επιμηκύνσεις των σταθμισμένων μέσων ωριμάνσεων και μια περαιτέρω αναβολή της πληρωμής τόκων και αποσβέσεων του EFSF για διάστημα από 0 έως 15 έτη,» τονίζει η ανακοίνωση.

Όμως, υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει και δεν το θεωρούμε καλή εξέλιξη. Η ανακοίνωση μιλά για περαιτέρω αναδιάρθρωση των δανείων του EFSF, δηλαδή του δεύτερου μνημονίου.

Όμως, η εφαρμογή των βραχυχρόνιων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που ξεκίνησε πρακτικά τον Μάρτιο από τον ESM περιορίζει το σκέλος της παρέμβασης, γιατί μειώνει τα δάνεια του EFSF.

Eξηγούμαστε: Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων του EFSF ήταν πάνω-κάτω 130 δισ. ευρώ. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται τα 30 δισ. ευρώ και πλέον σε ομόλογα που δόθηκαν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ο ESM έχει ξεκινήσει να αγοράζει αυτά τα ομόλογα από τις τράπεζες, πληρώνοντας cash.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία το πρώτο τρίμηνο του 2018, κάπου 32-33 δισ. ευρώ σε δάνεια του EFSF θα έχουν μετατραπεί σε δάνεια του ESM. Eπομένως, το υπόλοιπο των δανείων του EFSF θα έχει υποχωρήσει κάτω από τα 100 δισ. ευρώ και του ESM θα έχει αυξηθεί αναλόγως.

Όμως, η διευθέτηση του χρέους, π.χ. επιμήκυνση, αναβολή πληρωμής τόκων κ.τ.λ., αφορά τα δάνεια του EFSF που θα έχουν μειωθεί και άρα θα είναι πιο περιορισμένης κλίμακας.     

Για όλους αυτούς τους λόγους υποστηρίζουμε ότι η χθεσινή έκβαση του Eurogroup είναι μεν θετική εξέλιξη αλλά δεν ενδείκνυται για το άνοιγμα σαμπάνιας.

Ισως μόνο ενός καλού γαλλικού κρασιού.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v