Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O μονόδρομος της επόμενης μέρας

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ήταν εκ των ων ουκ άνευ για την κυβέρνηση και τη χώρα αφού η εναλλακτική της καθυστέρησης θα αναβίωνε τους φόβους για Grexit. Oμως, το παιχνίδι έχει συνέχεια.

O μονόδρομος της επόμενης μέρας
Σε όλες τις χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, τα κόμματα πολιτεύονται με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του πολιτικού οφέλους ή την ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους, αν προτιμάτε.

Η στήλη είχε σταθερά διαφορετική άποψη από το φθινόπωρο του 2015 σε σχέση με άλλους, π.χ. βουλευτές της αντιπολίτευσης και άλλους, αναφορικά με τον χρόνο των νέων εκλογών.

Ακούει λοιπόν τα νέα σενάρια που διακινούνται περί πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όμως εμμένει στη πάγια άποψη ότι η εξουσία είναι γλυκιά για όποιον την έχει.

Μάλιστα θεωρεί ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup μάλλον απομακρύνει τον χρόνο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών παρά τον φέρνει πιο κοντά.

Κι αυτό παρά τη νέα δημοσκοπική δοκιμασία που πιθανόν αναμένει την κυβέρνηση λόγω των αυξημένων φόρων εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν πολλοί φορολογούμενοι τους επόμενους μήνες.

Μόνο ο κίνδυνος απώλειας της δεύτερης θέσης-πόλου στο πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα κατά την ταπεινή μας άποψη, αλλά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

Αν, λοιπόν, στόχος της κυβέρνησης είναι η μεγιστοποίηση του πολιτικού οφέλους, όπως πιστεύουμε, η λογική υπαγορεύει την υλοποίηση του προγράμματος χωρίς ενδοιασμούς και την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης με στόχο την έξοδο στις αγορές το ταχύτερο.

Όπως υποστηρίξαμε χθες, η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να επιχειρηθεί μέσα στον Ιούλιο υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Χωρίς σταθερή πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί με 4ο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018.   

Η προσήλωση στην ολοκλήρωση αξιολόγησης θα έχει ευνοϊκές  επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα και στην δραστηριότητα, τονώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης και τις μετοχές του κυβερνώντος κόμματος στο πολιτικό χρηματιστήριο, που είναι προφανώς στόχος του.

Η επιλογή είναι μονόδρομος γιατί σε διαφορετική περίπτωση, το κλίμα θα χαλάσει, η οικονομία θα επιδεινωθεί και οι μετοχές του ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσουν περαιτέρω.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν, η χώρα θα μπορούσε να είχε ολοκληρώσει την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου στα τέλη του 2014 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2015, κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας,  τον Μάιο του 2014, και να επιστρέψει σε φάση κανονικότητας.  

Όμως, πολιτικοί λόγοι δεν το επέτρεψαν.  

Το κόστος αποδείχθηκε πολύ υψηλό για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την εθνική οικονομία, αν σκεφθεί κανείς ότι έχουν νομοθετηθεί δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας άνω των 12 δισ. ευρώ από τότε, πέραν εκείνων που έχουν εφαρμοσθεί από την αρχή των μνημονίων το 2010.

Τα ίδια λάθη δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνονται.

Αναμφίβολα, η Αθήνα δεν πήρε αυτά που ήλπιζε στο θέμα του χρέους στο τελευταίο Eurogroup.

Όμως, δεν θα ήταν σώφρον να σηκώσει παντιέρα, επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Η έξοδος από το μνημόνιο μπορεί να γίνει μόνο με εφαρμογή του μνημονίου όπως διδάσκει η ιστορία της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v