Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα Ελλάδος... για τα hedge funds

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα hedge funds, τα κερδοσκοπικά οχήματα που το πολιτικό σύστημα, με πρώτο και καλύτερο το κυβερνών κόμμα, δεν έχαναν ευκαιρία να κατηγορούν στο παρελθόν.  

Ωρα Ελλάδος... για τα hedge funds
Η  Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει τον αστερισμό των μνημονίων, αν δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες από μόνη της και συνεχίσει να εξαρτάται από τα δανεικά των Ευρωπαίων δανειστών της.

Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο για μια χώρα που οι τρεις μεγάλες εταιρείες  πιστοληπτικής αξιολόγησης, δηλαδή η S&P, η Moody’s  και η Fitch Ratings, κατατάσσουν στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

Η S&P δίνει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα με ‘Β’ και ακολουθούν η Fitch  με ‘CCC’  και η Moody’s  με ‘Caa3’.

Ολες οι βαθμολογίες βρίσκονται αρκετά σκαλιά πιο κάτω από το όριο που χωρίζει τις φερέγγυες χώρες από τα «σκουπίδια».

Ακόμη και η Αλβανία βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα αφού η μεν S&P τη βαθμολογεί με ‘Β+’ ενώ η Moody’s με ‘Β1’.

Η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας σημαίνει πως μια σειρά από επενδυτικά funds και τράπεζες δεν μπορούν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα λόγω των κανόνων που πρέπει να υπακούν.

Με δεδομένη την τραυματική εμπειρία πολλών φυσικών προσώπων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που «κουρεύτηκαν», είναι μάλλον απίθανο να περιμένει κανείς ότι μια δημόσια εγγραφή ελληνικών ομολόγων θα προσέλκυε το ενδιαφέρον του ευρέος κοινού.

Τι απομένει;

Κάποια λίγα credit funds με πολύ χαλαρούς κανόνες, που ενίοτε ανήκουν σε παγκόσμιους επενδυτικούς κολοσσούς διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων όπως η Blackrock και φυσικά τα hedge funds.

Η δυνητική ζήτηση σε περίπτωση μιας ελληνικής έκδοσης ομολόγων θα προέλθει κυρίως από εκεί.

Aυτό σημαίνει ότι η σύνθεση της ομάδας των τραπεζών (syndicate) που θα επιλέξει ο ΟΔΔΗΧ για την έκδοση και η οποία θα πραγματοποιήσει το αποκαλούμενο pilot fishing, που είναι μια μορφή pre-marketing, θα πρέπει να το λαμβάνει υπόψη.

Κι αυτό γιατί είναι σύνηθες φαινόμενο να μην επιθυμούν τα hedge funds να συνεργασθούν με τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και να προτιμούν μικρότερες.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι μάνατζερ των hedge funds υποψιάζονται ότι οι μεγάλες τράπεζες θα δουν τι κάνουν και θα προσπαθήσουν να  αντιγράψουν τις κινήσεις τους.

Εξυπακούεται ότι η ισχυρή παρουσία hedge funds στο «σκιώδες βιβλίο προσφορών» καθιστά πιο επίφοβο το αποτέλεσμα του pilot fishing, όπου δίνονται ενδεικτικές τιμές και το ποσό που ενδιαφέρει.

Για να περιορίσουν το ενδεχόμενο δυσάρεστης έκπληξης όταν έλθει η ώρα των δεσμευτικών προσφορών, είθισται να προσφέρεται κάποιο γλυκαντικό υπό την μορφή υψηλότερης απόδοσης από τα ομόλογα.

Όπως κι αν έχει, η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτρέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή του πραγματικού χρήματος (real money accounts) στις εκδόσεις ομολόγων.

Υπό αυτή την έννοια, η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια συνδέεται με τη δυναμική συμμετοχή των hedge funds στις εκδόσεις ομολόγων, ώστε να αποκτήσει μόνιμη πρόσβαση στις αγορές για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

Είναι ειρωνεία ότι τα «αιμοσταγή» hedge funds, όπως τα αποκαλούσαν πολλοί πολιτικοί -κυρίως της Αριστεράς- είναι το «κλειδί» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v