Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η άλλη όψη των συμψηφισμών

Ο συμψηφισμός των απαιτήσεων από το Δημόσιο με βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία ήταν αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου από παλιά. Όμως, η εφαρμογή του προβληματίζει τους δανειστές της χώρας και άλλους.

Η άλλη όψη των συμψηφισμών
Ένα από τα θέματα που προβληματίζει τους δανειστές είναι το σύστημα συμψηφισμών και εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Το ΔΝΤ, ιδιαίτερα, έχει εστιάσει πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Το Ταμείο εμφανίζεται να πιστεύει ότι ένα μέρος της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων το 2016 οφείλεται στον μηχανισμό συμψηφισμών.

Σύμφωνα μ’ αυτή τη συλλογιστική, ο συμψηφισμός της επιστροφής των φόρων με χρέη προς το Δημόσιο τονώνει τα έσοδα και ενισχύει τον βαθμό συμμόρφωσης των φορολογούμενων.

Από την άλλη πλευρά όμως στερεί ρευστότητα από την οικονομία ενώ η ενίσχυση του βαθμού συμμόρφωσης εκτιμάται πως είναι βραχυπρόθεσμη.     

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει όταν στην εξίσωση βάλουμε τις δόσεις που εισπράττει το Δημόσιο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς ιδιώτες προμηθευτές κ.τ.λ.

Θεωρητικά, οι δόσεις από τον ESM θα έπρεπε να βελτιώνουν τη ρευστότητα και να τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Όμως, η επίπτωση στην οικονομία θα είναι συγκριτικά πιο περιορισμένη, αν μέρος της δόσης συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές εκτός ρύθμισης των ιδιωτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να γίνει κάτι σε μια εποχή που οι οφειλές προς την εφορία αυξάνονται  1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα και σε κάποιους από αυτούς χρωστάει το κράτος.  

Αλλωστε δεν έχουν περάσει παρά μερικές εβδομάδες από τον Απρίλιο, που ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κ. Χουλιαράκης εξέδωσε την εγκύκλιο για την εφαρμογή  του άρθρου 80 του ν. 4446/2016, δίνοντας οδηγίες σε όλους τους φορείς του Δημοσίου για τον ενδελεχή έλεγχο των δικαιούχων είσπραξης χρηματικών ενταλμάτων από το κράτος, ακόμη κι αν ήταν λιγότερα από 1.500 ευρώ.

Επί πολλά χρόνια ακούγαμε επιχειρηματίες να ζητάνε τον συμψηφισμό των χρηματικών ποσών που τους όφειλε το Δημόσιο με τις δικές τους οφειλές προς την εφορία.

Οι άνθρωποι ήθελαν να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται, αφού το Δημόσιο θεωρούσε σωστό να ζητάει επιτακτικά την πληρωμή των οφειλών τους προς αυτό αλλά ταυτόχρονα αδιαφορούσε για τις δικές του προς αυτούς.

Να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία δίνονταν για πρώτη φορά οδηγίες και καθοριζόταν η εσωτερική διαδικασία για τη διενέργεια συμψηφισμού επιστροφών Φ.Π.Α. από τη Δ.Ο.Υ., με οφειλές στα Τελωνεία από εκτελωνισμούς προϊόντων.

Δύο μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2016, πληροφορούμασταν ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ξεκίνησε αυτόματους συμψηφισμούς των χρηματικών ποσών που φυσικά πρόσωπα και  επιχειρήσεις δικαιούνταν να εισπράξουν από το Δημόσιο με τις οφειλές τους προς την εφορία.

Με άλλα λόγια, οι συμψηφισμοί γενικεύονται και αυτοματοποιούνται.

Υπό αυτή την έννοια, ίσως θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε προς τα κάτω τις αρχικές εκτιμήσεις για τις θετικές επιπτώσεις που έχει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Προφανώς, η έκφραση «θα πέσουν λεφτά στην αγορά» με την εκταμίευση των δόσεων που κατευθύνονται στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου είναι μάλλον αισιόδοξη.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v