Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οποιος καίγεται στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι

Όλα έχουν την εξήγησή τους. Το ίδιο συμβαίνει με τη συντηρητική προσέγγιση της Moody’s στην αξιολόγηση-αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Πώς το παρελθόν υποδεικνύει το μέλλον.

Οποιος καίγεται στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι
Η Moody’s αναβάθμισε την Παρασκευή το αξιόχρεο της Ελλάδας σε Caa2 από Caa3 με θετικές προοπτικές, κάτι που συνήθως είναι προάγγελος νέας αναβάθμισης.

Από μια ματιά που ρίξαμε, ο οίκος αξιολόγησης δίνει στην Ελλάδα την ίδια βαθμολογία με εκείνη στην Κούβα.  

Πριν την αναβάθμιση, η Moody’s αξιολογούσε την Ελλάδα όπως τη Βενεζουέλα ενώ υψηλότερα, με Caa1, βαθμολογεί το Ελ Σαλβαδόρ.

Η νέα βαθμολογία της Moody’s για την Ελλάδα είναι ίδια με εκείνη του οίκου Fitch αλλά υπολείπεται κατά δύο βαθμίδες εκείνης της S&P.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι η Moody’s «ζήλεψε» τη δόξα της S&P, που θεωρείτο η πιο συντηρητική στις εκτιμήσεις της.

Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το παρελθόν της Moody’s πιθανόν εξηγεί τη στάση της.

Κοντολογίς, ο οίκος αξιολόγησης επαναλαμβάνει από την ανάποδη τα λάθη που έκανε με την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους την προηγούμενη δεκαετία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αναλυτές της Moody’s είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία, όταν εισήλθε στο ευρώ το 2001, σύμφωνα με τα λεγόμενα πρώην στελέχους της.

Επίσης, ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης άφησε αμετάβλητη τη βαθμολογία και τις προοπτικές της Ελλάδας το 2004, μετά τη γνωστοποίηση ότι τα στατιστικά στοιχεία της χώρας είχαν «πειραχθεί».

Αντίθετα, η S&P και άλλοι οίκοι είχαν υποβαθμίσει την Ελλάδα.

Όμως, ήταν η εποχή που οι αγορές τιμολογούσαν τα ελληνικά ομόλογα λίγο πιο υψηλά σε απόδοση από τη Γερμανία στα 10 χρόνια και επομένως οι αναλυτές της Moody’s μπορούσαν να το επικαλεστούν.

Κοινώς, οι αγορές αποτιμούσαν την Ελλάδα ως ΑΑΑ, δηλαδή πολύ χαμηλού ρίσκου, το 2005.

Όμως, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Moody’s ήταν εκείνα του 2009.

Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον ΓΑΠ για πολύ χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση από τη γνωστοποιηθείσα προκάλεσε αίσθηση.

Ατομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν, θυμούνται ότι συγκλήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή πολλών αναλυτών της Moody’s από διάφορες χώρες.

Oμως, παρά τις έντονες διαφωνίες ορισμένων, οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι θα έπρεπε να περιμένουν τα νέα δημοσιονομικά στοιχεία.

Η κυρίαρχη άποψη των αναλυτών της Moody’s ήταν πως η ευρωζώνη δεν θα άφηνε μια χώρα-μέλος να χρεοκοπήσει.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2009,  ο οίκος αξιολόγησης βγάζει έκθεση για την Ελλάδα, αναφέροντας ότι οι φόβοι των επενδυτών για τη ρευστότητα της κυβέρνησης δεν είχαν βάση.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι θα υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας αν η ΕΚΤ άλλαζε πολιτική ενεχύρων ή η Ελλάδα υποβαθμιζόταν αρκετές βαθμίδες πιο κάτω.

Λίγες μέρες αργότερα, η Fitch και η S&P υποβάθμιζαν την Ελλάδα.

Ο τότε επικεφαλής της διεύθυνσης εθνικών αξιολογήσεων Pierre Cailleteau κάλεσε νέα σύσκεψη στα γραφεία της Moody's στο Canary Wharf του Λονδίνου.

Η υποβάθμιση της χώρας κατά μία βαθμίδα στο Α2 με αρνητικές προοπτικές έμελλε να είναι η αρχή μιας σειράς υποβαθμίσεων απο τον Απρίλιο του 2010.

Ο ίδιος ο κ. Cailleteau αποχώρησε από τη Moody's την άνοιξη του ίδιου έτους.

Όλα αυτά εξηγούν σε κάποιο βαθμό την αυστηρή στάση της Moody’s στις μετέπειτα ελληνικές αξιολογήσεις. Όμως, όποιος καίγεται στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v