Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H τρίτη αξιολόγηση είναι όλα τα λεφτά!

Χρειάσθηκαν κάπου 21-22 μήνες για να κλείσουν οι δύο πρώτες αξιολογήσεις του προγράμματος προσαρμογής. Όμως, έτσι που ήλθαν τα πράγματα, η τρίτη αξιολόγηση είναι το «κλειδί».

H τρίτη αξιολόγηση είναι όλα τα λεφτά!
Το σημερινό, τρίτο μνημόνιο έχει ημερομηνία λήξης.

Τον Αύγουστο του 2018.

Τι θα συμβεί μετά από αυτή την ημερομηνία δεν είναι γνωστό.

Θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο; Δεν θα υπάρξει;

Θα υπάρξει κάποια πιστωτική γραμμή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) και αν ναι, τι μορφή θα πάρει;

Αν κάτι είναι σίγουρο, αυτό είναι τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που έχουν ήδη ψηφισθεί, ύψους 1% του ΑΕΠ, υπό την μορφή των περικοπών συντάξεων το 2019 και 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Φυσικά, υπάρχουν τα επονομαζόμενα αντίμετρα, αλλά η εφαρμογή τους εξαρτάται από την υπέρβαση του ήδη υψηλού στόχου για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Όμως, ο δρόμος προς τον Αύγουστο του 2018 είναι στρωμένος με αξιολογήσεις.

Από όλες τις αξιολογήσεις, η πλέον κομβική θα είναι η τρίτη.

Αν ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τους δανειστές, τις αγορές και το εσωτερικό, ότι η χώρα βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι.

Επιπλέον, θα τοποθετήσει μεγαλύτερη πίεση στους δανειστές να κάνουν κάποια χειρονομία καλής θέλησης στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, πριν φθάσουμε στο καλοκαίρι του 2018, για να υποστηρίξουν μια πιο μόνιμη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.  

Και ταυτόχρονα να ικανοποιήσουν εν μέρει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Φυσικά, η ιστορία των αξιολογήσεων δεν είναι σύμμαχος, αν σκεφθεί κάποιος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε τελειώσει το πρώτο τρίμηνο του 2016 και χρειάσθηκε να φθάσουμε στον Ιούνιο του 2017.

Όμως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, έστω κι αν οι δράσεις της τρίτης αξιολόγησης ξεπερνούν τις 100 απ’ όσο καταλαβαίνουμε.

Από την άλλη πλευρά, τυχόν παράταση της τρίτης αξιολόγησης για κάμποσους ακόμη μήνες θα έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Θα επιβαρύνει το κλίμα στην οικονομία, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και  θα βάλει στο ψυγείο κάποια επενδυτικά σχέδια.

Επιπλέον, θα καταστήσει αναγκαία την «πακετοποίηση» αρκετών αξιολογήσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρίτης, για να ολοκληρωθούν όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να ψηφισθούν τα μέτρα και να πιστοποιηθεί ότι υλοποιήθηκαν, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε έως τον Αύγουστο του 2018.   

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Αύγουστος του 2018 μπορεί να έλθει κι η χώρα να συνεχίσει να έχει εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα, οπότε η «σκληρή» προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM ίσως είναι  το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για τους ανωτέρω λόγους εκτιμούμε ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν είναι όλα τα λεφτά.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v