Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H δύσκολη συμβίωση του δολαρίου με τον Τραμπ

Οσοι στην αρχή της χρονιάς είχαν επενδύσει στην άνοδο του δολαρίου, ποντάροντας στον πρόεδρο Τραμπ, δεν είναι χαρούμενοι. Όμως, το ζητούμενο είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα.

H δύσκολη συμβίωση του δολαρίου με τον Τραμπ
Tα άστρα δεν φαίνεται να ευνοούν το δολάριο μέχρι στιγμής αυτή τη χρονιά.

Αντίθετα, στα τέλη του 2016, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς ήθελαν το δολάριο να ισχυροποιείται και τα περισσότερα funds που συμμετέχουν στην έρευνα της BofA-ML ήταν «φορτωμένα» με δολάρια (overweight).

Η Fed επρόκειτο να αυξήσει τα επιτόκιά της ενώ άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες εκτιμάτο πως θα συνέχιζαν να εφαρμόζουν χαλαρή νομισματική πολιτική που ευνοούσε το δολάριο λόγω υψηλότερων επιτοκίων.

Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση Τραμπ εμφανιζόταν αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής ώθησης μέσω μείωσης των φόρων και αύξησης των δαπανών, για έργα υποδομών που θα έδιναν ώθηση στην αμερικανική οικονομία.  

Όμως, μια ματιά στην πορεία του αμερικανικού νομίσματος από τον τελευταίο μήνα του 2016 μέχρι σήμερα, δείχνει πως αυτά τα funds δεν ήταν στη σωστή μεριά του λόφου.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ήταν πάνω από το 1,14 χθες, αν και είχε υποχωρήσει από τα υψηλά της ημέρας που βρέθηκε νωρίτερα, δηλαδή κοντά στο 1,1485, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Fed  Τζάνετ Γέλεν στο Κογκρέσο.

Για να υπάρξει σύγκριση, θα πρέπει να αναφερθεί πως η ισοτιμία βρισκόταν κοντά στο 1,09 γύρω στις 10 Μαΐου, στο 1,06 στις αρχές Απριλίου και στο 1,045 στις αρχές Δεκεμβρίου του 2016.

Η κ. Γέλεν, την οποία ο πρόεδρος Τραμπ είχε επικρίνει κατά την προεκλογική εκστρατεία, λέγοντας πως θα πρέπει να ντρέπεται για τον τρόπο που ασκεί τη νομισματική πολιτική,  τόνισε στην κατάθεσή της πως η Fed εκτιμά πως χρειάζονται κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων σε βάθος χρόνου.

Όμως, η ίδια πρόσθεσε πως με βάση τις σημερινές προβλέψεις, το βασικό επιτόκιο παρέμβασης της Fed (Fed Funds rate) δεν θα χρειασθεί να αυξηθεί πολύ περαιτέρω. Επιπλέον, πως θα ξεκινήσει η μείωση του ισολογισμού της Fed μέχρι το τέλος του 2017, που ευνοεί την αύξηση των αποδόσεων.

Με τα επιτόκια αλλού, π.χ. Ευρωζώνη, να μην προβλέπεται να υποχωρήσουν και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό να μην έχουν μεταβληθεί, τα ονομαστικά αμερικανικά επιτόκια θα έπρεπε να ανέβουν αρκετά για να στηρίξουν το δολάριο.

Το γεγονός ότι αρκετοί fund managers θεωρούν τις αμερικανικές μετοχές υπερτιμημένες και γι’ αυτό εμφανίζονται καθαροί πωλητές.

Αντίθετα, η ζήτηση από το εξωτερικό και τις ΗΠΑ για αμερικανικά ομόλογα είναι ισχυρή.

Αυτό έχει αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό τον περιοριστικό χαρακτήρα των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, μειώνοντας τα ασφάλιστρα κινδύνου (risk premia) στις μεγαλύτερες λήξεις.

Το δολάριο έχει διολισθήσει αρκετά σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στο μέτρο που η κυβέρνηση Τραμπ αδυνατεί να περάσει τα δημοσιονομικά μέτρα που προσδοκούσε η αγορά, δίνοντας ώθηση στην αμερικανική οικονομία, οι προοπτικές για το δολάριο δεν θα είναι καλές.  

Ακόμη κι αν το δολάριο ανακάμψει κάπως τους επόμενους μήνες, το σενάριο της επιστροφής της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου στο 1 προς 1 δεν μοιάζει ρεαλιστικό, με βάση τα σημερινά δεδομένα μέχρι το τέλος του 2017.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v