Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο κύκνειο άσμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την Πέμπτη τη συμφωνία επί της αρχής για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα πρόκειται για την αρχή του τέλους.

Tο κύκνειο άσμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα
Τα γεγονότα πλέον το επιβεβαιώνουν και το τέλος  της σχέσης του ΔΝΤ με την Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2010 κατ’ απαίτηση της κ. Μέρκελ και με τον κ. Σόιμπλε στο αντίθετο στρατόπεδο, είναι πλέον ορατό.

Όταν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο τον περασμένο Φεβρουάριο, συμφώνησαν σε μια λύση για το ελληνικό ζήτημα που βόλευε και τις δύο κυρίες.

Κοινή συνισταμένη, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από την Ελλάδα, με υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Στον δρόμο προστέθηκαν ορισμένες επιπλέον μελλοντικές δεσμεύσεις που ζητούσε το ΔΝΤ για να συμμετάσχει σε ελληνικό πρόγραμμα, ώστε να δώσουν οι Γερμανοί το πράσινο φως στον ESM για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Ως συνήθως, η Ελλάδα νομοθέτησε εκείνα που της ζητούσαν για να πάρει τη δόση και τα μελλοντικά δημοσιονομικά μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ, ώστε να υπάρχει το προπέτασμα για έγκριση του νέου προγράμματος, χωρίς χρηματοδότηση μέχρι νεωτέρας.

Όμως, όλο αυτό το διάστημα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το ελληνικό ζήτημα έδειξαν ότι τα συμφέροντα απέκλιναν.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση δεν ήταν επιθυμητή από την πλειοψηφία των στελεχών του και κράτη-μέλη για διάφορους λόγους.  

Εχοντας δεχθεί κριτική για υποχωρητικότητα απέναντι στους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ δεν ενέδωσε στις πιέσεις των Γερμανών και άλλων αυτή τη φορά, επιμένοντας σε γενναία μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που η ΕΕ και το Βερολίνο ειδικότερα δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν.

Ας μη λοιπόν κοροϊδευόμαστε.

Την Πέμπτη, που το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα εγκρίνει τη συμφωνία επί της αρχής για το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση, θα είναι ουσιαστικά μια τυπική παράταση μιας παρουσίας που ούτε το ίδιο επιθυμεί, ούτε πλέον οι Ευρωπαίοι σπόνσορές του.

Οι πληροφορίες της «Καθημερινής» που θέλουν το ΔΝΤ να βγάζει το ελληνικό χρέος αφερέγγυο στην ανάλυση βιωσιμότητας (DSA) που επεξεργάσθηκε δεν εκπλήσσει.

Το αντίθετο θα εξέπληττε.  

Τα περί διευκρινίσεων των μέτρων ελάφρυνσης που θα δώσουν οι Ευρωπαίοι το καλοκαίρι του 2018 υπό προϋποθέσεις είναι δικαιολογίες σε μια άσκηση επί χάρτου, που είναι το DSA.

Απλά, η ΕΕ και το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχθούν τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ.

Και το Ταμείο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην εκτίμησή του πως ο μακροχρόνιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 1% και όχι 1,3% που προβλέπει η ΕΕ.  

Στην ουσία, όλοι παίζουν καθυστέρηση.

Αυτό βολεύει αφού δίνεται περισσότερος χρόνος στις προετοιμασίες για τη μετατροπή του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Πάντως, το τέλος της σχέσης του ΔΝΤ με την Ελλάδα είναι ορατό, με τις ευλογίες αυτή τη φορά του Βερολίνου.

Τελικά, η συνάντηση των κ.κ. Μέρκελ-Λαγκάρντ τον περασμένο Φεβρουάριο αποδείχθηκε πιο σημαντική για το ελληνικό ζήτημα απ’ όσο πολλοί περίμεναν.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v