Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 5ετές ομόλογο μπορεί να γίνει μπούμερανγκ

Μετά από τόσα χρόνια σε μνημόνια, σχεδόν ξεχάσαμε πως είναι και τι σημαίνει για μια χώρα να χρηματοδοτείται από τις αγορές. Τουλάχιστον ας θυμηθούμε πως αυτό δεν έρχεται δωρεάν.

Το 5ετές ομόλογο μπορεί να γίνει μπούμερανγκ
Η Standard & Poor’s (S&P) είναι ο ο οίκος αξιολόγησης που δίνει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα με «Β-».

Η Moody’s και η Fitch Ratings βαθμολογούν την Ελλάδα χαμηλότερα.

Η Federal Reserve στο St. Louis υπολογίζει πως τα 5ετή ομόλογα των οποίων ο εκδότης αξιολογείται με απόδοση «Β-» από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, όπως η S&P, έχουν απόδοση πέριξ του 5,5%.

Υπο αυτή την έννοια, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου στην έκδοση ήταν 80 με 90 μονάδες βάσης συγκριτικά χαμηλότερη.

Μια εξήγηση είναι πως η αγορά προεξοφλεί βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της χώρας και επίτευξη των υψηλών δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια.

Κάποιος κοινοτικός παράγοντας ή εκπρόσωπος του κουαρτέτου θα απέδιδε την συγκριτικά χαμηλότερη απόδοση στην εφαρμογή του μνημονίου που βοηθά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Κάποιος τρίτος με πιο διεθνή ορίζοντα θα ισχυριζόταν πως η επενδυτική κοινότητα δείχνει έτοιμη να αφήσει πίσω την κρίση της Ευρωζώνης το 2011.

Και φυσικά κάποιος με πολιτικό αντιπολιτευτικό προσανατολισμό θα επεσήμανε την συγκριτικά χαμηλότερη υπερκάλυψη της τωρινής έκδοσης σε σχέση με εκείνη του Απριλίου του 2014, το συγκριτικά μεγαλύτερο spread και το λιγότερο φρέσκο χρήμα.

Όμως, όλοι κατανοούν ή θα έπρεπε να κατανοούν ότι η έξοδος στις αγορές είναι ένα θετικό, πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο από τα μνημόνια.

Τουλάχιστον, αυτά που γνωρίσαμε.

Ομως, το νέο 5ετές ομόλογο θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ αν η κυβέρνηση δεν φροντίσει να «χτίσει» πάνω στην όποια θετική δυναμική δημιουργήσει η έκδοση.

Αν δεν το κάνει, όπως έχει συμβεί με κάποιες σημαντικές κινήσεις στο παρελθόν, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις που πέρασαν απαρατήρητες είτε λόγω πολιτικής επιλογής, είτε λόγω αδυναμίας, το αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρό.

Κι αυτό γιατί θα αποτυπωθεί πάνω στη τιμή και την απόδοση του νέου 5ετούς ομολόγου, περιορίζοντας ή απαγορεύοντας την δυνατότητα της Ελλάδας να δανεισθεί εκ νέου στις αγορές τους επόμενους μήνες.

Με δεδομένο ότι η χώρα θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε μια σειρά από επιτυχημένες εκδόσεις για να μπορεί να δανείζεται σταθερά από τις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το τρίτο πρόγραμμα, κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την συνέχιση της εποχής των μνημονίων.

Αναμφισβήτητα,  η έκδοση του νέου ομολόγου και η έξοδος στις αγορές δημιουργεί ελπίδες, όμως τυχόν αποτυχία να το εκμεταλλευθεί η χώρα θα αποδειχθεί  ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για έξοδο από τα μνημόνια.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v