Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Dow Jones και η hi-tech παγίδα

Οι ανοδικές αγορές γεννιούνται στην απαισιοδοξία, αναπτύσσονται στον σκεπτικισμό, ωριμάζουν στην αισιοδοξία και πεθαίνουν στην ευφορία. Aν πρόκειται για εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, η Microsoft και το Facebook, το κοκτέιλ μπορεί να είναι εκρηκτικό.

O Dow Jones και η hi-tech παγίδα
Οι δύο πρώτες γραμμές της εισαγωγής στο σημερινό άρθρο ανήκουν στον Sir John Templeton και παρότι ειπώθηκαν πολλά χρόνια πριν, περιγράφουν με απλό τρόπο μια αλήθεια.

Τη γέννηση, την εξέλιξη και τον θάνατο της αγοράς των ταύρων μακροχρόνια.

Χθες, όλος ο πλανήτης είδε τον χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones να κλείνει πάνω από τις 22.000 μονάδες, λαμβάνοντας σημαντικές βοήθειες από τις μετοχές των Apple, Boeing και McDonald’s.

Να υπενθυμίσουμε ότι το τωρινό ράλι διαρκεί για πάνω από 8 χρόνια και αναζωπυρώθηκε πέρυσι λόγω των προσδοκιών που δημιούργησε η εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καταφέρει ακόμη να υλοποιήσει κάποιες από τις υποσχέσεις του για αναμόρφωση του φορολογικού  συστήματος κ.τ.λ., όμως οι χρηματιστηριακοί δείκτες τα έχουν πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής.

Είναι κάτι που πολλοί αναλυτές αποδίδουν στην ικανοποιητική αύξηση των κερδών ανά μετοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι 350 από τις 500 εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 εμφανίζουν διψήφιο ρυθμό αύξησης κερδών το δεύτερο τρίμηνο.

Όμως, οι χρηματιστηριακοί δείκτες  είναι αποτιμημένοι ακριβά, π.χ. διαπραγματεύονται 18 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του επόμενου 12μήνου.  

Εκείνο που τραβά περισσότερο την προσοχή είναι κάτι άλλο.

Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες με κριτήριο τη χρηματιστηριακή τους αξία είναι τεχνολογίας.

Πρόκειται για τις Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook και Amazon.

Οι μετοχές καταγράφουν διψήφια κέρδη από την αρχή του 2017, με εκείνη του Facebook να φθάνει το 50% και των Apple και Amazon να φθάνουν ή να ξεπερνούν το 30%.

Η χρηματιστηριακή αξία της Apple πλησιάζει τα 800 δισ. δολάρια ενώ εκείνη της πιο χαμηλής από τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες, δηλαδή της Amazon, πλησιάζει τα 500 δισ. δολάρια.

Σε βάθος τριετίας, η σωρευτική απόδοση της μετοχής της Amazon ξεπερνά το 200% ενώ τη χαμηλότερη επίδοση, κοντά στο 60%, καταγράφει η μετοχή της Google.

Ως ένα βαθμό, η διαδικασία είναι αυτοτροφοδοτούμενη.

Κι αυτό γιατί  πολλά funds που προσπαθούν να αντιγράψουν τις επιδόσεις των χρηματιστηριακών δεικτών είναι αναγκασμένα να αγοράζουν μετοχές των εταιρειών που τους απαρτίζουν.

Οι νέες αγορές μετοχών από αυτά τα funds στηρίζουν τις τιμές τους.

Όμως, όλα αυτά και κυρίως το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες ανήκουν στον κλάδο της τεχνολογίας  προβληματίζουν.

Δεν είναι το ίδιο εύκολο να προβλέψει κάποιος τι θα συμβεί στα οικονομικά αυτών των εταιρειών τα επόμενα χρόνια όπως με άλλων που ανήκουν σε παραδοσιακούς κλάδους.

Επίσης, η ιστορία διδάσκει ότι αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες ανοδικές χρηματιστηριακές κινήσεις του παρελθόντος είτε δεν υπάρχουν σήμερα, είτε υπάρχουν αλλά έχουν πολύ μικρότερο εύρος εργασιών.

Η ιστορία των 50 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών της δεκαετίας του 1960 και 1970, γνωστών ως Nifty-Fifty, που έστειλαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε υψηλά επίπεδα για να υποχωρήσουν στη συνέχεια.

Αν πάμε στο 1999, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες ήταν οι Microsoft, General Electric, Cisco, Wal-Mart stores και Exxon Mobil.

To 1990, η πεντάδα αποτελείτο από τις ΙΒΜ, Exxon, General Electric και Philip Morris.

Κοντολογίς, η κορυφαία πεντάδα εταιρειών κάθε ανοδικής περιόδου δεν είναι η ίδια με εκείνη που ήταν στη θέση της παλαιότερα.

Αυτό σημαίνει πως το τωρινό ράλι του Dow Jones κ.τ.λ. δεν μπορεί να συνεχισθεί επ’ άπειρον.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v