Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Για πού το έχει βάλει το δολάριο

Η πορεία του δολαρίου από την εκλογή Τραμπ στη προεδρία των ΗΠΑ μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή. Όμως, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ποια θα είναι η συνέχεια από εδώ και πέρα.

Για πού το έχει βάλει το δολάριο
Ισως τίποτα δεν απεικονίζει καλύτερα την πορεία της προεδρίας  Τραμπ από το αμερικανικό νόμισμα.

Το δολάριο ανατιμήθηκε αρκετά μετά την νίκη Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο με αποτέλεσμα ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος και άλλοι αξιωματούχοι να επιτεθούν φραστικά με δηλώσεις τους σε όσους θεωρούσαν υπεύθυνους.

Για ένα πρόεδρο που είχε κάνει στόχο της οικονομικής πολιτικής του την δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, το μη ισχυρό δολάριο ήταν απαραίτητο συστατικό.

Όμως, το δολάριο άρχισε να διολισθαίνει από τον Απρίλιο, αλλάζοντας τα δεδομένα.

Αρκετοί αποδίδουν αυτή την εξέλιξη στην εκτίμηση ότι ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκει σοβαρά εμπόδια στο Κογκρέσο  και ορισμένα κρίσιμα νομοσχέδια, όπως η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ίσως δεν περάσουν η νερωθούν πολύ.

Αυτό σε συνδυασμό με τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες για την πολιτική του Τράμπ  έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα στην αγορά συναλλάγματος, εισάγοντας ένα ασφάλιστρο κινδύνου στο δολάριο.

Αλλοι αποδίδουν την αποδυνάμωση του δολαρίου στην καλύτερη του αναμενομένου πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης και άλλων οικονομιών που ενισχύει το ευρώ και τα άλλα νομίσματα.

Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ και άλλων βασικών νομισμάτων  είναι συνισταμένη όλων των ανωτέρω παραγόντων.

Η ισοτιμία μπορεί να διαφέρει ανα πάσα στιγμή από την θεωρητικά σωστή.  

Στα οικονομικά, η θεωρία της αγοραστικής δύναμης (purchasing power parity) χρησιμοποιείται  για να υπολογίσει κανείς την ισοτιμία ισορροπίας  ενός νομίσματος.

Όμως, υπάρχουν κι άλλα μοντέλα που κάνουν την ίδια δουλειά, συνυπολογίζοντας κι άλλες παραμέτρους όπως τα πραγματικά επιτόκια κ.τ.λ.

Αλλα μοντέλα τοποθετούν την ισοτιμία ισορροπίας στο εύρος 1,20-1,25 κι άλλα κοντά στο 1,05 απ’ όσο γνωρίζουμε.

H χθεσινή μέρα ήταν αρκετά καλή για το δολάριο καθώς κατέγραψε τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη έναντι του ευρώ σε μια εβδομάδα καθώς η ισοτιμία υποχώρησε στο 1,175 περίπου αργά χθες το βράδυ.

Με τα πονταρίσματα εναντίον του δολαρίου και υπέρ του ευρώ σε υψηλά επίπεδα, η ισοτιμία μοιάζει ευάλωτη σε μεταβολές της ψυχολογίας  ή/και της ροής των ειδήσεων.

Αναμφισβήτητα, η αρχή του τέλους των αγορών ομολόγων στην ευρωζώνη (tapering) από την ΕΚΤ θα μπορούσε να ενισχύσει το ευρώ μέσω της αύξησης των αποδόσεών τους.

Είναι κάτι που η ΕΚΤ λαμβάνει σοβαρά υπόψη με δεδομένη  την ισχυροποίηση του ευρώ και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης.

Όμως, το κλειδί βρίσκεται στις πολιτικές της κυβέρνησης  Τραμπ και την αβεβαιότητα  που τροφοδοτούν.  

Αν η αβεβαιότητα μειωθεί, το ασφάλιστρο κινδύνου θα περιορισθεί και το δολάριο θα ανακάμψει.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τελευταίο.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v