Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέρας στα πανιά των αγορών από το Jackson Hole;

Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι οι πιο χαλαρές από το 2014. Όμως, o Ντράγκι και οι άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες που θα βρεθούν στο Jackson Hole των ΗΠΑ θα μπορούσαν είτε να ρίξουν λάδι στη φωτιά του ράλι είτε να το ακυρώσουν.

Αέρας στα πανιά των αγορών από το Jackson Hole;
Ένα από τις πιο γνωστές ρήσεις στη Γουολ Στρητ είναι εκείνη που λέει “don’t fight the Fed”.

Κοινώς, μην κάνεις επιλογές που πάνε κόντρα στη Fed.

Η πρόεδρος της Fed κ. Γέλλεν θα δώσει μια ομιλία στην ετήσια σύναξη των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Γουαιόμινγκ με βάση το επίσημο πρόγραμμα για την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Οι συμμετέχοντες στις αγορές θα παρακολουθούν στενά για κάποια αναφορά ή σήμα αναφορικά με την αναμενόμενη συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed ή αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγορές προεξοφλούν μια ακόμη αύξηση του βασικού αμερικανικού επιτοκίου παρέμβασης μέχρι το τέλος του 2017.

Από τα πρακτικά της αρμόδιας επιτροπής (FOMC) για την χάραξη πολιτικής του Ιουλίου προκύπτει ότι τα στελέχη της Fed ανησυχούν για τις αποτιμήσεις των κινητών αξιών-προφανώς τις θεωρούν υψηλές.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να κινηθεί πτωτικά.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρισκόταν στο 1,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, δηλαδή κάτω από εκεί που τον θέλει η Fed, παρότι το ποσοστό της ανεργίας έχει πέσει στο 4,3%.

Οι απαιτητικές αποτιμήσεις των κινητών αξιών μετά το ράλι δικαιολογούν σφιχτότερη νομισματική πολιτική, π.χ. αύξηση των επιτοκίων και πωλήσεις τίτλων για μείωση του ισολογισμού της Fed.

Από την άλλη πλευρά, οι προοπτικές του πληθωρισμού δικαιολογούν την υιοθέτηση μιας ελαστικότερης νομισματικής πολιτικής, π.χ. στα επιτόκια.

Η κ. Γέλλεν και γενικότερα οι ιθύνοντες της Fed θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Ισως λοιπόν η ομιλία της διαφωτίσει τους fund managers, traders και σπεκουλαδόρους ανά την υφήλιο.

Όμως, κι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που είναι προγραμματισμένο να μιλήσει τρείς ώρες αργότερα την Παρασκευή στη διάσκεψη του Jackson Hole δεν πάει πίσω.

Τα πρακτικά του συμβουλίου της ΕΚΤ του Ιουλίου που δόθηκαν στη δημοσιότητα  αποκαλύπτουν ότι οι ιθύνοντες προβληματίζονται από την ισχυροποίηση του ευρώ.

Το ισχυρό ευρώ μπορεί να συμπιέσει τις ήδη χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις  και να επιβραδύνει τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της ευρωζώνης.

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα βρέθηκε στο 1,4% τον Ιούλιο ενώ η ανεργία στην ευρωζώνη έχει υποχωρήσει στο 9,1% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.     

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να ανακοινώσει την μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων από το 2018, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Όμως, η αναμενόμενη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο ευρώ, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης και την ενίσχυση του υποτονικού πληθωρισμού.

Το ευρώ ανατιμάται κατά 5% περίπου έναντι του καλαθιού με τα νομίσματα των κυριότερων εμπορικών εταίρων της ευρωζώνης από την αρχή της χρονιάς.

Αν λοιπόν οι πρόεδροι των ΕΚΤ και της Fed δώσουν σήμα στο θέρετρο του Γουαιόμινγκ ότι επικράτησαν οι απόψεις των «περιστερών», το ράλι στις αγορές θα μπορούσε να συνεχισθεί.

Αν το σήμα είναι πως επικρατούν τα «γεράκια», το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι το ακριβώς αντίθετο.

Το πιο πιθανό είναι πως δεν θα συμβεί, ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πιθανόν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα, κερδίζοντας περισσότερο χρόνο πριν αποφασίσουν το Φθινόπωρο.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v