Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Γερμανία δεν αλλάζει!

Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία οδηγεί σε αλλαγή κυβέρνησης και ίσως σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Όμως, όπου κι αν καταλήξουν οι μετεκλογικές διεργασίες, ούτε το γερμανικό μοντέλο θα αλλάξει, ούτε η πολιτική της χώρας απέναντι στην ΕΕ.

H Γερμανία δεν αλλάζει!
Η ανάδειξη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στην 3η θέση σε συνδυασμό με το χαμηλότερο του αναμενόμενου ποσοστού των χριστιανοδημοκρατών και το απογοητευτικό ποσοστό των σοσιαλδημοκρατών δημιουργούν ένα νέο σκηνικό.

Αν όμως η αναδιάταξη του σκηνικού μπορεί να αφήσει κάπου το αποτύπωμά της, αυτό θα είναι στον τρόπο με τον οποίο η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα, κατά την ταπεινή μας άποψη.

Θα μπορούσε επίσης κάποιος να ισχυρισθεί ότι το ίδιο ισχύει για άλλα θέματα, π.χ. η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μερικοί έχουν φθάσει στο σημείο να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ανάληψης του υπουργείου Οικονομικών από στέλεχος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών αντί του κ. Σόιμπλε.

Είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες, αλλά σε τέτοια επιμέρους θέματα είναι λογικό να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις όλων των κομμάτων εξουσίας, π.χ. συμπεριλαμβανομένων των πράσινων σε κυβέρνηση τύπου «Τζαμάικα».

Είτε όμως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες μαζί με τους πράσινους και τους χριστιανοδημοκράτες σχηματίσουν κυβέρνηση είτε κάποια άλλη λύση δοθεί, π.χ. κυβέρνησης μειοψηφίας, η ουσία δεν αλλάζει.

Το γερμανικό οικονομικό μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς θα παραμείνει ως έχει, με πολύ μικρές και μετρημένες αυξήσεις μισθών, για να προστατευθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανικής βάσης και η απασχόληση.

Η έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) θα παραμείνει όπως και η σύνδεση της παραγωγής με τα ερευνητικά κέντρα.

Η Γερμανία θα συνεχίσει να θυμάται τον υπερπληθωρισμό του μεσοπολέμου και τις συνέπειες που είχε η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η νέα κυβέρνηση θα επιμείνει στη γραμμή που θέλει την ΕΚΤ να μοιάζει περισσότερο στην Μπούντεσμπακ αλλά θα τη στηρίζει σε επιμέρους πολιτικές, όπως έγινε με την εισαγωγή του QE από την κ. Μέρκελ.

Κι αυτό γιατί η Γερμανία ξέρει  ότι το ευρώ ευνοεί τις γερμανικές εξαγωγικές εταιρείες πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αν το νόμισμα ήταν το γερμανικό μάρκο.

Η ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης θα επιμείνει επίσης στην εφαρμογή της πρόσφατης  Συνθήκης για τη Δημοσιονομική Ενωση, με τις ποινές που προβλέπονται για τους παραβάτες.

Επίσης, θα συνεχίσει την αθόρυβη πολιτική του ελέγχου των θεσμών που διοικούν την ΕΕ, τοποθετώντας Γερμανούς σε υψηλές θέσεις.

Και φυσικά η νέα γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να εκδοθούν ευρωομόλογα με κοινή εγγύηση από τις χώρες-μέλη καθώς ανησυχεί μήπως καταλήξει να πληρώσει αυτή μεγάλο μέρος του λογαριασμού.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ισχυριζόμαστε πως το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία δεν πρόκειται  να οδηγήσει σε αλλαγή ούτε του οικονομικού της μοντέλου, ούτε των σχεδίων της και επιδιώξεων στην ΕΕ.

Το μεταναστευτικό είναι άλλο ζήτημα κι εκεί μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v