Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μεγαλύτερο «θύμα» των γερμανικών εκλογών

Από την αντίδραση των αγορών στο εκλογικό αποτέλεσμα της Γερμανίας θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος πως το μεγαλύτερο «θύμα» είναι η Ελλάδα. Όμως, δεν είναι.

Το μεγαλύτερο «θύμα» των γερμανικών εκλογών
Μετά από πολύχρονες συζητήσεις με Ευρωπαίους κυβερνητικούς παράγοντες και κοινοτικούς αξιωματούχους, η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε συμπεράνει πως η ΕΕ δεν μπορούσε βασικά να μεταρρυθμισθεί (fundamentally unreformable).

Ηταν «(η ΕΕ) μια αυτοκρατορία υπο κατασκευή… η απόλυτη γραφειοκρατία», που ήταν εγγενώς προστατευτική και διεφθαρμένη, έλεγε η σιδηρά κυρία.

Πολλά χρόνια μετά, με αφορμή το Brexit, αρκετοί Ευρωπαίοι και κοινοτικοί αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της μεταρρύθμισης της  ΕΕ, αναγνωρίζοντας αρκετές από τις αδυναμίες της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο τελευταίος και ίσως πιο «θορυβώδης» Ευρωπαίος ηγέτης που έχει κάνει προτεραιότητά του τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, κάνοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

Χθες, ο κ. Μακρόν είχε την ευκαιρία να αναπτύξει περαιτέρω το όραμά του για την ΕΕ και την Ευρωζώνη με μια ομιλία του στη Σορβόνη, τασσόμενος υπέρ ενός ευρωπαϊκού στρατού, κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη σταθεροποίηση της οικονομίας σε περιόδους ύφεσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει δηλώσει πως ο κοινός προϋπολογισμός στην ευρωζώνη θα πρέπει να έχει πόρους που ανέρχονται σε αρκετές ποσοστιαίες  μονάδες του ΑΕΠ.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης είναι γύρω στα 10,7 τρισ. ευρώ και επομένως μία μονάδα του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 107 δισ. ευρώ ετησίως.

Επομένως, τέσσερις μονάδες αντιστοιχούν σε πάνω από 400 δισ., έναντι 160 δισ. ευρώ που είναι ο σημερινός προϋπολογισμός.  

Είναι ένας υψηλός λογαριασμός, για τον οποίο όμως δεν έχει ερωτηθεί ο Γερμανός φορολογούμενος που θα κληθεί να συνεισφέρει τα περισσότερα.  

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ο κοινός προϋπολογισμός να συνοδευθεί από τη θέσπιση ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης  και την ύπαρξη κοινοβουλευτικής εποπτείας από την Ε.Ε.

Πιθανόν, η ομιλία του Μακρόν να είχε στόχο να επηρεάσει τις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν στο Βερολίνο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Αν όμως οι προτάσεις του είχαν λίγες πιθανότητες να γίνουν αποδεκτές πριν από τις εκλογές, αφού η καγκελάριος Μέρκελ ήταν επιφυλακτική και το κόμμα της ακόμη περισσότερο, οι πιθανότητες έχουν γίνει ακόμη λιγότερες  μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών που φαίνεται πως θα μπει στη νέα κυβέρνηση φρόντισε να διαμηνύσει μέσω στελεχών του πως η Ευρώπη δεν χρειάζεται περισσότερους φόρους και μεγαλύτερο κράτος.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο μεγαλύτερος χαμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία είναι η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης προς την κατεύθυνση που ήθελε ο Μακρόν.

Αν αυτό σημαίνει πως η Ευρωζώνη και ειδικότερα τα κράτη-μέλη με υψηλά ποσοστά δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνουν επιρρεπή σε νέες κρίσεις, όπως διατείνονται κάποιοι, αυτό απομένει να το δούμε.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v