Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην τρομάζετε με το πετρέλαιο!

Οι Έλληνες καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν σε λίγες μέρες υψηλότερες τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης σε σύγκριση με πέρυσι. Όμως, το πετρέλαιο δεν θα πρέπει να φοβίζει.

Μην τρομάζετε με το πετρέλαιο!
Αν οι επαΐοντες έχουν δίκιο, οι καταναλωτές θα πληρώσουν κοντά στο 0,97 ευρώ το λίτρο για πετρέλαιο θέρμανσης, όταν αρχίσουν να το προμηθεύονται σε λίγες μέρες, έναντι 0,93 ευρώ πέρυσι τέτοια εποχή.

Στην επαρχία θα πληρώσουν ακόμη παραπάνω αφού η τιμή εκτιμάται πως θα ανέβει στο 1 ευρώ ή περισσότερο, με τα σημερινά δεδομένα.

Η αύξηση θα επιβαρύνει την τσέπη των νοικοκυριών και θα μειώσει την αγοραστική τους δύναμη.

Είναι επίσης πιθανό η αύξηση των τιμών του πετρελαίου γενικότερα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ισοζύγιο καυσίμων διευρύνθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 έναντι 1,35 δισ. το ίδιο χρονικό διάστημα το 2016 και 2,4 δισ. το 7μηνο του 2015.

Όμως, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, από τη στιγμή που η αύξηση είναι αποτέλεσμα της ανόδου των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι η μέση τιμή του πετρελαίου μπρεντ διαμορφώθηκε στα 52,3 δολάρια το βαρέλι το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, αυξημένη κατά 15% περίπου έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2016.

Η αύξηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε ευρώ, αν το δολάριο δεν είχε διολισθήσει έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Με τα περιθώρια παρέμβασης στην εγχώρια φορολογία των καυσίμων να είναι ανύπαρκτα, η εξέλιξη της τιμής που πληρώνουμε στα πρατήρια θα εξαρτηθεί από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει απροσδόκητα γεγονότα, π.χ. γεωπολιτικά όπως η Β. Κορέα, που θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίπτωση στις τιμές.

Ομως, η εικόνα που προκύπτει από το ισοζύγιο ζήτησης-προσφοράς στην αγορά πετρελαίου είναι ενθαρρυντική σε γενικές γραμμές για τις μη πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Κι αυτό γιατί δείχνει πως οι τιμές του μπρεντ θα κινηθούν σχετικά σταθεροποιητικά την επόμενη χρονιά, αν και ενδεχομένως ίσως βιώσουν μια μικρή αύξηση, π.χ. από τα 52 δολάρια το βαρέλι στα 55 δολάρια κατά μέσο όρο, όπως προεξοφλεί η αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures).

Γιατί;

Από τη μια πλευρά, η ζήτηση αναμένεται να κινηθεί ανοδικά καθώς η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο αναμένεται να αντισταθμισθεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση της παραγωγής.

Η τελευταία θα ενισχυθεί από την άντληση πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα όπως στις ΗΠΑ και στον Καναδά αλλά και τη Νιγηρία και τη Λιβύη.

Η άντληση πετρελαίου από σχιστόλιθο αυξάνεται διαρκώς από τον Μάιο του 2016, που είχε υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα.

Η πολιτική Τραμπ για περιορισμό των κανονισμών ίσως συμβάλει επίσης προς την ίδια κατεύθυνση. Όμως, η αύξηση του κόστους του χρήματος μπορεί να λειτουργήσει προς την άλλη κατεύθυνση.

Δεν είναι τυχαίο ότι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ και στον Καναδά το 2018.

Επίσης, η  Νιγηρία και η Λιβύη ανήκουν μεν στον ΟΠΕΚ αλλά δεν συμμετέχουν στη συμφωνία του 2016 μεταξύ του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός ΟΠΕΚ για περιορισμό της παραγωγής τους.

Εξυπακούεται ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι όλες οι χώρες-μέλη που συμμετέχουν στην ανωτέρω συμφωνία σέβονται τις ποσοστώσεις που τους αναλογούν.

Επιπλέον, υπάρχει ο άγνωστος Χ που λέγεται δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε το 2015 και το 2016, ωθώντας χαμηλότερα την τιμή του πετρελαίου καθώς οι εισαγωγές πετρελαίου σε τρίτες χώρες, π.χ. ΕΕ, έγιναν πιο ακριβές.

Και τα υψηλά αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ κι αλλού.

Αν λοιπόν βάλει κάποιος μαζί την παγκόσμια ζήτηση και την προσφορά, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ζήτηση θα καταγράψει μια μικρή υπεροχή το 2018, που μπορεί να λάβει τη μορφή μιας περιορισμένης αύξησης στις τιμές του πετρελαίου.

Γι’ αυτό λέμε μη φοβάστε τις τιμές του πετρελαίου. Εκτός απροόπτου, βέβαια.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v