Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η αποχώρηση του Σόιμπλε είναι καλό νέο!

«Θα λέμε Σόιμπλε και θα κλαίμε» έλεγαν αρκετοί μετά τη γνωστοποίηση της μετάβασης του κ. Σόιμπλε στην προεδρία της Bundestag. Όμως, μια πιο ψύχραιμη και λιγότερο ελληνοκεντρική προσέγγιση δείχνει το αντίθετο.

Γιατί η αποχώρηση του Σόιμπλε είναι καλό νέο!
Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κάποιος με τις απόψεις και τις πολιτικές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οφείλει να αναγνωρίσει πως είναι ένας άνθρωπος με αρχές και μεγάλη πολιτική εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών.

Με δεδομένη την εκτίμηση και τον σεβασμό που απολαμβάνει, ο κ. Σόιμπλε μοιάζει ο ιδανικός άνθρωπος για τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου, σε μια περίοδο που το ευρωσκεπτικιστικό AfD κατάφερε να μπει στη Βουλή ως τρίτο μεγαλύτερο κόμμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η μετακίνηση του «σκληρού» κ. Σόιμπλε στην Bundestag από το υπουργείο Οικονομικών έχει θετικό πρόσημο.

Όμως, η συζήτηση επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομική πολιτική της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης από τους χριστιανοδημοκράτες-χριστιανοκοινωνιστές, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών και τους Πράσινους.

Είναι λογικό κάθε κόμμα να προσπαθήσει να μετατρέψει τις προεκλογικές υποσχέσεις  του σε πολιτικές, σε θέματα πρώτιστου ενδιαφέροντος για το ίδιο.

Σε μια τέτοια κυβέρνηση, που ευρέως αποκαλείται κυβέρνηση της Τζαμάικα από τα χρώματα των κομμάτων που την απαρτίζουν, το υπουργείο Οικονομικών θα πάει πιθανόν είτε σε στέλεχος των φιλελεύθερων, είτε των χριστιανοδημοκρατών.

Όμως, το πιθανότερο είναι να προέρχεται από το κόμμα των ελεύθερων δημοκρατών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος ή όποια κι αν είναι, δεν θα έχει την προσωπικότητα του κ. Σόιμπλε.

Αν λοιπόν προέρχεται από τους φιλελεύθερους, θα προσπαθήσει να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του κόμματος.

Αυτές συμπίπτουν σε αρκετά σημεία με εκείνα των πρασίνων και περιλαμβάνουν μείωση των φόρων για την τόνωση των επενδύσεων, την απελευθέρωση των υπηρεσιών, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.  

Οι ανωτέρω πολιτικές  θεωρούνται και είναι  αναπτυξιακές.

Είναι λοιπόν λογικό να υποθέσει κάποιος πως θα ενισχύσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας.

Ως εκ τούτου, θα συμβάλουν στην αύξηση της ζήτησης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης μέσω των αυξημένων εξαγωγών τους προς τη Γερμανία.

Με αυτό τον τρόπο θα περιορισθεί το μεγάλο γερμανικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με τις άλλες χώρες.

Αν λοιπόν τα κόμματα συμφωνήσουν σε μια πλατφόρμα που υλοποιεί τις προεκλογικές τους υποσχέσεις στα πεδία ενδιαφέροντος καθενός, το αποτέλεσμα στη γερμανική οικονομία μπορεί να είναι καλύτερο και να διαχυθεί σε άλλες χώρες.

Φυσικά, τον δικό μας μικρόκοσμο ενδιαφέρει περισσότερο η στάση που θα κρατήσει ένας φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, σε θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Η απάντηση θα πρέπει να είναι πως η στάση του δεν θα είναι πολύ πιο διαφορετική απ’ ό,τι  θα ήταν του κ. Σόιμπλε.

Κοινώς, το μήνυμα κι αυτού θα είναι: Yλοποιείστε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει στο πρόγραμμα, για να πράξουμε ό,τι μας αναλογεί από την πλευρά μας.

Αυτό υπονοεί αυστηρότερη επιτήρηση, αλλά αυτή την κάνουν οι θεσμοί και όχι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Εξυπακούεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, ολοκληρώνοντας την 3η αξιολόγηση πριν το τέλος του 2017, για να προλάβει την αλλαγή φρουράς στη Γερμανία.

Εκεί που τα πράγματα θα δυσκολέψουν ίσως περισσότερο είναι στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Όμως, κι ο Σόιμπλε να ήταν, μια συμφωνία για το χρέος θα ήταν δύσκολη και λογικά θα εμπεριείχε όρους.

Για τους ανωτέρω λόγους, με κυρίαρχο τις  πιθανές αναπτυξιακές πολιτικές στη Γερμανία από μια κυβέρνηση τύπου Τζαμάικα, η αποχώρηση του κ. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να αποδειχθεί καλό νέο.  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v