Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To γοργόν και χάριν έχει!

Ο πιο γρήγορος δρόμος εξόδου από το μνημόνιο είναι το ίδιο το μνημόνιο, επανέλαβαν χθες η κ. Λαγκάρντ και ο γραφειοκράτης κ. Ρέγκλινγκ του ESM. Oμως, μερικοί στην Αθήνα δεν το κατανοούν ακόμη.

To γοργόν και χάριν έχει!
Όπως θα έπρεπε να αναμένει κανείς, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ δήλωσε χθες ότι το Ταμείο δεν ζητά έξτρα μέτρα για το 2018, στο μέτρο που η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος προσαρμογής.

Η κ. Λαγκάρντ δεν πρόσθεσε στη σύντομη τοποθέτησή της ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ, για να είναι συνεπές με τον στόχο του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που λήγει επίσης τον Αύγουστο του 2018.

Ούτε ότι το ΔΝΤ έχει λάβει εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας πως θα τη χρηματοδοτούν, στο μέτρο που υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Ακόμη κι αν το πρωτογενές πλεόνασμα υπολείπεται του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο πρόγραμμα του ESM το 2018.

Ο γραφειοκράτης επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ το πήγε ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι πολλά απομένουν να γίνουν για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.  

Είναι προφανές πως η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρονται  στα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν για να τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση θέλει να έχει τελειώσει με τα 95 από αυτά μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, αλλά παραμένει αμφίβολο κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, με δεδομένη και την αρνητική παράδοση.

Όμως, ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της.

Δεν είναι μόνο ότι ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών ίσως είναι αυστηρότερος σε θέματα υλοποίησης του προγράμματος σε σύγκριση με τον κ. Σόιμπλε.

Είναι επίσης το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Αλλωστε, οι ίδιοι επισημαίνουν σε συνομιλητές τους ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM μπορεί να φθάσει έως τα 86 δισ. ευρώ.

Κοινώς, μπορεί να πέσει ακόμη και κάτω από τα 66 δισ. ευρώ που απομένουν, όταν αφαιρεθούν τα 20 δισ. από τα 25 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Οσο περνούν οι μήνες και διαπιστώνουν ότι η χώρα τα βγάζει πέρα με δικά της λεφτά, τόσο θα είναι απρόθυμοι να εκταμιεύσουν δάνεια για τους μήνες που πέρασαν.

Θα εκταμιεύσουν λοιπόν μόνο για τους μήνες που απομένουν μέχρι τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Και, αν όλα πάνε καλά, για το μαξιλάρι ρευστότητας για κάμποσους μήνες μετά, ώστε να υποβοηθηθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Οσο καθυστερεί η ικανοποίηση των 113 προαπαιτούμενων, τόσο μειώνεται το ποσό που μπορεί να λάβει η Ελλάδα από το πρόγραμμα του ESM, ενώ συντηρείται η αβεβαιότητα στην αγορά και την οικονομία.

Είναι προφανές ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν συνειδητοποιήσει πώς έχει η κατάσταση και καθυστερούν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς για πολιτικούς και άλλους λόγους.

Όμως, αυτό δεν είναι σοφό.  

Οσο συντομότερα, τόσο το καλύτερο.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v