Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kρατάτε μικρό καλάθι!

Η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει διάφορα οφέλη από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ σε διάφορα μέτωπα, π.χ. στρατιωτική συνεργασία. Όμως, δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τις άμεσες επενδύσεις.

Kρατάτε μικρό καλάθι!
Ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ είναι το πρόσωπο της χώρας προς τον έξω κόσμο και θεωρείται πανίσχυρος.

Κι όμως, αυτόν τον άνθρωπο μπορεί να σταματήσει ένας ή δύο δικαστές σε κάποιες πολιτείες, όπως αποδείχθηκε στις αρχές της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, με την προεδρική εντολή για απαγόρευση της εισόδου στις ΗΠΑ των κατοίκων ορισμένων μουσουλμανικών χωρών.

Θα μπορούσαν επίσης να είναι δύο ή περισσότεροι γερουσιαστές, όπως αυτοί  από το συντηρητικό Freedom Caucus του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που δεν δέχθηκαν να ψηφίσουν το πρόγραμμα του πρόεδρου Τραμπ που θα αντικαθιστούσε το Obamacare.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;

Μα για να δείξουμε κάτι που οι ειδικοί γνωρίζουν.

Κοινώς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει τόση δύναμη όση η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου νομίζει πως έχει.

Φυσικά, αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κυβερνήσεις της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων, που αποτελούν παραδοσιακούς αντιπάλους των ΗΠΑ.

Όμως, καλό θα ήταν να το γνωρίζει και η ελληνική.  

Μ’ αυτά δεν υποτιμούμε τη μεγάλη δύναμη που έχει το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ και την επιρροή που μπορεί να ασκήσει σε διεθνείς  οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.  

Ως γνωστόν, η ελληνική πλευρά ζητά από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα ή όχι και είναι εύλογο να υποθέσει κάποιος πως θα το θέσει στον πρόεδρο Τραμπ, ζητώντας την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου του Ταμείου, αν και η απάντηση είναι λίγο-πολύ προβλέψιμη, κοινώς καταφατική, με το μπαλάκι να πετάγεται στο Ταμείο.

Το ίδιο ισχύει για την Παγκόσμια Τράπεζα, από την οποία η κυβέρνηση συνεχίζει να ελπίζει στο περίφημο δάνειο για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας, παρά τις ευρύτερες περιπλοκές που υπάρχουν.

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος Τραμπ, ως γνήσιος μπίζνεσμαν, γνωρίζει πως το προφίλ απόδοσης-ρίσκου καθορίζει τις επενδυτικές αποφάσεις των ιδιωτών και όχι τι λέει ο ίδιος ή οι υπουργοί του.

Ως εκ τούτου, δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από τη διατύπωση κάποιων θετικών σχολίων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Κατά πόσον αυτά μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω από τη βελτίωση της περιρρέουσας ατμόσφαιρας απομένει να φανεί.

Καλώς ή κακώς, ελληνικά αξιόγραφα και χρεόγραφα έχουν μπει στο μικροσκόπιο αμερικανικών hedge funds που, ως γνωστόν, δεν είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές εδώ και καιρό.

Κάποια μπήκαν στην έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου τον Ιούλιο, ενώ κάποια άλλα έχουν θέσεις σε ελληνικές μετοχές εκτός των άλλων.

Κάποια αμερικανικά private equity funds θα μπορούσαν επίσης να δραστηριοποιηθούν εδώ, π.χ. στον κλάδο του τουρισμού.

Οσο όμως ενθαρρυντικά κι αν είναι τα λόγια του προέδρου Τραμπ, δεν θα δείξουν τόσο ενδιαφέρον όταν πληροφορηθούν την εμπειρία του αμερικανικών συμφερόντων NCH Capital, που πλειοδότησε σε διαγωνισμό παραχώρησης εκμετάλλευσης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας από το 2013.

Οσον αφορά στις απευθείας εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων, αυτές δεν μοιάζουν πιθανές.

Η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, με βάση την ιστορική εμπειρία και τα εμπόδια που θέτει η ελληνική γραφειοκρατία, κατά την άποψή μας.

Απόπειρες επενδύσεων με αποστολές, συναντήσεις με αρμοδίους μπορεί να γίνουν, όπως άλλωστε έγιναν στο παρελθόν.

Όμως, θα ήταν μη ρεαλιστικό για όποιον γνωρίζει τι συμβαίνει εδώ και πώς σκέφτονται και δουλεύουν στις ΗΠΑ να περιμένει εντυπωσιακά αποτελέσματα.  

Αντίθετα, η ελληνική πλευρά μπορεί να ελπίζει και να περιμένει περισσότερα ανταλλάγματα από μια συμφωνία για την επέκταση της χρονικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Σούδα.

Όμως, αυτά θα έχουν λογικά στρατιωτικό και διπλωματικό χαρακτήρα.

Κοντολογίς, η ελληνική πλευρά μπορεί να ελπίζει σε ενθαρρυντικά λόγια και θετικά σχόλια από τον πρόεδρο Τραμπ και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους  για την οικονομία, αλλά επί του πρακτέου, σε λίγα πράγματα.

Αλλοι τομείς στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπόσχονται πολύ περισσότερα.

Γι’ αυτό τον λόγο ισχυριζόμαστε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι για σημαντικά έμπρακτα οικονομικά οφέλη από αυτή την επίσκεψη.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v