Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πλειστηριασμοί και το Plan B

To ζήτημα των πλειστηριασμών είναι εξαιρετικά σοβαρό για να αφεθεί στη χθεσινή απόφαση περί αυτεπάγγελτης δίωξης όσων τους παρεμποδίζουν. Θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο.

Οι πλειστηριασμοί και το Plan B
Η καθυστέρηση στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις τράπεζες για τον Νοέμβριο αντί του Σεπτεμβρίου κρίθηκε αναγκαία και έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς, αλλά δεν άρεσε στους τελευταίους.

Δεν πρόκειται λοιπόν να μην επηρεάσει τη διάθεσή τους για την τρίτη αξιολόγηση, αν η διαδικασία παγώσει εκ νέου μέχρι τα τέλη του 2017, εξαιτίας της ανακοινωθείσας αποχής των συμβολαιογράφων ή ντε φάκτο αποδειχθεί πολύ χρονοβόρα.

Το ίδιο ισχύει για τις τράπεζες.

Οι τελευταίες  θα πρέπει να περάσουν το δικό τους stress test το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς και να αποδείξουν ότι επιτυγχάνουν τους στόχους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων, βασιζόμενες εν μέρει στη ρευστοποίηση εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Αρκετοί τραπεζίτες και άλλοι ποντάρουν στους πλειστηριασμούς, για να «φοβηθούν» οι αποκαλούμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να πάνε να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.

Προσωπικά, δεν συμμεριζόμαστε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που εκφράζουν ορισμένοι για τα αποτελέσματα των πλειστηριασμών, όμως αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση για την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, με στόχο την ασφάλεια των συμβολαιογράφων και τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών, στη χθεσινή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών και του ΔΣ των συμβολαιογράφων, συνιστά θετική εξέλιξη.

Όμως, θα ήταν λάθος να υποθέσει κάποιος ότι μπορεί να βασισθεί μόνο σε αυτό, που είναι αυτονόητο εξαρχής σε άλλα κράτη, για να φέρει αποτέλεσμα.  

Αλλωστε το χρηματικό κίνητρο που έχουν δεν είναι τόσο σημαντικό, γιατί οι τράπεζες θα πληρώσουν by the book.

Όμως, οι κίνδυνοι παραμένουν αφού θα υπάρχει υπογραφή του συμβολαιογράφου στο συμβόλαιο, ακόμη κι αν οι πλειστηριασμοί  γίνονται ηλεκτρονικά ή σε ειδικά φρουρούμενους χώρους.

Θεωρητικά, τα συμβόλαια θα μπορούσαν να υπογραφούν από ανώτερα στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, που είναι ο προϊστάμενος, τονίζουν μερικοί επαΐοντες, όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρακτικά αυτό είναι αδύνατο.

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει Plan B.

Ανθρωποι που έχουν δουλέψει σε συμβολαιογραφικά γραφεία και γνωρίζουν καλά τον χώρο θεωρούν ότι έχει έλθει πια η ώρα να απελευθερωθεί το επάγγελμα.

Ετσι κι αλλιώς, είναι μια μεταρρύθμιση που θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, αλλά όπως πολλές άλλες έχει μείνει στα χαρτιά και είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συμβολαιογράφων.

Σ’ αυτή την περίπτωση, ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά και θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία των πλειστηριασμών, υποστηρίζουν.  

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Οσοι έχουν πτυχίο Νομικής και ίσως κάποιο άλλο προσόν, να μπορούν να γίνουν συμβολαιογράφοι, απαντούν.

Σήμερα, ο αριθμός των συμβολαιογράφων είναι συγκεκριμένος ανά γεωγραφική περιοχή.

Κάθε χρόνο διεξάγεται διαγωνισμός, υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την αναπλήρωση των θέσεων που ανοίγουν καθώς κάποιοι συνταξιοδοτούνται.

Για κάποιο λόγο, οι θέσεις καταλαμβάνονται κυρίως από παιδιά συμβολαιογράφων, ισχυρίζεται νομικός που έχει λάβει μέρος στη διαδικασία.

Επίσης, ισχύει η εντοπιότητα, κοινώς ένας συμβολαιογράφος των Αθηνών δεν μπορεί να κάνει το συμβόλαιο για ένα σπίτι που πουλήθηκε π.χ. σε νησί.  

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ενεργοποιηθούν με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει η χώρα και οι τράπεζες.

Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι οι συμβολαιογράφοι βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται γι’ αυτό αφού άλλοι έχουν φτιάξει τους νόμους.

Όμως, θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει κάποιο Plan B.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v