Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η τελική απόφαση είναι του ΔΝΤ

Αν πιστέψουμε τα λεγόμενα των Ελλήνων και κοινοτικών αξιωματούχων, η τρίτη αξιολόγηση  του προγράμματος του ESM πηγαίνει καλά. Όμως, δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα. Υπάρχει κι εκείνο του ΔΝΤ.

Η τελική απόφαση είναι του ΔΝΤ

Μήπως ξεχάσαμε τον «ξενοδόχο» με την αξιολόγηση; Κοινώς, το ΔΝΤ;

Η γενική εντύπωση που υπάρχει στη χώρα μας είναι πως οι αποκαλούμενοι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν να τελειώνουν με τα ελληνικά οικονομικά προγράμματα, γνωστά ως μνημόνια, το καλοκαίρι που μας έρχεται.

Οι θετικές δηλώσεις υψηλόβαθμων κοινοτικών αξιωματούχων και άλλων δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Οι ίδιοι ή άλλοι εξαίρουν επίσης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις.

Με λίγα λόγια, το κλίμα είναι καλό.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανεχθούν αναβολές ή καθυστερήσεις σε θέματα που ιεραρχούν πολύ ψηλά όπως είναι οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες.

Αντίθετα, ίσως αφήσουν λίγα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο ή εμφανίζουν δυσκολίες να «ωριμάσουν» για την επόμενη αξιολόγηση.

Αλλωστε, αυτό που μετρά είναι να ολοκληρωθούν όλα τα 113 προαπαιτούμενα πριν το τέλος του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.   

Oμως, παράλληλα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα υπάρχει επίσης το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Πρόκειται για εκείνο που ενέκρινε επί της αρχής το ΔΣ του ΔΝΤ τον περασμένο Ιούλιο και το οποίο προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 1,6 δισ. ευρώ υπό προϋποθέσεις.

Τα στελέχη του Ταμείου θεωρούν πως έχουν πλέον το δικό τους πρόγραμμα και επισκέπτονται την Ελλάδα για να αξιολογήσουν αυτό κι όχι το ευρωπαϊκό.

Ηδη, έχουν ήδη δώσει δύο φορές δείγμα γραφής.

Πρώτον, γνωστοποιώντας ότι δεν θα ζητήσουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, από τη στιγμή που εκτιμούν πως θα επιτευχθεί ο στόχος του δικού τους προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αν και όχι του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Δεύτερον, ζητώντας την επικαιροποίηση της αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού  των ελληνικών τραπεζών (AQR) πριν το τέλος του προγράμματος, όπως προβλέπεται.    

Η υποχώρηση του Ταμείου στο θέμα του AQR και η επιβολή της θέσης της ΕΚΤ θυμίζει επίσης την «ευλυγισία» που έχει επιδείξει σε άλλα θέματα στο παρελθόν με κάποιο ή κάποια ανταλλάγματα.

Τα προαπαιτούμενα του προγράμματος του ΔΝΤ είναι σαφώς λιγότερα από εκείνα του ευρωπαϊκού και σε μεγάλο βαθμό επικαλύπτονται.

Υπό αυτή την έννοια, κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί πως η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα οδηγήσει επίσης στην ικανοποίηση των αντίστοιχων του Ταμείου, που θα ανέλθουν σε 16 μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως οι Ευρωπαίοι πηγαίνουν στο Eurogroup, έτσι και οι του ΔΝΤ θα πρέπει να πάνε στο ΔΣ του Ταμείου, για να υποβάλουν έκθεση  αναφοράς σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Επομένως, η λογική υπαγορεύει ότι η αναφορά θα πρέπει να γίνει στο εξάμηνο, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2018, αν και μπορεί να πάει λίγο αργότερα, όπως έχει αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

Ημερομηνία δεν έχει επισήμως τεθεί ακόμη, αλλά  ακούμε ότι είναι πιθανόν να συζητηθεί σε κάποιο σημείο το διάστημα Δεκέμβριος 2017-Ιανουάριος 2018.

Παρότι το ΔΝΤ δεν χρηματοδοτεί τη χώρα,  η εύρυθμη αξιολόγηση του προγράμματός του είναι σημαντική.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που θα συμμετέχουν πιθανόν στη νέα γερμανική κυβέρνηση μέσω του αρχηγού τους Κρίστιαν Λίντνερ έχουν δηλώσει ότι συμφωνούν με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM, εφόσον το ΔΝΤ συμμετέχει.

Οι αποφάσεις του ΔΝΤ θα έχουν λογικά πιο άμεσο αντίκτυπο στη νέα γερμανική κυβέρνηση, που επιπλέον δεν θα θέλει να δώσει πάτημα στο ακραίο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.   

Φυσικά, εδώ μπορεί να δημιουργηθούν άλλες περιπλοκές και ίσως ένταση, καθώς το ΔΝΤ θα ζητήσει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που δεν αρέσει καθόλου στους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Όμως, εκείνο που θα πρέπει να κρατήσουμε σε πρώτη φάση είναι πως το μη προβεβλημένο πρόγραμμα του ΔΝΤ «τρέχει» επίσης και δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, γιατί το ΔΣ του Ταμείου θα εκφέρει άποψη επί της υλοποίησής του το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v