Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα της Γερμανίας πλησιάζει

Οποια πλευρά των πιστωτών της χώρας κι αν ρωτήσεις, π.χ. ΔΝΤ, Κομισιόν κ.λπ., θα ακούσεις το ίδιο πράγμα: Να σχηματισθεί πρώτα κυβέρνηση στη Γερμανία. Δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι.

Η ώρα της Γερμανίας πλησιάζει
Η σύγχρονη Γερμανία έχει δείξει ότι η πολιτική μπορεί να πετύχει εκεί που χρειαζόταν πόλεμος.

Αυτό αναφέρει σε κάποιο σημείο στο βιβλίο του ο Πολ Λέβερ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Γερμανία, για να δείξει τον ηγετικό ρόλο της τελευταίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί πως δεν είναι αμερόληπτος, καθότι Βρετανός, λόγω Brexit.

Όμως, η αλήθεια είναι πως σε όλα τα δύσκολα θέματα, όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, οι Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απευθύνονται στο Βερολίνο.

Ισως γιατί έχει τις βαθύτερες τσέπες αφού η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της τελευταίας.

Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος για να παρακολουθεί κανείς τα τεκταινόμενα στο Βερολίνο και τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης που καταβάλλει η κα Μέρκελ.

Παρά τις δυσκολίες που συναντά, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση θέλει το 68% των πολιτών της χώρας να πιστεύει πως το χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι θα σχηματίσουν κυβέρνηση.

Την επονομαζόμενη κυβέρνηση της Τζαμάικα από τα χρώματα των κομμάτων που θα την απαρτίζουν καθώς είναι ίδια με εκείνα της χώρας της Καραϊβικής.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό του πληθυσμού που πιστεύει ότι  μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι καλή για τη Γερμανία υποχώρησε κατά 10 μονάδες, για να φτάσει λίγο πάνω από το 50%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Γεγονός που ίσως δείχνει κόπωση και ίσως απογοήτευση, που τα κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πλατφόρμα για να κυβερνήσουν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, το ελληνικό ζήτημα είναι ένα από αυτά αλλά όχι το κύριο.

Εχει λοιπόν ελληνικό ενδιαφέρον ποια θα είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και φυσικά ποιος θα είναι ο διάδοχος του κ. Σόιμπλε στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών.

Για την Ελλάδα, το άμεσο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στην τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος και πιο πέρα στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα κληθεί πιθανόν να αποφασίσει το Eurogroup σε κάποιο σημείο, αν όλα πάνε καλά.

Επειδή κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει, όλοι συμφωνούν ότι θα ήταν καλό να κλείσει η τεχνική συμφωνία το συντομότερο, π.χ. στις αρχές Δεκεμβρίου, και να δώσει το Eurogroup το πράσινο φως για ολοκλήρωσή της τον Ιανουάριο του 2018.

Όμως, η σημασία της νέας γερμανικής κυβέρνησης ή των νέων εκλογών, αν δεν τα βρούνε για την Ελλάδα, δεν εξαντλείται εκεί ή στον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και γενικότερα στην ΕΕ.

Συνδέεται άμεσα με τη νέα μορφή εποπτείας της Ελλάδας από τους δανειστές και κυρίως στη θέση της για τη νέα, μελλοντική δομή της Ευρωζώνης.

Οσο κι αν η παρουσία του Γάλλου προέδρου Μακρόν λειτουργεί καθησυχαστικά, η δημιουργία μιας ευρωζώνης διαφορετικών ταχυτήτων, με διαφορετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις, θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή.

Σε μια τέτοια περίπτωση από το 2019 και μετά, η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα επανεξετασθεί.

Περισσότερο ίσως από οτιδήποτε άλλο, η νέα γερμανική κυβέρνηση θα αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι της εκεί και γι’ αυτό οι διεργασίες στη Γερμανία θα πρέπει να ενδιαφέρουν πολύ την Ελλάδα.   

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v