Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H τέλεια καταιγίδα!

H αισιοδοξία για την πορεία  της οικονομίας και των αγορών το 2018 υπάρχει και είναι ισχυρή. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν. Το πρώτο δυνητικό εμπόδιο έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του.

H τέλεια καταιγίδα!
Τι θα μπορούσε να πλήξει τις περισσότερες δυτικές οικονομίες, όπως η ελληνική, και να χαλάσει το πάρτι στις αγορές;

Κάποιοι θα πόνταραν σε μια πολιτική κρίση π.χ. στην Ιταλία ενώ άλλοι σε κάποιο γεωπολιτικό επεισόδιο π.χ. Βόρειος Κορέα.

Όμως, η πιο πειστική απειλή φαίνεται να προέρχεται μέχρι στιγμής από εκεί που λίγοι περίμεναν πριν από λίγους μήνες.  

Τον μαύρο χρυσό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το πετρέλαιο εκπλήσσει.

H τιμή του μαύρου χρυσού είχε ξεπεράσει τα 110 δολάρια το βαρέλι το καλοκαίρι του 2014.

Κι όμως, σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα 90 δολάρια, παρότι οι ειδήμονες προέβλεπαν αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Λίγους μήνες αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά, η τιμή βρέθηκε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Για μια χώρα που εισάγει πετρέλαιο, όπως η Ελλάδα, τα οφέλη από μια ταχεία και μεγάλη πτώση της τιμής του είναι πολύ περισσότερα από τα κόστη.

Υπό το ίδιο πρίσμα, μια σημαντική άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα την πληγώσει περισσότερο καθώς μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, αυξάνει το κόστος παραγωγής σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας και διευρύνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Ηδη, η τιμή του μπρεντ βρίσκεται στην περιοχή των 70 δολαρίων το βαρέλι και του αμερικανικού αργού έχει ξεπεράσει τα 63 δολάρια.

Το ισχυρό ευρώ έχει περιορίσει τις επιπτώσεις στο κόστος των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης μέχρι στιγμής.

Όμως, είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτό θα επαναληφθεί στο μέλλον, αν η τιμή του αργού συνεχίσει να ανεβαίνει, έστω κι αν υπάρχουν διαλείμματα υποχώρησης.

Τι συμβαίνει;

Για τους περισσότερους, η τιμή του πετρελαίου δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 50-60 δολάρια το βαρέλι, γιατί θα συνέφερε περισσότερο η παραγωγή του από σχιστολιθικά πετρώματα στις ΗΠΑ, αυξάνοντας την προσφορά και συμπιέζοντας τις τιμές.

Για τους πιο αισιόδοξους, δηλαδή τους λίγους που προέβλεπαν σημαντική άνοδο της τιμής το 2017, όταν η κυρίαρχη άποψη έβλεπε πτώση ή στασιμότητα, αυτή είναι η αρχή ενός μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου για το  πετρέλαιο.

Υπέρ τους λειτουργεί το γεγονός ότι, ιστορικά, οι ανοδικοί κύκλοι στα εμπορεύματα ξεκινούν όταν η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει πως οι τιμές δεν θα ανέβουν.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η άνοδος των τιμών υποστηρίζεται από την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου.   

Η ζήτηση εκτιμάται πως θα αυξηθεί στις χώρες του ΟΟΣΑ καθώς η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια προσφορά εκτιμάται πως θα περιορισθεί.

Ο ΟΠΕΚ και κάποιες άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, π.χ. Ρωσία, εμφανίζονται να τηρούν τη συμφωνία για περικοπές ενώ η παραγωγή από τις υπόλοιπες χώρες που δεν είναι μέλη του καρτέλ αρχίζει να υποχωρεί καθώς οι επενδύσεις έχουν κάνει βουτιά την τελευταία τριετία.

Ο συνδυασμός έχει οδηγήσει σε μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, δίνοντας ώθηση στις τιμές του μαύρου χρυσού, που δικαιολογείται από τη ζήτηση και την προσφορά.

Θα μπορούσε το ράλι να συνεχισθεί ακόμη κι αν υπάρξουν διορθώσεις στην πορεία;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι καταφατική, αν και οι αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση πετρελαίου από τη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών αυτοκινήτων και αυξημένης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ θα εμφανισθούν την επόμενη δεκαετία, με την αγορά να τις προεξοφλεί νωρίτερα.

Η έλλειψη επενδύσεων για εξόρυξη πετρελαίου από μεγάλα βάθη (deepwater) φαίνεται να φέρνει τον ΟΠΕΚ όλο και περισσότερο στη θέση του οδηγού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι η παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ. Η επικρατούσα άποψη θέλει τη συγκεκριμένη παραγωγή πετρελαίου να είναι τεράστια σε βάθος χρόνου.

Όμως, μια προσεκτική ματιά δείχνει πως οι περισσότερες περιοχές με τέτοια κοιτάσματα έχουν φθάσει στο ανώτερο επίπεδο παραγωγής. Επιπλέον, το πετρέλαιο γίνεται ακριβότερο καθώς οι γεωτρήσεις απομακρύνονται από την «καρδιά» των συγκεκριμένων κοιτασμάτων.

Οι εταιρείες θα πρέπει να αποφασίσουν αν τις συμφέρει να περιμένουν να αυξηθούν οι τιμές του αργού πριν ξεκινήσουν να επενδύουν, αναζητώντας νέα πηγάδια (wells) ή να ολοκληρώσουν κάποια από τα υφιστάμενα.

Σημειώνεται πως υπάρχουν κοιτάσματα που έχουν μπει σε πτωτική φάση και οι εταιρείες πρέπει να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις για να αναπληρώσουν την παραγωγή τους.

Οι παραγωγοί σχιστολιθικού έχουν μεν πετρέλαιο να αντλήσουν, αλλά χρειάζονται υψηλότερες τιμές για να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις και να αποπληρώσουν χρέη που έχουν δημιουργήσει.

Συμπέρασμα;

Η σημαντική αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού δικαιολογείται από τα δεδομένα της ζήτησης και της προσφοράς και πιθανόν θα έχει συνέχεια.

Με τις όποιες συνέπειες για οικονομίες και αγορές.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v