Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To «μυστικό»  όπλο της οικοδομής

Η οικοδομή αποτέλεσε τη λοκομοτίβα της οικονομίας επί δεκαετίες, αλλά βυθίστηκε τα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Όμως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

To «μυστικό»  όπλο της οικοδομής
Μια φορά κι έναν καιρό, το 2007, οι επενδύσεις (παγίου κεφαλαίου) αντιστοιχούσαν στο 26% περίπου του ΑΕΠ, από το οποίο το 16,3% αντιστοιχούσε στις κατασκευές.

Οι επενδύσεις σε κατοικίες αντιπροσώπευαν το 12,5% του ΑΕΠ το 2007, δηλαδή τη χρονιά πριν η ελληνική οικονομία μπει σε ύφεση.

Στα χρόνια που πέρασαν, οι συνολικές επενδύσεις κατέρρευσαν μαζί με την οικοδομή.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η επανεκκίνηση των επενδύσεων θα πρέπει να συνοδευθεί από ανάκαμψη της οικοδομής, για να έχουν δυναμική και διάρκεια.

Αλλοι πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο.

Δηλαδή, οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από την οικοδομή.

Δεν είναι πρόθεσή μας να υπεισέλθουμε στην αντιπαράθεση.

Απλά, θα επισημάνουμε την αρχαία ρήση του Κλεόβουλου «παν μέτρο άριστον».

Κοινώς,  οι επενδύσεις χρειάζονται τις κατασκευές.

Όμως, οι τελευταίες θα ήταν καλό να μην είναι αποκλειστικά στραμμένες στις κατοικίες αλλά να περιλαμβάνουν επίσης βιομηχανικές κατασκευές, εμπορικές και άλλες, π.χ. τουριστικές.

Με τις προοπτικές  του τουρισμού να είναι πολύ καλές για μια ακόμη χρονιά, οι κατασκευές νέων μονάδων και οι ανακατασκευές υφιστάμενων μοιάζουν να υπόσχονται πολλά.

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν τα νούμερα που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα τον περασμένο Οκτώβριο.

Κι αυτό γιατί η μεν αύξηση των οικοδομικών αδειών κατέγραψε αύξηση της τάξης του 16%, όμως η αύξηση στην επιφάνεια και στον όγκο ήταν πολλαπλάσια της τάξης των 64% και 97% αντίστοιχα.

Τα νούμερα παραπέμπουν σε σχετικά λίγες μεν αλλά μεγάλες κατασκευές και τέτοιες δεν μπορεί να είναι κατοικίες.

Όμως, μπορούν να είναι ξενοδοχειακές μονάδες.

Αυτό συμβαδίζει με παλαιότερη παρατήρηση του Κώστα Χαραμή, ότι δηλαδή η ζήτηση για γυψοσανίδες είναι πολύ ισχυρή και οι μεγάλοι του κλάδου εργάζονται πυρετωδώς για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση που προέρχεται κυρίως από ξενοδοχειακές μονάδες.

Φυσικά, λίγες νέες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες χτίζονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, όπως της Οaktree στην Κέρκυρα και μετά στην Κω.

Από την άλλη πλευρά, πολύ περισσότερες υφιστάμενες μονάδες προχωρούν σε ανακαινίσεις/προσθήκες για τη νέα σεζόν, λόγω θετικών προσδοκιών.

Αναμφισβήτητα, οι επενδύσεις αυτού του είδους θα ήταν περισσότερες, αν χρεοκοπημένα ξενοδοχεία άλλαζαν χέρια και περνούσαν σε νέους ιδιοκτήτες με βαθιές τσέπες και διάθεση για επενδύσεις.

Όμως, οι μεν τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να πουλήσουν «κόκκινα»  ξενοδοχειακά δάνεια σε ξένα funds, γιατί εκτιμούν ότι θα εισπράξουν υψηλότερο τίμημα από την πώληση των μονάδων, οι δε πλειστηριασμοί των τελευταίων αντιμετωπίζουν συχνά νομικά κωλύματα.

Παρ’ όλα αυτά θα ήταν λάθος να παραβλέψουμε την αναλαμπή που προέρχεται από τον κλάδο της οικοδομής, λόγω κυρίως των ξενοδοχείων.

Ισως τελικά ο τουρισμός αποδειχθεί πολύτιμο χαρτί για την οικοδομή και τις επενδύσεις.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v