Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αρχή του τέλους για bitcoin και άλλα cryptos;

Αν το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα είναι μια φούσκα, τότε η βουτιά της τάξης του 50% σημαίνει πως αυτή έσπασε. Όμως, πολλοί μιλάνε γι’ αυτά αλλά λίγοι τα κατέχουν. Σπάνια μια φούσκα είχε τόσο μικρή συμμετοχή.

H αρχή του τέλους για bitcoin και άλλα cryptos;

Tην τελευταία φορά που έριξα μια ματιά στην τιμή του bitcoin, η τελευταία βρισκόταν λίγο πάνω από τις 10.000 δολάρια.

Με άλλα λόγια, η τιμή του ψηφιακού νομίσματος έχει καταγράψει κατακόρυφη πτώση, αν η τωρινή τιμή συγκριθεί με το υψηλό των 20.000 δολαρίων.

Όμως, συνεχίζει να εμφανίζει εντυπωσιακά κέρδη σε σχέση με τις 2.500 δολάρια που είχε πριν λίγους μόλις μήνες.

Ως γνωστόν, η μεγάλη βουτιά αποδίδεται στον φόβο για λήψη δραστικών μέτρων από τις ρυθμιστικές αρχές στη Νότιο Κορέα και την Κίνα και εν συνεχεία την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Η βουτιά λοιπόν προέρχεται κυρίως από τη μεριά της ζήτησης.

Στις αρχές Ιανουαρίου εκτιμάτο πως υπήρχαν 21,5 εκατ. πορτοφόλια (blockchain wallets) σε χρήση, που αντιστοιχεί στο 0,4% του πληθυσμού των 5 δισ. ανθρώπων με πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς παγκοσμίως.

Κοινώς, το ποσοστό συμμετοχής είναι μικρό. Ακόμη κι αν συμπεριληφθούν κι όσοι έχουν bitcoins και άλλα κρυπτονομίσματα στο cloud.

Η τωρινή βουτιά διαφέρει από τις προηγούμενες φορές το 2011 και το 2013 σε δύο σημεία, κατά την άποψή μας.

Πρώτον, η αφορμή. Αυτή τη φορά είναι οι ρυθμιστικές αρχές ενώ στο παρελθόν ήταν τα περιστατικά χακαρίσματος.

Δεύτερον, η ύπαρξη των συμβολαίων futures αυτή τη φορά, που επιτρέπουν σε θεσμικά χαρτοφυλάκια και ιδιώτες να σορτάρουν το bitcoin χωρίς να το δανεισθούν πρώτα.

Από την άλλη πλευρά, αυτό σημαίνει πως κάποιοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα futures για αντιστάθμισμα του κινδύνου (hedging). Ιδίως οι αποκαλούμενες «φάλαινες», δηλαδή τα 900-1.000 άτομα που εκτιμάται πως κατέχουν το 40% των bitcoins σε κυκλοφορία.

Στην πλευρά της προσφοράς, το ανώτατο όριο παραμένει στα 21 εκατ. bitcoins, εκ των οποίων 4 εκατ. περίπου εκτιμάται πως έχουν χαθεί για πάντα.

Αυτό σημαίνει πως ο μέγιστος αριθμός bitcoins που θα μπουν ποτέ σε κυκλοφορία είναι 17 εκατ. περίπου.  

Πριν από 10 μέρες ακριβώς, η στήλη είχε γράψει τα κάτωθι, εκτός των άλλων:

«Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κινείται στο εύρος των 12.000-17.000 δολαρίων, έχοντας φτάσει κοντά στο επίπεδο-ρεκόρ των 20.000 δολαρίων.

Αν πιστέψουμε κάποιους τεχνικούς αναλυτές, το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση ψηφιακό νόμισμα θα δοκίμαζε τις 10.000 δολάρια, αν υποχωρούσε και έμενε κάτω από τις 12.000 δολάρια. 

Αν μάλιστα οι 10.000 δολάρια δεν κρατούσαν, τότε η τιμή του θα μπορούσε να πέσει στις 5.000 με 6.000 δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι το bitcoin θα μπορούσε να ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα».

Και καταλήγαμε, γράφοντας:

«Και τις τρεις φορές στο παρελθόν που το bitcoin σημείωσε κατακόρυφη άνοδο -μία το 2011 και δύο το 2013-, ακολούθησε μεγάλη βουτιά, που μπορεί να χαρακτηρισθεί κραχ.

Επίσης, η υψηλή μεταβλητότητα σε ημερήσια βάση είναι παρούσα και ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος πότε το bitcoin θα κρασάρει».

Από τεχνικής πλευράς, δεν αποκλείεται η πτώση της τιμής του bitcoin να συνεχισθεί ακόμη κι αν υπάρξουν ενδιάμεσα επεισόδια ανάκαμψης, αν πέσει και διατηρηθεί κάτω από τις 10.000 δολάρια.

Όμως, το ανώτατο όριο στην προσφορά των bitcoins δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ούτε τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας blockchain για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς είναι αφενός πιο διαφανής και αποδοτική και αφετέρου αποκεντρωμένη, δηλαδή δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από κυβερνήσεις.

Κατά την άποψή μας, το κρίσιμο ζήτημα είναι η λειτουργικότητα (functionality) του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων, που διαφέρουν μεταξύ τους σημαντικά.

Κοινώς, μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική στα εθνικά νομίσματα ως μέσο συναλλαγών και αποθήκευσης αξίας (store of value) παρά τις όποιες ρυθμίσεις;  

Αυτό θα κρίνει την πορεία της τιμής και εντέλει της ύπαρξής τους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v