Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές και η πίστη στο... θαύμα

Το τελευταίο στάδιο μιας τυπικής φούσκας χαρακτηρίζεται από αδιάκριτη αισιοδοξία και τιμές που προεξοφλούν την τελειότητα. Όμως, πιστεύοντας το αδύνατο δεν είναι έξυπνο, όπως δείχνει η Γουόλ Στριτ.

Οι αγορές και η πίστη στο... θαύμα
Χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια για να σκάσει η τεχνολογική φούσκα από το 1996, που ο Αλαν Γκρίνσπαν έδωσε την περίφημη ομιλία του, αναφερόμενος στην παράλογη ευφορία (irrational exuberance).  

Ο Ρόμπερτ Σίλερ, καθηγητής στο Γέιλ, επέλεξε το «Irrational Exuberance» ως τίτλο για το διάσημο βιβλίο του που κυκλοφόρησε λίγο πριν η φούσκα των dotcom φτάσει στη απόγειό της.

Ο David Kostin και οι υπόλοιποι στην ομάδα στρατηγικής της Goldman Sachs γνώριζαν όλα αυτά, όταν έγραφαν στους πελάτες της τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο ότι το τωρινό χρηματιστηριακό ράλι έχει κοινά χαρακτηριστικά με το ανοδικό ράλι της δεκαετίας του 1990.

«Από τα χαμηλά της καθοδικής αγοράς του Δεκεμβρίου μέχρι και το 1996, ο δείκτης S&P 500 είχε καταγράψει σωρευτική απόδοση 330%, λίγο μικρότερη από το τωρινό ράλι (Νοέμβριος 2017),» τόνισε.

Και συμπλήρωσε:  Η οικονομική επέκταση τη δεκαετία του 1990 διήρκησε 120 μήνες ενώ η σημερινή 100 μήνες και συνεχίζει με τον χαμηλό πληθωρισμό να συνεισφέρει στο χρηματιστηριακό ράλι και στις δύο περιόδους.

Ο Kostin παρατήρησε ότι ο Αλαν Γκρίνσπαν είχε δίκιο να ανησυχεί για την αγορά, αλλά οι ανησυχίες του ήταν πρώιμες.  

Η κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς υπερδιπλασιάσθηκε από τότε που έδωσε την ομιλία το 1996 μέχρι το σκάσιμο της φούσκας το 2000.

Η αποτίμηση της αγοράς είναι ακριβή με βάση τα ιστορικά δεδομένα, αλλά δεν είναι αδικαιολόγητη με τόσο υψηλή εταιρική κερδοφορία, συμπλήρωσε.

Ένα ράλι που τροφοδοτείται από την αύξηση των κερδών ανά μετοχή είναι ορθολογιστικό για έναν επενδυτή που πιστεύει στα θεμελιώδη δεδομένα, τόνισε η Goldman Sachs στο σημείωμα προς τους πελάτες της.  

Μ’ αυτή τη συλλογιστική, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι ο δείκτης S&P 500 θα κλείσει στις 2.850 μονάδες στο τέλος του 2018, στις 3.000 στα τέλη του 2019 και στις 3.100 μονάδες  στο τέλος του 2020.

Χθες, ο S&P 500 έκλεισε στις 2.649 μονάδες, με απώλειες 4,10%.

Δεν ξέρουμε αν οι στρατηγικοί αναλυτές της ίδιας τράπεζας συνεχίζουν να έχουν την ίδια άποψη μετά την πορεία της αμερικανικής αγοράς.

Όμως, οι συνάδελφοί τους στη Société Générale φαίνεται πως ήταν πιο εύστοχοι.

Αν η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ξεπεράσει το 2,5%, αυτό θα είναι κακό νέο για τις ήδη ακριβές μετοχές, έγραφαν την ίδια μέρα του περασμένου Νοέμβρη στους πελάτες της.

Αν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου φθάσει το 2,5%, αυτό θα συνεπάγετο πτώση 7% από τα τότε επίπεδα ενώ μια άνοδος της απόδοσης στο 2,75% θα δικαιολογούσε πτώση της τάξης του 15%.

Χθες το βράδυ, μετά το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, το 10ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο υποχωρούσε στο 2,709% από 2,85%.  

Φυσικά, εδώ ισχύει η ρήση πως στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.

Όμως, είναι παράδοξο να υπάρχουν επενδυτές που επιθυμούν να περιμένουν 50 ή 100 ή 150 χρόνια για να βγάλουν οι εταιρείες τα κέρδη με βάση τους σημερινούς πολλαπλασιαστές κερδών (Ρ/Ε).

Κάποιοι μιλάνε για ηθελημένη άρνηση των ίδιων των επενδυτών, αφού περιμένουν τον ένα χρόνο μετά τον άλλο για να βγάλουν οι εισηγμένες εταιρείες κέρδη αλλά βλέπουν ζημίες.

Ισως γιατί πιστεύουν ότι τα μαθήματα της ιστορίας δεν ισχύουν αυτή την ιδιαίτερη χρονική στιγμή.

Γιατί αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά. Όμως, ποτέ δεν είναι.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v