Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στο 1987;

Η ιστορία διδάσκει πως πτωτικές αγορές μπορεί να υπάρξουν ακόμη και τις χρονιές  που η οικονομία αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς. Είναι κάτι που κάνει αρκετούς να συγκρίνουν το σήμερα με το μακρινό 1987.

Επιστροφή στο 1987;
Οταν οι ανοδικές αγορές τελειώνουν, όλα μοιάζουν μια χαρά, με τα χρηματιστήρια συνήθως σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, την οικονομία να αναπτύσσεται, την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα και τα εταιρικά κέρδη να αυξάνονται.

Η σημερινή ανοδική αγορά στα χρηματιστήρια είναι μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια ενώ η άνοδος των τιμών των ομολόγων κρατάει κοντά στις τέσσερις δεκαετίες.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω βάζει πολλούς σε σκέψεις. Κυρίως, αν έρχεται το τέλος της εποχής των ταύρων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά λεφτά στην άκρη που περιμένουν να τοποθετηθούν για να μη χάσουν το τρένο, οι αποκαλούμενοι FOMO.

Επιπλέον, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν τα κέρδη ανά μετοχή στον αμερικανικό δείκτη S&P 500 να αυξάνονται φέτος με διψήφιο ποσοστό σε σύγκριση με το 2017, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, οι πολλαπλασιαστές (P/E) με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2018 θα προσγειωθούν σε πιο χαμηλά επίπεδα.

Όλα αυτά φέρνουν στο νου το 1987.

Μια χρονιά που οι μετοχές είχαν καταγράψει σημαντική άνοδο, της τάξης του 35%, και οι αποδόσεις των ομολόγων που προηγουμένως έπεφταν, αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

Επιπλέον, οι χρηματιστηριακοί δείκτες διαπραγματεύονταν 20 φορές και πλέον τα εκτιμώμενα μελλοντικά κέρδη, όσο δηλαδή περίπου και σήμερα, αλλά οι τωρινές αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ακόμη, ο μέσος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 3,5% το 1987 από 1,9% περίπου το 1986, ενώ δεν είναι σαφές αν θα συμβεί κάτι παρόμοιο φέτος.

Το 1987, αρκετοί ήταν εκείνοι που παρατηρούσαν πως υπήρχαν κάποιες ομοιότητες  με το μεγάλο κραχ του 1929.

Σήμερα, αρκετοί συζητούν κατά πόσο το 2018 μοιάζει με το 1987.

Όμως, ίσως πρέπει να περιμένουμε μέχρι το φθινόπωρο, για να δούμε αν οι ομοιότητες οδηγήσουν σε ανάλογη υποχώρηση της αγοράς παρά την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.    

Μέχρι τότε, οι χρηματιστηριακοί δείκτες ίσως πρέπει να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, μαζί με τις αποδόσεις των ομολόγων και τον πληθωρισμό, αν είναι το 1987 να επαναληφθεί.

Αναμφίβολα, το ενδεχόμενο μιας μεγάλης βουτιάς των μετοχών δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Όμως, θα χρειασθεί τη «βοήθεια» των ομολόγων, για να την προκαλέσει.

Υπό αυτή την έννοια, η σημαντική πτώση της Δευτέρας στη Γουόλ Στριτ, στον απόηχο της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ίσως αποτελεί μια προειδοποίηση για το πραγματικό γεγονός.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v