Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπίζνες α λα ιταλικά

Η Ιταλία είναι μεγάλη αλλά προβληματική οικονομία. Όμως, γνωρίζει πώς  να προασπίζεται τα συμφέροντά της, π.χ. στην ΕΚΤ με τις τράπεζες, στην Ελλάδα με τον ΔΕΣΦΑ και να ανακρούει πρύμναν αλλού, π.χ.  με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην Κύπρο.   

Μπίζνες α λα ιταλικά
Υπάρχουν κάποια μαθήματα που θα έπρεπε να διδαχθεί η Ελλάδα από την Ιταλία;

H πρόσφατη εμπειρία δείχνει πως η απάντηση θα πρέπει να είναι καταφατική, όταν αναφερόμαστε στην προάσπιση των συμφερόντων της.   

Ως γνωστόν, η ιταλική οικονομία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη αλλά είναι προβληματική, παρά το γεγονός ότι έχει μια ισχυρή βιομηχανική βάση.

Το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ και κάποιες ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα.

Σε γενικές γραμμές, η οικονομία της δεν τα έχει πάει καλά σε σύγκριση με το παρελθόν, από τότε που μπήκε στο ευρώ.

Ισως γιατί  απώλεσε το όπλο των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων της λιρέτας, όπως ισχυρίζονται αρκετοί, σε συνδυασμό με την απροθυμία της να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, το δαιδαλώδες πολιτικό της σύστημα δημιουργεί προσκόμματα ενώ η άνοδος του λαϊκίστικου κινήματος των Πέντε Αστέρων έχει κάνει αρκετούς να πιστεύουν ότι ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι διαφορετικό.  

Όμως, όλα αυτά τα ζητήματα δεν έχουν εμποδίσει την Ιταλία από τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των δικών της ανθρώπων και άλλων με κοινά συμφέροντα στα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ -και όχι μόνο- για να επιτύχει τους στόχους της.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η παρουσία των Ιταλών σε πολλά ευρωπαϊκά όργανα, θεσμούς κ.λπ. είναι ισχυρή και πολυάριθμη συνήθως.

Αυτό επιτρέπει στην Ιταλία να κινείται επιθετικά, όπως έκανε όταν γνωστοποιήθηκε η αρχική πρόταση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM) για τις αυξημένες προβλέψεις στα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Κι όλα αυτά γιατί η αρχική πρόταση του SSM έφερνε σε δύσκολη θέση τις ιταλικές τράπεζες.

Σ’ αυτή την προσπάθεια, οι Ιταλοί δεν κινητοποίησαν μόνο τους δικούς τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ΕΚΤ, στην Κομισιόν κι αλλού, για να αλλάξουν δραστικά την πρόταση.

Αναζήτησαν επίσης συμμαχίες αλλού, π.χ. Γερμανία, καθώς γνώριζαν πόσο ευάλωτες είναι οι εκεί Landesbanks.

Η απόφαση του SSM για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχει ήδη καθυστερήσει λόγω των Ιταλών και οι επαΐοντες εκτιμούν ότι ο SSM θα βάλει αρκετό νερό στο κρασί του.

Όμως, δεν είναι μόνο οι ιταλικές τράπεζες για τις οποίες οι γείτονες ενδιαφέρονται.

Ένα άλλο παράδειγμα ελληνικού ενδιαφέροντος είχαμε πρόσφατα.

Ως γνωστόν, επικεφαλής σε μία από τις δύο κοινοπραξίες που υπέβαλαν δεσμευτική προσφορά για το 66% του ΔΕΣΦΑ ήταν η ιταλική εταιρεία Snam ενώ στην άλλη κοινοπραξία συμμετείχε η τράπεζα EBRD.

Η EBRD θα έπρεπε να πάρει την έγκριση για συμμετοχή στην κοινοπραξία από το διοικητικό της συμβούλιο που συνήλθε την Τετάρτη, πριν την καταληκτική ημερομηνία που ήταν η Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου.

Όμως, ο Ιταλός που συμμετείχε στο ΔΣ της EBRD ζήτησε αναβολή, προβάλλοντας κάποιο επιχείρημα, π.χ. συμμετοχή της τράπεζας υπό το ελληνικό δίκαιο όπως ακούγεται.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό αλλά αποφασίσθηκε το ΔΣ να συνέλθει ξανά την  Παρασκευή, για να αποφασίσει πριν περάσει η προθεσμία.  

Το ΔΣ έδωσε την Παρασκευή το πράσινο φως και ίσως ρόλο να έπαιξε ο προβληματισμός για τα κίνητρα του Ιταλού, αφού εταιρεία της πατρίδας του ηγείτο της άλλης κοινοπραξίας.

Φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις γνωστοποιείται επίσης το τίμημα της προσφοράς της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχει η EBRD και επομένως τα μέλη του ΔΣ, όπως ο Ιταλός.

Το ανωτέρω περιστατικό δείχνει ακόμη μια φορά ότι οι Ιταλοί κάνουν ό,τι μπορούν για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, αν τους παίρνει.

Γιατί εκεί που δεν τους παίρνει, π.χ. όπως έγινε με το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην Κύπρο, αποχωρούν.

Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο να μάθουμε κάτι για την προάσπιση των ελληνικών επιχειρηματικών, τραπεζικών και άλλων συμφερόντων στο εξωτερικό από τη φίλη Ιταλία.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v