Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο δρόμος άνοιξε

Οι αναταράξεις από το εκλογικό αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ήταν περιορισμένες, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη κίνηση στη σκακιέρα των αγορών.

Ο δρόμος άνοιξε
Τις παλιές εποχές, όταν ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια καθιστούσαν απαγορευτική την έκδοση ομολόγων, το δημόσιο χρηματοδοτούσε σε μεγάλο βαθμό τα ελλείμματά του με την πώληση εντόκων γραμματίων απευθείας στο ευρύ κοινό και μετά στις τράπεζες.

To σπορ άρχισε να γίνεται ντεμοντέ καθώς πλησίαζε η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ, όμως ο βραχυχρόνιος δανεισμός επανήλθε στο προσκήνιο δριμύτερος από το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Ως γνωστόν, ο συνολικός όγκος εντόκων γραμματίων 13 και 26 εβδομάδων που ανακυκλώνεται κάθε χρόνο πλησιάζει τα 15 δισ. ευρώ.

Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα ποσά που δανείζεται το κράτος από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης μέσω ρέπος για μικρά χρονικά διαστήματα.

Το ύψος των ρέπος εκτιμάται πως ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της κεντρικής κυβέρνησης ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ και δεν είναι μικρός.

Ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη πως πάνω από τα μισά είναι ενδοκυβερνητικός δανεισμός και δεν προστίθεται στο χρέος της γενικής κυβέρνησης.   

Υπό άλλες συνθήκες, το ποσό που αντλεί το κράτος από τα έντοκα θα έβαινε μειούμενο. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει ακόμη.

Το θετικό είναι ότι έχουν επανακάμψει αρκετοί ξένοι.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μισά περίπου από τα έντοκα που κυκλοφορούν να βρίσκονται σε ξένα χέρια, ενισχύοντας τη ρευστότητα των εγχώριων ταμείων και τραπεζών που τα κατείχαν προηγουμένως.

Είναι μια ρευστότητα που θα μπορούσε ενδεχομένως να τοποθετηθεί εκ νέου σε έντοκα, αν παραστεί ανάγκη.

Όμως, κάτι ακόμη λείπει από το μενού των εντόκων γραμματίων κι αυτό είναι το 12μηνο.

Μια πιο ορθολογική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των εντόκων επιτάσσει τον εμπλουτισμό του μενού με έντοκα 12μηνης διάρκειας.

Κοινώς, το 1/3 των εντόκων, π.χ. 4-5 δισ. ευρώ, θα μπορούσε σταδιακά μέσα στη χρονιά που διανύουμε να μετατραπεί σε 12μηνα έντοκα. Ισως περίπου ισόποσα κατανεμημένα ανά τρίμηνο.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με αντικατάσταση κάποιας δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 ή 26 εβδομάδων με 12μηνα σε τριμηνιαία βάση.

Με δεδομένο ότι ο Μάρτιος είναι ο τελευταίος μήνας του πρώτου τριμήνου, κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνει τις επόμενες εβδομάδες ή εβδομάδα.

Οι ιταλικές εκλογές θα μπορούσαν να είχαν σηκώσει απαγορευτικό σ’ ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά η αντίδραση των αγορών είναι μέχρι στιγμής αρκετά ήπια.

Το γεγονός ότι οι εγχώριες τράπεζες και άλλοι φορείς διαθέτουν ρευστότητα για να βγουν αγοραστές και μια πρώτη έκδοση 12μηνου εντόκου θα είναι λογικά μικρού ύψους, ευνοούν επίσης το εγχείρημα.

Εξυπακούεται ότι η δημοπρασία του 12μηνου εντόκου θα δώσει ένα ακόμη σημείο στην ελληνική καμπύλη των επιτοκίων, καθιστώντας πιθανόν φθηνότερη την έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου αργότερα.

Κι αυτό γιατί η απόδοση θα προκύπτει από τον συνδυασμό (interpolation) της απόδοσης του 12μηνου εντόκου και του πιο κοντινού ομολόγου στο 3ετές.  

Σε διαφορετική περίπτωση, θα προστίθετο πιθανόν ένα ασφάλιστρο κινδύνου, αυξάνοντας κατά πολύ την ενδεικτική απόδοση του νέου 3ετούς ομολόγου.

Για τους ανωτέρω λόγους είναι σημαντικό να προχωρήσει η δημοπρασία του 12μηνου έντοκου γραμματίου το επόμενο 10ήμερο-15νθήμερο, αν οι αγορές δεν βρίσκονται σε αναταραχή.  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v