Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να μιλήσει το χρήμα!

Oι γεωπολιτικοί παράμετροι ενός επιχειρηματικού ντιλ στη χώρα είναι λογικό να ενδιαφέρoυν τις μεγάλες δυνάμεις. Όμως, την Ελλάδα θα πρέπει να την ενδιαφέρει κυρίως το τίμημα και οι επενδύσεις που θα φέρει.

Να μιλήσει το χρήμα!

Ο  πρέσβης των ΗΠΑ κ. Πάιατ έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα με τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Είτε αφορούν τα ελληνοτουρκικά, είτε αφορούν επιχειρηματικά ντιλ.

Σε αντίθεση με προκατόχους του που κρατούσαν πιο χαμηλό προφίλ, ο κ. Πάιατ παίρνει θέσεις και διατυπώνει δημοσίως απόψεις, προάγοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ της κοινοπραξίας Exin που διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική, της παραχώρησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και των ναυπηγείων της Σύρου σε ελληνοαμερικανικά συμφέροντα, ενώ φέρεται να υποστηρίζει την υποψηφιότητα γνωστής αμερικανικής εταιρείας καζίνο για την άδεια στο Ελληνικό.

Όμως, ο κ. Πάιατ εξέπληξε αρκετούς πρόσφατα, όταν τάχθηκε υπέρ της κοινοπραξίας της οποίας ηγείται η ιταλική Snam S.p.A., συνεπικουρούμενη από τις Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Κι αυτό γιατί στην άλλη κοινοπραξία συμμετέχουν η ισπανική  Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., η ρουμανική S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Μάλιστα, ο μεγαλύτερος μέτοχος της EBRD είναι οι ΗΠΑ.

Δεν μπορεί ο Αμερικανός πρέσβης να μην το γνώριζε όταν προέβαλε το επιχείρημα της ενεργειακής ασφάλειας για να στηρίξει την άλλη κοινοπραξία, που είναι επίσης μέτοχοι του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP.

Αντίθετα, η στήριξη του Ιταλού πρέσβη στην πρώτη κοινοπραξία κρίνεται φυσιολογική.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ιταλός αντιπρόσωπος στο ΔΣ της EBRD φέρεται να είχε ζητήσει να αναβληθεί η συνεδρίαση που θα έδινε το πράσινο φως για συμμετοχή της τράπεζας στο σχήμα για τον ΔΕΣΦΑ.

Όμως, το ΔΣ της EBRD συνήλθε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών και έδωσε το πράσινο φως για συμμετοχή της κοινοπραξίας στον διαγωνισμό.

Είναι προφανές ότι η υπό ιταλική ηγεσία κοινοπραξία κάνει ό,τι μπορεί για να προάγει τα συμφέροντά της -και πολύ καλά κάνει.

Οι ανωτέρω κινήσεις δεν είναι οι μόνες από την κοινοπραξία των εταιρειών υπό την Snam, που είναι επίσης βασικοί μέτοχοι στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑP που ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν.

Κι αυτό γιατί δεν έχει συμβασιοποιηθεί ακόμη το μνημόνιο (MoU) για τη διαχείριση του αγωγού TAP που θα απέφερε ετήσια έσοδα κάποιων εκατομμυρίων στο ΔΕΣΦΑ και θα ανέβαζε την αξία του, υποχρεώνοντας τους υποψήφιους αγοραστές του 66% σε υψηλότερες προσφορές.

Ολες αυτές οι πτυχές του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι χαρακτηριστικές των διεργασιών που γίνονται ή έγιναν.

Όμως, η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι σαφής και θέτει ως κριτήριο για την απόκτηση του 66% την υψηλότερη προσφορά.

Οι επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ για την επόμενη 10ετία έχουν τη σφραγίδα της ΡΑΕ και ανέρχονται σε 350 εκατ. ευρώ για την επόμενη 10ετία.

Με τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα 70 εκατ. ευρώ και βάλε ετησίως, ο ΔΕΣΦΑ δεν θα έχει πρόβλημα χρηματοδότησής τους.

Και φυσικά θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω.

Όμως, στην προκήρυξη του διαγωνισμού, το κυρίαρχο κριτήριο για την επιλογή του πλειοδότη είναι το τίμημα.  

Δεν είναι ούτε τα γεωπολιτικά, ούτε τίποτε άλλο.

Ας μιλήσουν λοιπόν οι δύο κοινοπραξίες τη γλώσσα του χρήματος και αυτή που θα δώσει τα περισσότερα, ας πάρει το 66% του ΔΕΣΦΑ.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v