Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Δούρειοι Ιπποι της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ευέξαπτος αλλά είναι ορθολογιστής. Με τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας να έχουν μπει σε νέα φάση, οι επόμενες κινήσεις του ίσως είναι προβλέψιμες.

Οι Δούρειοι Ιπποι της Τουρκίας

Μερικές φορές, μοιάζουν με θεωρίες συνωμοσίας, όμως τα γεγονότα τις δικαιώνουν.  

Όταν το φθινόπωρο του 2016 συνομιλούσαμε με άτομο που έχει άμεση γνώση των εκτιμήσεων κορυφαίων γεωπολιτικών αναλυτών Ανατολής και Δύσης αλλά και εμπειρία στο πεδίο, αισθανθήκαμε μεγάλη έκπληξη, ακούγοντάς τον να κάνει μια απροσδόκητη πρόβλεψη.

Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας  θα επιδεινωθούν και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, τόνισε, προσθέτοντας ότι ΗΠΑ και Ρωσία το γνωρίζουν.

Τείναμε, τότε, να υποβαθμίσουμε τα λεγόμενά του ως μη ρεαλιστικά.

Όμως, τους μήνες που ακολούθησαν, συνέβησαν διάφορα που μάθαμε, όπως κάποιες επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, και άλλα στο Αιγαίο που δεν έγιναν ευρέως γνωστά.

Η ένταση μεταξύ της γείτονος και της Ελλάδας έχει ανεβεί ακόμη περισσότερο, με αποκορύφωμα τον εμβολισμό πλοίου του λιμενικού σώματος από τουρκικό και τη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών που ήταν σε περιπολία στον Εβρο, υπό άγνωστες συνθήκες.

Πώς λοιπόν θα έπρεπε να διαβάσουμε τη μεγάλη εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

Οποια κι αν είναι τα κίνητρα του Τούρκου προέδρου, π.χ. πολιτικά, γιατί χρειάζεται τους εθνικιστές ενόψει των νέων προεδρικών εκλογών, η επιλογή του εκτιμάται πως συνίσταται στην αύξηση της όξυνσης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα έχει διάρκεια. Πιθανόν μεγάλη διάρκεια, εκτός κι αν δοθούν ανταλλάγματα.

Από την άλλη πλευρά,  θα ήταν ασύμφορο για τον Ερντογάν, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και η τουριστική σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη, να συμβεί κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, που θα μπορούσε να πλήξει την τουρκική τουριστική βιομηχανία.

Επομένως, η κίνηση για τη συντήρηση της όξυνσης και την υπονόμευση της Ελλάδας θα πρέπει να λάβει άλλη μορφή.

Μια εναλλακτική είναι η ενεργοποίηση άλλων γειτονικών χωρών που έχουν μουσουλμανικό στοιχείο και συνορεύουν με την Ελλάδα.

Κάποια ή κάποιες από αυτές τις χώρες θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο του Δούρειου Ιππου για την Τουρκία.  

Οι καλές σχέσεις κάποιων από τις κυβερνήσεις τους με τον Ερντογάν δίνει στον τελευταίο τη δυνατότητα για έμμεσες παρεμβάσεις που τον εξυπηρετούν.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η όξυνση θα μπορούσε να προέλθει π.χ. από τη δήμευση περιουσιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς ή κάτι άλλο, που θα ανάγκαζε την Αθήνα να αντιδράσει.

Πόσο πιθανή είναι μια τέτοια εξέλιξη; Ο καιρός θα δείξει.

Όμως, δεν είναι η μοναδική.

Όπως επισημαίνεται, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής, όταν αναφερόταν στην ελεύθερη επιλογή του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, σε αντίθεση με τον διορισμό του μουφτή από την Ελλάδα στη Θράκη.   

Η διαδοχή λοιπόν του κ. Βαρθολομαίου, όταν έλθει η ώρα, θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τους Τούρκους.

Μακάρι όλα αυτά να είναι θεωρίες συνωμοσίας. Ομως, καλού-κακού, θα πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος.

Πάντως, εκείνο που δεν είναι θεωρία είναι η ένταση στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, που πιθανόν συνδέεται με αλλαγή στρατηγικής του κ. Ερντογάν και στοχεύει στην αποδυνάμωση της Ελλάδος σε πρώτη φάση.     

Ιδωμεν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v