Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα «πυρηνικά» όπλα της Κίνας, η Tesla και το iPhone

Η Tesla είναι στους χαμένους και το iPhone στους κερδισμένους στο πόκερ που παίζει ο Τραμπ με την Κίνα. Όμως, η τελευταία θα πρέπει να σκεφθεί τα «πυρηνικά» της όπλα αν η νέα απειλή του Τραμπ γίνει πραγματικότητα.

Τα «πυρηνικά» όπλα της Κίνας, η Tesla και το iPhone

Την Μεγάλη Πέμπτη, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να εξετάσει την επιβολή δασμών σε κινέζικα προϊόντα αξίας 100 δισ. δολαρίων, πλέον των 50 δισ. σε πάνω από 1300 προϊόντα που είχε προαναγγείλει.

Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τα μέτρα-αντίποινα του Πεκίνου σε μια λίστα 301 αμερικανικών προϊόντων ως «άδικη» αν και μια μέρα νωρίτερα ο υπουργός εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος, χαρακτήριζε τα κινεζικά μέτρα «αναμενόμενα» και «αναλογικά».

Εκείνο που προκάλεσε πιθανώς την αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν η απειλή της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε προϊόντα που προέρχονται από τις μεσο-Δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Κι αυτό γιατί εκεί συνήθως κρίνεται το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και είναι επόμενο να «πονά» πολιτικά τον πρόεδρο Τραμπ.

Πόσο η πολιτική επηρεάζει την επιλογή των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται δασμοί φάνηκε από την λίστα των κινεζικών προϊόντων ύψους 50 δισ. δολαρίων στα οποία έχει ήδη ανακοινωθεί η επιβολή δασμών ύψους 25%.

Αντί να επιβληθούν δασμοί σε τελικά (καταναλωτικά) προϊόντα ώστε να μειωθεί η κατανάλωσή τους, ο Λευκός Οίκος επέλεξε να τους επιβάλλει σε ενδιάμεσα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές εταιρείες για να παράξουν τα τελικά.

Μ’ αυτό τον τρόπο εξαίρεσε το iPhone που είναι πολύ δημοφιλές στους αμερικανούς καταναλωτές και εκείνο που προκαλεί το μεγαλύτερο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ με την Κίνα.

Όμως, έπληξε εμμέσως την Tesla που χρησιμοποιεί ορισμένα από αυτά τα κινεζικά προϊόντα στη διαδικασία της παραγωγής.

Ακόμη χειρότερα, η Tesla δέχθηκε κι άλλο χτύπημα καθώς η Κίνα συμπεριέλαβε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη λίστα των 301 επι των οποίων θα επιβάλλει δασμούς.

Σημειώνεται ότι τα έσοδα της Tesla από την Κίνα ανήλθαν σε 2 δισ. δολάρια επι συνόλου 11,8 δισ. το 2017.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα πρέπει να συμπεριλάβει προϊόντα της Apple στη νέα λίστα που θα ετοιμάσει για τα 100 δισ. δολάρια.

Oμως, οι ΗΠΑ στριμώχνουν την Κίνα στα σχοινιά, επιβάλλοντας δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 150 δισ. δολαρίων, δηλαδή όση είναι η αξία των αμερικανικών εξαγωγών στη χώρα.

Είναι επόμενο, η Κίνα να αντιδράσει, χρησιμοποιώντας ίσως τα δυο «πυρηνικά» όπλα της.

Πρώτον, την υποτίμηση του γουάν για να απορροφήσει μέρος των επιπτώσεων από τους δασμούς και να τονώσει γενικότερα, τις εξαγωγές της.

Το γουάν έχει ανατιμηθεί περίπου 9% από την εκλογή Τραμπ και μια διολίσθηση θα δικαιολογείτο σε όρους αγοράς λόγω του κλίματος, ισχυρίζονται αναλυτές σε ξένα ΜΜΕ.

Αν όμως η Κίνα προχωρούσε σε γενναία υποτίμηση της κεντρικής ισοτιμίας, όπως έκανε τον Αύγουστο του 2015, οι συνέπειες ίσως δεν είναι ευχάριστες καθώς τότε οδήγησαν σε αποσταθεροποίηση των αγορών και προκάλεσαν κραδασμούς στην οικονομία της.

Δεύτερον, η Κίνα θα μπορούσε να ρευστοποιήσει μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου αμερικανικών ομολόγων αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων περίπου.

Όμως, οι ρευστοποιήσεις σε τέτοια έκταση θα πίεζαν τις τιμές με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές η ίδια η Κίνα.

Φυσικά, δεν είναι ο μοναδικός λόγος που δεν την κάνει πρώτη επιλογή.

Ωστόσο, η ερώτηση παραμένει: Πρόκειται για ένα εμπορικό πόλεμο ή όχι;

Σε μας και σε αρκετούς άλλους είναι σαφές ότι ο Τράμπ κάνει αυτό για τον οποίο ήταν γνωστός πριν γίνει πρόεδρος.

Προσπαθεί να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα που θα μειώσει το εμπορικό έλλειμμα, θα του αποφέρει πολιτικά οφέλη και θα συμβάλλει στον περιορισμό της επιρροής της Κίνας παγκοσμίως μέσω της αποδυνάμωσης της οικονομίας της.

Όμως, μερικές φορές τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα έχει κάποιος στο μυαλό του.

Επομένως, ένας πραγματικός εμπορικός πόλεμος δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Dr. Money



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v