Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές, το δίλημμα και ο άγνωστος Χ

Η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος εχθρός των αγορών. Το πρόσφατο ράλι στα ελληνικά ομόλογα το αποδεικνύει. Όμως, είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το επόμενο βήμα.

Οι αγορές, το δίλημμα και ο άγνωστος Χ

Ανθρωποι που γνωρίζουν τις προτάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συζητούν οι δανειστές τονίζουν ότι το σενάριο που κάποιοι διέρρευσαν στη Handelsblatt πριν από λίγο καιρό είναι ίσως το πλέον δυσμενές για την Ελλάδα.

Αν όντως έχουν δίκιο, τότε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που ακολούθησε το δημοσίευμα θα έχει συνέχεια, όταν οι αγορές βεβαιωθούν πως έτσι είναι.

Χθες το απόγευμα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν κοντά στο 4% και του 5ετούς τίτλου στο 3,16% περίπου, δηλαδή αρκετά πιο κάτω από το 4,4%-4,5% και 3,6%-3,8% πριν από λίγες εβδομάδες.

Το ράλι στα ομόλογα επιβεβαίωσε την άποψη που θέλει τις αγορές να προτιμούν τη βεβαιότητα από την αβεβαιότητα.

Μια σειρά από γεγονότα, π.χ. η καθυστέρηση στην εκταμίευση της υποδόσης που συνδεόταν με την τρίτη αξιολόγηση, η απουσία κάποιου νέου για τη διευθέτηση του χρέους, είχαν ενσπείρει αμφιβολίες και αβεβαιότητα που το δημοσίευμα βοήθησε να αναιρεθούν.

Το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους αναμένεται να επανέλθει δριμύτερο στο προσκήνιο τις επόμενες τρεις εβδομάδες και να γίνουν γνωστά περισσότερα.

Επομένως, η διολίσθηση των αποδόσεων θα μπορούσε να συνεχισθεί σε συνάρτηση με το διεθνές περιβάλλον και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί η Αθήνα να αφήσει ανεκμετάλλευτο.

Επομένως, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες μιας νέας έκδοσης ομολόγου, στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης του υφιστάμενου «μαξιλαριού» ρευστότητας.

Υπενθυμίζουμε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει βάλει κάπου 4,4 δισ. ευρώ στην άκρη για το απόθεμα ρευστότητας που δημιουργεί από την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο και του 5ετούς τίτλου πέρυσι τον Ιούλιο.

Κρατικοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει στο παρελθόν πως θα γίνουν δύο επιπλέον εκδόσεις. Ενός 3ετούς και ενός 10ετούς ομολόγου, πριν από την αναμενόμενη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018.

Ιδανικά, η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να αντλήσει συνολικά κάπου 9-11 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Αυτά τα λεφτά μαζί με το δάνειο του ESM και τα υπόλοιπα από φορείς της γενικής κυβέρνησης συγκεντρώνουν ένα σημαντικό αποθεματικό, καλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Το δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να δώσει απάντηση η Αθήνα είναι αν η νέα έκδοση θα είναι το 3ετές ή το 10ετές ομόλογο.

Ο δρόμος για μια καλύτερη τιμολόγηση του 3ετούς ομολόγου έχει ανοίξει με τη δημοπράτηση του 12μηνου έντοκου γραμματίου τον Μάρτιο.

Όμως, το 3ετές ομόλογο παραμένει ρίσκο ως προς την έκταση της συμμετοχής των ξένων και του βαθμού υπερκάλυψης της έκδοσης, παρότι έχει χαμηλότερο επιτόκιο.

Κι αυτό γιατί το είδος των ξένων επενδυτών που αγοράζουν ελληνικά χρεόγραφα προτιμά εκείνα με μεγαλύτερη διάρκεια.

Το 10ετές ομόλογο είναι λοιπόν πιο ελκυστικό για τις δικές τους προτιμήσεις αλλά συνεχίζει να έχει υψηλότερο επιτόκιο.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς τα διάφορα έξτρα της έκδοσης, η απόδοση μπορεί να κινηθεί προς το 4,4%, με τα σημερινά δεδομένα.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει τρόπος ώστε να βγει 10ετές ομόλογο αλλά να είναι δομημένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει χαμηλότερη απόδοση.

Υπό αυτή την έννοια, στο δίλημμα 3ετές ή 10ετές ομόλογο, με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο το δημόσιο τις επόμενες λίγες εβδομάδες, υπεισέρχεται ο άγνωστος παράγοντας Χ της χρηματοοικονομικής μηχανικής, πέραν των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Dr. Money



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v