Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα δημοφιλές στοίχημα σε κίνδυνο

Η δυνατότητα της Ελλάδας να καλύπτει τις ανάγκες της, προσφεύγοντας στις διεθνείς αγορές, δεν είναι αποκλειστικά συνάρτηση των δικών της ενεργειών και των πιστωτών της.

Ένα δημοφιλές στοίχημα σε κίνδυνο

Η ζώνη της χρυσομαλλούσας (Goldilocks) είναι η λέξη που χρησιμοποιούν πολλοί για να περιγράψουν μια ιδανική κατάσταση.

Σε όρους κλίματος, είναι το εύκρατο.

Σε όρους  μακροοικονομίας, είναι η συνύπαρξη του χαμηλού πληθωρισμού με τους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που στηρίζει το ράλι τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα.

Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευθεί  αυτή την κατάσταση την τελευταία 10ετία περίπου.

Οι ελπίδες για το «τίναγμα του ελατηρίου», που συνήθως χαρακτηρίζει όσες οικονομίες εξέρχονται από βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, δεν έχει βρει εφαρμογή στην Ελλάδα.

Πολλοί ελπίζουν ότι η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα χωρίς επιπρόσθετη λιτότητα -πέραν των περικοπών σε συντάξεις και το αφορολόγητο- και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας και στη βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος.

Όμως, όλα αυτά θα δοκιμασθούν αν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πάρουν την ανηφόρα.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει επίσης να βοηθήσει το διεθνές περιβάλλον.

Δεν θα είναι εύκολο για την Ελλάδα να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια στις διεθνείς αγορές, αν αυτά πάρουν την ανηφόρα.

Ιδίως, αν τερματισθεί το ράλι στα ομόλογα, που κρατά κάπου τέσσερις δεκαετίες.

Γι’ αυτό όλοι παρακολουθούν την πορεία του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η απόδοση του οποίου βρέθηκε χθες στο 2,96%, έχοντας  ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα του 3% πριν μερικές μέρες.

Πολλοί αναρωτιούνται ποιο είναι εκείνο το επίπεδο που θα προκαλούσε πόνο στις υπόλοιπες αγορές.

Σίγουρα πάντως δεν είναι το επίπεδο του 2,5% που η Societe General θεωρούσε κομβικό για ξεπούλημα στα χρηματιστήρια πέρυσι τον Νοέμβριο.

Εξίσου ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται πίσω από αυτή την εξέλιξη, με τις τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται σε υψηλά 3ετίας λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση Τραμπ ανακοινώσει τι θα γίνει με το Ιράν.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο δολάριο, το αντίθετο συμβαίνει.

Το δολάριο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε χθες κοντά στο 1,1990  που βρισκόταν τον Ιανουάριο.

Όμως, η ενδυνάμωση του δολαρίου προκαλεί άλλους πονοκεφάλους καθώς απειλεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα διεθνώς.

Τα επονομαζόμενα carry trades που χρησιμοποιούν ευρέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, και όχι μόνο, για χρηματοδότηση.

Τα carry trades που βασίζονται στον δανεισμό δολαρίων έχουν χάσει όλα τα κέρδη τους από την αρχή της χρονιάς ,λόγω της ανατίμησης του δολαρίου.

Οι αγορές είναι αλληλένδετα δοχεία και η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει πως θα βγεί αλώβητη, αν οι σημερινές τάσεις στα αμερικανικά επιτόκια συνεχισθούν και το στοίχημα των carry trades χάσει τη λάμψη του λόγω ενίσχυσης του δολαρίου.

Όμως, έχουμε ακόμη χρόνο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v