Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To σίγουρο στο παζλ του χρέους

Οι δηλώσεις και πληροφορίες εκ Γερμανίας πως δεν υπάρχει ακόμη ντιλ στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι σωστές. Όμως, όλες οι πλευρές έχουν συμφωνήσει να κλείσουν ένα κομμάτι του παζλ. Ποιο είναι.

To σίγουρο στο παζλ του χρέους

Σε μια από τις πιο γνωστές φράσεις του, ο Yogi Berra, διάσημος παίκτης και μάνατζερ της αμερικανικής ομάδας μπέιζμπολ NY Yankees της Ν. Υόρκης, είχε πει: “It ain’t over till it’s over”.

Ο αείμνηστος Berra είχε δίκιο. Τίποτα δεν έχει τελειώσει, μέχρι να τελειώσει.

Στην περίπτωση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τίποτα δεν έχει τελειώσει αφού οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πιστωτών συνεχίζονται ενώ δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης που προηγείται.

Είναι φυσικό η Ελλάδα να θέλει την ελάφρυνση για την οποία οι δανειστές είχαν δεσμευθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής, χωρίς να την τιμήσουν.

Οι πολιτικές προτεραιότητες των δανειστών που εμπλέκονται έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο, για ευνόητους λόγους.

Με το τρίτο πρόγραμμα να εκπνέει τον Αύγουστο, τα περιθώρια στενεύουν κάθε μήνα που περνά.

Όμως, υπάρχει κάτι για το οποίο υπάρχει συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες από όλες τις πλευρές.

Μέρος από τα αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου προγράμματος του ESM θα διατεθεί για την αποπληρωμή σχεδόν όλου του εναπομείναντος υπολοίπου του δανείου από το ΔΝΤ, ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου.

Για την ακρίβεια, υπάρχει κατανόηση μεταξύ των εμπλεκομένων πως θα αποπληρωθεί ολόκληρο το δάνειο εκτός από ένα ποσό μικρότερο του 1 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα κεφάλαια, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

H διαφορά δεν είναι ασήμαντη για το προφίλ του χρέους.

Το μέσο επιτόκιο στο δάνειο του ΔΝΤ είναι το 3,5% και στο δάνειο του ESM το 1,8%, ενώ η μέση διάρκεια του πρώτου είναι λίγα χρόνια και του δεύτερου τα 32,5 χρόνια.

Θυμίζουμε ότι η συνολική εκταμίευση του ESM προς τη χώρα είναι 43,7 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής, συν 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί για τον Μάιο.

Η τελευταία δόση, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέλθει σε 56 δισ. ευρώ περίπου.    

Επομένως, τα αδιάθετα κεφάλαια από τα 80 δισ. ευρώ είναι περίπου 24 δισ. Τα 6 δισ. από τα έως 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος θα προέρχονταν από το ΔΝΤ και αυτό δεν συνέβη μέχρι στιγμής.        

Από τα 24 δισ. ευρώ, κάπου 10 δισ. θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Για τα εναπομείναντα αδιάθετα κεφάλαια δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση.

Η συμφωνία των πιστωτών στο θέμα του δανείου από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα εξηγεί κάτι ακόμη.

Τον λόγο που είχε αποθαρρυνθεί η ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε πρόωρη εξαγορά ενός μικρού μέρους, π.χ. 1 δισ. ευρώ, πριν λίγους μήνες, όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν.

Μπορεί λοιπόν να μην υπάρχει ολιστική συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ακόμη, όμως ένα κομμάτι του παζλ έχει επιλυθεί.

Τουλάχιστον κατά 95%, για να υπακούσουμε στη λογική της φράσης του Yogi Berra.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v