Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα πάει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια;

Λίγοι περίμεναν ότι η τιμή του μπρεντ θα ήταν σήμερα στα 77 δολάρια το βαρέλι από λιγότερο των 50 δολαρίων πέρυσι το καλοκαίρι. Γιατί λοιπόν να μην πάει στα 100 δολάρια τους επόμενους μήνες;

Θα πάει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια;

Το καλοκαίρι του 2014, με την τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, λίγοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να κλείσει τη χρονιά κοντά στα 70 δολάρια.

Πολύ περισσότερο να συνεχίσει η τιμή την κατρακύλα, για να βρεθεί στα 35 δολάρια τον Ιανουάριο του 2016.

Τον Ιούλιο του 2017, η τιμή του μπρεντ ήταν κοντά στα 46-47 δολάρια το βαρέλι. Λίγοι πίστευαν ότι θα ξεπερνούσε τα 77 δολάρια κάπου 10 μήνες αργότερα.

Γιατί λοιπόν να μη θεωρήσει κάποιος ότι η τιμή δεν θα πιάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι σε μερικούς μήνες από σήμερα;

Τα συστατικά υπάρχουν.

Η ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ενισχύεται.

Σ’ αυτό έρχεται να προστεθεί το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, που εκτιμάται μεταξύ 7 και 12 δολαρίων.

Oι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν αναμένεται να οδηγήσουν  αρκετά ευρωπαϊκά  διυλιστήρια στην απόφαση να μειώσουν τις εισαγωγές τους από το Ιράν λόγω της έκθεσής τους στην αμερικανική αγορά.

Ακόμη κι αν η ΕΕ, η οποία αντιπροσωπεύει το 25% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, δεν ακολουθήσει τις ΗΠΑ.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει αν οι εξαγωγές του Ιράν προς την ΕΕ θα μειωθούν σε μόνιμη βάση ή απλά θα διοχετευθούν στην Ασία.

Αναλύσεις θέλουν την τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται κατά 7 δολάρια το βαρέλι, σε περίπτωση που 500 χιλ. βαρέλια τη μέρα φύγουν από την αγορά για 6 μήνες.

Μια άνοδος της τιμής κατά 10% εκτιμάται ότι θα περιορίσει στο μισό τις απώλειες στα έσοδα του Ιράν από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Η τελευταία ίσως αποφασίσει να αυξήσει τη δική της παραγωγή για να συγκρατήσει τις διεθνείς τιμές, μεγιστοποιώντας τις απώλειες στα έσοδα του Ιράν από τον μαύρο χρυσό.

Μια άμεση πολεμική σύγκρουση του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία θα είχε ακόμη μεγαλύτερη επίπτωση στην αγορά πετρελαίου. Ιδίως αν χτυπιούνταν εγκαταστάσεις παραγωγής ή διυλιστήρια στην περιοχή.

Όμως, η Σαουδική Αραβία  έχει επίσης μπροστά της την εισαγωγή της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στo χρηματιστήριo. Το συμφέρον της χώρας σ’ αυτή την περίπτωση επιτάσσει να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου, για να εισπράξει περισσότερα από την πώληση των μετοχών της Aramco.

Επομένως, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα.    

Αλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες αναμένεται να βρεθούν μπροστά στο δικό τους δίλημμα, με τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή πετρελαίου ή όχι με τις τιμές ψηλά;

Μερικοί ταύροι, που βλέπουν την τιμή του μαύρου χρυσού να πλησιάζει τα 80 δολάρια το βαρέλι,  εκτιμούν ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια.

Οι αισιόδοξοι ποντάρουν στη διατήρηση της ισχυρής ζήτησης για το πετρέλαιο, στον αυτοπεριορισμό της παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ και άλλων, όπως η Ρωσία, και στη διατήρηση της έντασης στη Μέση Ανατολή, π.χ. με το Ιράν.

Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ κι αλλού θα αυξάνεται όσο οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures)  για παράδοση σε 12-24 μήνες υπερβαίνουν τα 55 δολάρια.

Οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου δανείζονται λεφτά για να πουλήσουν τη μελλοντική παραγωγή τους, αγοράζοντας συμβόλαια futures, όταν οι τιμές στην αγορά είναι μεγαλύτερες από 55 δολάρια το βαρέλι.

Όμως, θεωρούν ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα αντισταθμισθεί εν μέρει ή πλήρως από τη μειωμένη παραγωγή σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και  ώριμα παλιά πηγάδια με μειωμένη απόδοση.

Επομένως, οι ταύροι εκτιμούν ότι η συνολική προσφορά πετρελαίου δεν θα αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στην άνοδο των διεθνών τιμών, στο μέτρο που η ζήτηση  για τον μαύρο χρυσό παραμείνει ισχυρή και τα γεωπολιτικά ρίσκα επίσης.

Κι όλα αυτά ενώ οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα ακόμη παράθυρο ευκαιρίας για να βγάλουν καλά έσοδα πριν από την εξάπλωση των ΑΠΕ και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε δύο δεκαετίες περίπου.  

Εμείς τείνουμε να πιστέψουμε ότι δεν είναι πιθανό να ανέβει η  τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους μήνες.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v