Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνο κοκτέιλ

H Ελλάδα θεωρείται χώρα υψηλού ρίσκου και γι’ αυτό είναι πιο ευάλωτη στις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές αυτή την περίοδο. Όμως, τα πιο ενδιαφέροντα είναι μπροστά μας.

Επικίνδυνο κοκτέιλ

Τα γεωπολιτικά στη Μέση Ανατολή και στην Απω Ανατολή, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας και ίσως ΕΕ και  η άνοδος της μεταβλητότητας, της τιμής του πετρελαίου και των αμερικανικών επιτοκίων, συνιστούν ένα δυνητικά τοξικό μίγμα για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές.

Οι τελευταίες εβδομάδες έχουν δείξει ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι πιο ευάλωτες σ’ αυτό το μίγμα, χωρίς οι ανεπτυγμένες να είναι αδιάφορες.

Η Ελλάδα και γενικότερα οι μετοχές και τα ομόλογά της κατατάσσονται στη σφαίρα των αναδυόμενων, παρότι η χώρα ανήκει στην Ευρωζώνη.

Είναι λοιπόν επόμενο να επηρεάζεται από τα τεκταινόμενα σ’ αυτόν τον κόσμο.

Ενα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που ζητούν απάντηση στις αναδυόμενες αγορές αυτή την περίοδο είναι κατά πόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Αργεντινή, η Τουρκία, το Μεξικό και η Βραζιλία μεταξύ άλλων είναι συστημικά ή όχι.

Κοινώς, αν περιορίζονται σ’ αυτές τις χώρες για ειδικούς λόγους, π.χ. εκλογές, ή είναι ενδεικτικά μιας γενικότερης αναταραχής σε όλες τις αναδυόμενες αγορές.

Η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων και η ανατίμηση του δολαρίου δυσκολεύουν τη ζωή των αναδυόμενων αγορών.

Κι αυτό γιατί κράτη και εταιρείες έχουν χρέη σε δολάριο, κυρίως, και άλλα ισχυρά νομίσματα με χαμηλότερα επιτόκια, που πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν.

Επιπλέον, η διολίσθηση των νομισμάτων τους σε συνδυασμό με τη σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου -μετά και τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν- ενισχύει τον πληθωρισμό.

Για να συγκρατήσουν την άνοδο του πληθωρισμού και τη διολίσθηση των εθνικών νομισμάτων, οι κεντρικές τους τράπεζες προχωρούν σε αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων που, αργά ή γρήγορα, θα πλήξουν τον ρυθμό ανάπτυξης.

Προς το παρόν, οι μετοχές των αναδυομένων έχουν καλύτερη συμπεριφορά από τα ομόλογα.

Η Ελλάδα καλείται να ανταπεξέλθει σ’ αυτό το ολοένα και δυσκολότερο περιβάλλον για τις αναδυόμενες αγορές, γνωρίζοντας π.χ. ότι τα ομόλογά της μπορεί να γίνουν αποδέκτες ρευστοποιήσεων από ξένα funds που χάνουν λεφτά αλλού.

Κι όλα αυτά γιατί, όπως έχουμε εξηγήσει ξανά στο παρελθόν, η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας, που αντικατοπτρίζει το υψηλό ρίσκο της, περιορίζει ντε φάκτο τη δεξαμενή των υποψήφιων επενδυτών σε ελληνικά χρεόγραφα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η χώρα θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τους ανέμους που πνέουν στις αναδυόμενες αγορές, παρότι είναι κι εδώ μια ειδική περίπτωση.

Ο δραστικός περιορισμός των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τα επόμενα χρόνια μέσω της ελάφρυνσης του χρέους και η σημαντική ενίσχυση του αποθεματικού ρευστότητας αποτελούν μονόδρομο, αν η Ελλάδα θέλει να περιορίσει τις επιπτώσεις από ενδεχόμενους κραδασμούς στις αναδυόμενες αγορές.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v