Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To «μυστικό» του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Tο ΔΝΤ δεν είναι τράπεζα. Όταν όμως στο μέσον μπαίνουν τα λεφτά, σκέφτεται σαν τράπεζα. Πώς επηρεάζεται  η απόφασή του για τη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους.

To «μυστικό» του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Είναι λογικό να κουράζεται κάποιος, ακούγοντας ή διαβάζοντας τα ίδια και τα ίδια για το ΔΝΤ και την ανάλυση βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού χρέους.

Μεταφέρουμε λοιπόν σήμερα μια άποψη για το θέμα, που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί. Προέρχεται από έναν άνθρωπο που έχει εντρυφήσει στο θέμα και γενικά έχει αρκετά καλή πληροφόρηση.

Εχουμε τονίσει κι άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν ότι το ΔΝΤ έχει βάλει αρκετό νερό στο κρασί του, προσεγγίζοντας τις ευρωπαϊκές θέσεις αναφορικά με το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της χώρας, τα πρωτογενή πλεονάσματα και πιθανόν τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Είναι ένδειξη ότι το Ταμείο θέλει να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα με την Ελλάδα, πριν λήξει τον Αύγουστο, μαζί με εκείνο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Ομως, το ΔΝΤ συνεχίζει να ζητά μέτρα ελάφρυνσης, ώστε να βγάλει το χρέος φερέγγυο στην ανάλυσή (DSA) του.  

Το Βερολίνο δεν έχει πει την τελευταία λέξη.

Όμως, αρνείται να είναι τόσο γενναιόδωρο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ζυγίζοντας τα συν και τα πλην στο εσωτερικό  του κυβερνητικού συνασπισμού, με δεδομένο ότι το ευρωσκεπτικιστικό AfD θα μπορούσε να το εκμεταλλευθεί πολιτικά.

Εχει πάντως συμφωνήσει να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος των αδιάθετων χρημάτων του 3ου ελληνικού προγράμματος, κάπου 10 δισ. ευρώ από τα εκτιμώμενα 24 δισ. συνολικά, για να αποπληρωθεί το συντριπτικό κομμάτι του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Ποιο είναι το νέο στοιχείο (για μας και όχι μόνο) πέρα από τις συνέπειες της αποπληρωμής του δανείου, πέραν της εξοικονόμησης τόκων και βελτίωσης του προφίλ του ελληνικού χρέους όπως μας επισημάνθηκε;

Το ΔΝΤ δεν θα χρησιμοποιήσει στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) τις δυσμενέστερες υποθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κόστος δανεισμού κ.τ.λ. ως βασική υπόθεση εργασίας.

Αυτό σημαίνει πως αυξάνονται οι πιθανότητες να το βγάλει φερέγγυο, κάτι που θα έχει θετικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσουν οι οίκοι αξιολόγησης, η ΕΚΤ κ.τ.λ.

Αυτό θα συμβεί, όπως μας εξήγησαν, γιατί η έκθεση του Ταμείου στην Ελλάδα θα πέσει πολύ πιο κάτω από το όριο της ποσόστωσης της χώρας (quota) στο μετοχικό ταμείο του ΔΝΤ επί τρία.

Η τελευταία ανέρχεται πλέον σε 2,4 δισ. περίπου ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (SDR). Σημειώνεται ότι 1 SDR ισούται με 1,2 ευρώ περίπου σήμερα.

Αν το δάνειο του ΔΝΤ προς μια χώρα είναι πάνω από τρεις φορές η ποσόστωσή της στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου, το τελευταίο υιοθετεί πιο αυστηρές υποθέσεις στο DSA, αυξάνοντας τις πιθανότητες να βγάλει το χρέος μη φερέγγυο.

Κι αυτό γιατί έχει αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο.

Στην περίπτωση της Ελλάδος, η αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ θα δώσει τη δυνατότητα στο Ταμείο να μην υιοθετήσει το δυσμενέστερο σενάριο στο DSA ως βασικό.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως το χρέος θα βγει αυτόματα φερέγγυο. Όμως, το σενάριο γίνεται πιο πιθανό από πριν.

Kατανοούμε ότι το θέμα ίσως είναι κάπως τεχνικό.

Όμως, οι συνέπειες  είναι σημαντικές και γι’ αυτό αφιερώσαμε το σημερινό κείμενο σ’ αυτό το θέμα, βασιζόμενοι στα λεγόμενα ανθρώπου που είναι σε θέση να γνωρίζει περισσότερα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v