Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η άλλη όψη: Ο Κάρολος, ο Σούνακ και ο Μητσοτάκης

Η ιστορία με τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι παλιά και από χθες απέκτησε ένα νέο κεφάλαιο. Όμως, πίσω από τα επιχειρήματα της ελληνικής και της βρετανικής κυβέρνησης για την ακυρωθείσα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών υπάρχει μια άλλη ιστορία.

Η άλλη όψη: Ο Κάρολος, ο Σούνακ και ο Μητσοτάκης

Πέρυσι τέτοια εποχή, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο τον 3ο της Βρετανίας και συζήτησαν διάφορα θέματα όπως η αποκατάσταση των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι, σύμφωνα με τις τότε διαρροές στον Τύπο. Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ήταν ιδιωτική και δεν δόθηκε σημασία στο γεγονός ότι δεν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Ρίσι Σούνακ.

Αμέσως μετά άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα αισιόδοξα σενάρια στον ελληνικό Τύπο για την τύχη των Μαρμάρων του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Εκείνη την περίοδο είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία με Βρετανό ο οποίος έχει πολύ καλή εικόνα από τα τεκταινόμενα. Με έκπληξη τον ακούσαμε να λέει ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη δεν πήγε καλά και η αισιοδοξία που εκπέμπει η ελληνική πλευρά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι αβάσιμη.

Όταν ρωτήσαμε γιατί το λέει αυτό, μας απάντησε ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε λάθος που παραβίασε το πρωτόκολλο, θέτοντας ένα πολιτικό θέμα, όπως είναι η επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, στον μονάρχη.  «Αυτό (τα Γλυπτά του Παρθενώνα) αφορά την κυβέρνηση. Η βασιλική οικογένεια δεν ασχολείται με τέτοια θέματα και σίγουρα ενοχλήθηκε», μας τόνισε, προσθέτοντας ότι, ως είθισται, γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό τα της συνάντησης. «Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σούνακ δεν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη», είχε καταλήξει.

Ήταν μια τελείως διαφορετική εκδοχή από αυτή που διαβάζαμε στον Τύπο εκείνη την περίοδο και τη διάχυτη αισιοδοξία που επικρατούσε. 

Μετά τα χθεσινά γεγονότα, ζητήσαμε την άποψή του για την ακύρωση της συνάντησης του κ. Σούνακ με τον κ. Μητσοτάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αφού μας υπενθύμισε τα περιστατικά από την προηγούμενη ιδιωτική επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Βρετανία, μπήκε στο θέμα.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, η απόφαση για τα Μάρμαρα είναι πολιτική. Όμως, οι πολιτικοί δεν το θεωρούν σημαντικό θέμα και ήθελαν να το ξεφορτωθούν. Η λύση που βρέθηκε, δηλ. να πετάξουν το μπαλάκι στο Βρετανικό Μουσείο και αυτό να αποφασίσει για τα Γλυπτά, τους βόλευε. 

Επιπλέον, η πλειοψηφία των Βρετανών είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών την τελευταία 10ετία ή κάπου τόσο. Το παλιό επιχείρημα που ήθελε την Ελλάδα να μην έχει το κατάλληλο μουσείο να τα υποδεχτεί έχει πλέον καταρριφθεί, συμπλήρωσε.

Όμως, αυτή την περίοδο, το Βρετανικό Μουσείο είναι ουσιαστικά ακέφαλο μετά τις παραιτήσεις που ακολούθησαν το σκάνδαλο με τις πωλήσεις αρχαίων εκθεμάτων από υπάλληλό του. Από την άλλη, ο Τζορτζ  Οζμπορν, ο οποίος είναι επικεφαλής των διαχειριστών (trustees) του Μουσείου, είναι συντηρητικός πολιτικός και έχει κοινά με τον Μητσοτάκη. 

Επομένως, υπήρχε πεδίο συνεννόησης για ένα «μόνιμο δάνειο» των Γλυπτών του Παρθενώνα, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι αν φύγουν για την Ελλάδα θα γυρίσουν πίσω. Μάλιστα, το Βρετανικό Μουσείο προχώρησε και υλοποίησε συμφωνία δανεισμού για κάποια αντικείμενα με εκείνο της Αγίας Πετρούπολης, πράγμα που δεν θα έπρεπε να διαφύγει της προσοχής της Αθήνας, τόνισε. 

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός βγήκε δημοσίως και έκανε αυτές τις δηλώσεις όπως για τη μισή Μόνα Λίζα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος του θα έπρεπε να είναι η επιστροφή των Μαρμάρων μέσω συνεννοήσεων σε χαμηλούς τόνους.

Ερωτηθείς αν ο κ. Σούνακ θα έπρεπε να κατηγορηθεί για την ακύρωση της συνάντησης και όχι ο κ. Μητσοτάκης για τις δηλώσεις του στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το ίδιο άτομο έριξε την κύρια ευθύνη στον Έλληνα πρωθυπουργό και τους συμβούλους του.

«Οι γονείς του Ρίσι Σούνακ είναι μετανάστες από την Ινδία. Ο ίδιος έχει βρετανική παιδεία, ανέβηκε τις σκάλες της εξουσίας γρήγορα βοηθούμενος από τον γάμο του, αλλά δεν είναι Βρετανός. Είναι καλός στη λογιστική αλλά δεν έχει καλή κρίση (judgement)», ανέφερε.  

«Γνωρίζει ότι δύσκολα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές αλλά δεν θέλει να εγκαταλείψει την πολιτική. Θέλει να είναι αρεστός στο κατεστημένο, όπως στη βασιλική οικογένεια, για να γίνει αποδεκτός αργότερα. Θεώρησε λοιπόν ότι θα του κόστιζε περισσότερο μια συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις που έκανε στο BBC παρά η ακύρωσή της», κατέληξε.

Δεν γνωρίζουμε αν είναι σωστές οι αναφορές του Βρετανού συνομιλητή μας στα χθεσινά γεγονότα. Όμως, εμείς τις βρήκαμε ενδιαφέρουσες όπως και τις προηγούμενες, ένα χρόνο πριν, γιατί έχουν διαφορετική οπτική γωνία.

ΠΑΡATHΡΗΣΗ: Τον ρωτήσαμε αν η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος πιθανόν πείραξε τον Σούνακ αλλά η απάντησή του ήταν αρνητική. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v