Η καρπαζιά, οι αρκούδες και οι ταύροι!

Η ελπίδα μιας "αρκούδας" είναι ο φόβος ενός "ταύρου" και το αντίστροφο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία όπου το χρηματιστηριακό ράλι έχει μπει σε κρίσιμη φάση.

Η καρπαζιά, οι αρκούδες και οι ταύροι!
Η περίοδος από τα χαμηλά των αρχών του Μαρτίου μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί καταστροφική για τις "αρκούδες" των χρηματιστηριακών αγορών.

Πώς μπορεί να γίνει διαφορετικά όταν πολλοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε διάφορες αγορές κερδίζουν 30% ή 40% και άνω;

Όμως, αρκετές "αρκούδες" δεν είναι διατεθειμένες να ρίξουν την πετσέτα στο καναβάτσο και να παραδεχτούν την ήττα τους.

Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν ότι τα σημάδια της οικονομικής ανάκαμψης που εμφανίζουν διάφοροι οικονομικοί δείκτες είναι λανθασμένα.

Για όλους αυτούς, η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε κατάσταση που μοιάζει περισσότερο με τη χαμένη δεκαετία της Ιαπωνίας, ενώ για τους πιο ακραίους με την αντίστοιχη του 1930.

Κατόπιν τούτου δεν εκπλήσσει που οι σημερινές χρηματιστηριακές επιδόσεις συγκρίνονται με τις αντίστοιχες των ράλι ανακούφισης της δεκαετίας του 1930 στις ΗΠΑ και της περιόδου 1990 - 2002 στην Ιαπωνία.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετά ράλι ανακούφισης έλαβαν χώρα τη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ράλι ανακούφισης που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1929 μετά το κραχ κράτησε 5 μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων ο Dow Jones κέρδισε 49%.

Όμως, δεν ήταν το μοναδικό ράλι αφού από τον Νοέμβριο του 1929 μέχρι τον Μάρτιο του 1932 καταγράφηκαν πέντε ακόμη ράλι. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια κράτησε 3 μήνες και κατέγραψε απόδοση της τάξης του 16%, ενώ το μικρότερο σε διάρκεια κράτησε 1 μήνα προσφέροντας απόδοση 35% και 29% αντίστοιχα.

Μία σύγκριση με τις τωρινές επιδόσεις του Dow Jones και του S&P 500 δείχνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Οι "αρκούδες" παρατηρούν ότι ανάλογες περιπτώσεις είχαμε στην Ιαπωνία την περίοδο 1990 - 2002.

Πράγματι, 9 ράλι ανακούφισης καταγράφηκαν την παραπάνω περίοδο εκ των οποίων ένα διήρκεσε 18 μήνες, ένα άλλο 12 και το τρίτο και μεγαλύτερο είχε διάρκεια 10 μηνών.

Όσον αφορά στις αποδόσεις των ράλι, αυτές κυμάνθηκαν μεταξύ 18% και 62% το ίδιο διάστημα.

Όλα αυτά αποτελούν ψιλά γράμματα για τους "ταύρους" που διαπιστώνουν ότι οι δείκτες βασικών παραγγελιών (PMI) συνέχισαν την ανοδική τους πορεία τον Μάιο, η παραγωγή σε διάφορες χώρες, όπως η Ιαπωνία, αυξήθηκε τον Απρίλιο και οι προσδοκίες είναι ακόμη περισσότερη αύξηση τον Μάιο.

Επίσης, ο δείκτης ξηρού φορτίου (Baltic Dry Freight) στη ναυτιλία έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα και οι τιμές αρκετών μετάλλων όπως του χαλκού και του πετρελαίου καταγράφουν πολύμηνα υψηλά.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον υποστηρίζει το ράλι.

Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρχίζουν να ανησυχούν ότι πιθανόν το ράλι "έχει τρέξει" πιο γρήγορα απ’ όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος του πισωγυρίσματος μέσα στο καλοκαίρι.

Εκείνο που φοβίζει δεν είναι μία διόρθωση, αλλά μία δυνατή καρπαζιά που θα πλήγωνε την ευάλωτη ψυχολογία, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η καρπαζιά θα μπορούσε να είναι πιο δυνατή στις αγορές που έχουν καταγράψει τα μεγαλύτερα κέρδη, δηλαδή στις αναδυόμενες με τις οποίες η Σοφοκλέους έχει ιδιαίτερη σχέση.

Σε αυτή την ιδιότυπη μάχη μπορεί οι "αρκούδες" να βγουν κερδισμένες βραχυπρόθεσμα και οι "ταύροι" πιο μακροπρόθεσμα, π.χ. μέχρι το τέλος του έτους.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v