Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπροστά στο "κενό" διάστημα των μετοχών!

Δεν είναι εύκολο να προβλέψει κάποιος πώς θα κινηθούν οι μετοχές τους επόμενους μήνες. Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που παραπέμπουν σε ένα "κενό" διάστημα.

Μπροστά στο κενό διάστημα των μετοχών!
Τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών έδειξαν τάσεις ανάκαμψης το α΄ τρίμηνο, ενώ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται ότι θα εμφανίσουν σαφή βελτίωση από το β΄ τρίμηνο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι κοινή πεποίθηση ότι τα κέρδη των εταιριών του μη χρηματοοικονομικού τομέα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη δεν έχουν πιάσει ακόμη πάτο.

Τα πράγματα είναι χειρότερα στη Γηραιά Ήπειρο καθότι τα κέρδη των μη χρηματοπιστωτικών εταιριών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI - Ευρώπη κατέγραψαν τα υψηλότερα κέρδη το δ΄ τρίμηνο του 2008.

Aν πιστέψει κανείς τους στρατηγικούς αναλυτές των μεγάλων ξένων οίκων, θα χρειαστούν τουλάχιστον 18 μήνες ακόμη για να φτάσουν τα κέρδη των συγκεκριμένων εταιριών στο ναδίρ.

Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη δεν πρόκειται να βρεθούν στο πυθμένα πριν από τα μέσα του 2010 στην καλύτερη περίπτωση.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων IBES θέλουν τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του μη χρηματοοικονομικού κλάδου να υποχωρούν 26% περίπου μέχρι τα τέλη του 2009 έχοντας ήδη μειωθεί κατά 13% περίπου.

Είναι λογικό η ποσοστιαία μείωση των κερδών από την κορυφή μέχρι τον πάτο του κύκλου να ξεπεράσει το 30% και πιθανόν να προσεγγίσει το 40%.

Όμως, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν περιμένουν να γίνει κάτι τέτοιο για να ξεκινήσουν το ράλι. Συνήθως προεξοφλούν τέτοια γεγονότα 3 έως 6 μήνες νωρίτερα.

Αν λοιπόν αποδεχτούμε την ανωτέρω συλλογιστική, κάτι τέτοιο θα συμβεί είτε στις αρχές του 2010 είτε το πρώτο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα "κενό" διάστημα από τώρα μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ευρωπαϊκές μετοχές καλούνται να διατηρήσουν τα κέρδη του πρόσφατου χρηματιστηριακού ράλι χωρίς να μπορούν να ποντάρουν σε ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο των επιχειρηματικών κερδών.

Επιπλέον, τα πιθανά άσχημα νέα είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για τα κέρδη των συγκεκριμένων εταιριών και των τιμών-στόχων καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το περιβάλλον για τις μετοχές.

Από την άλλη πλευρά, δεν γίνεται να αγνοηθεί το ότι μπορεί να υπάρξουν πιο ενθαρρυντικά νέα από τον χρηματοοικονομικό τομέα που επλήγη πρώτος και πιο βίαια από την πιστωτική κρίση και οι λογικές αποτιμήσεις αρκετών κλάδων.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής;

Μπορεί μια ταχύτερη ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού τομέα να δώσει τέτοια ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης ώστε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από το αναμενόμενο "κενό" διάστημα του μη χρηματοοικονομικού τομέα;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αλλά η λογική λέει όχι.

Φυσικά, η Σοφοκλέους έχει κάποιες επιπλέον ιδιαιτερότητες που μπορεί να την κάνουν να διαφοροποιηθεί:

Πρώτον, είναι περισσότερο τραπεζοβαρής και δεύτερον είναι ολίγον αναδυόμενη.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v